10 platser att besöka utanför London

Apr 17, 2019 by

Share Button

London är en fantastisk vår och sommarstad fylld med beer gardens och rooftops för solglada stadsbor. Men visst kan det vara skönt att komma utanför staden ibland? Storbritanniens finaste natur- och kulturarv upplevs som bäst på våren eller sommaren! LondonSwedes har listat några av de bästa ställena att besöka utanför London.  

 


Windsor

windsor castle

 

Staden som gett kungafamiljen sitt efternamn är givetvis lite av ett brittiskts landmärke. Med all rätt – Windsor Castle är det största och äldsta bebodda slottet i världen. Sug på den, Disney! Det magnifika slottet är drottningens hem och besökare kan få guidade turer året runt för att lära sig om historian kring platsen. Om drottningens lya inte faller dig i smaken finns det massvis med sociala och sportrelaterade händelser under sommaren: kolla kalendern för till exempel Cartier Polon, cricket och Royal Ascot som ligger en kvart ifrån Windsor center.

 

 

Från: Victoria

Till: Windsor/ Eton Central 

Restid: 41 min

Missa inte:

Windsor Castle: Liksom, lite av hela grejen med stället… biljetter för guidad tur och mer info hittar du på Royal Collection.

Windsor Festival och Theatre Royal. En festival som pågår 16-30 september och erbjuder kulturella högpunkter som föreläsningar och teateruppsättningar, såväl som guidade turer runt staden och en stor matmarknad. Mer info hittar du på Windsor Festival.

Legoland. Med över två miljoner besökare per år är legoland en omåttligt populär nöjesplats för barnfamiljer. Spendera dagen med att utforska en hel värld av lego och roliga shower! Mer info hittar du på Legoland.

Boatman. Besök den här gastropuben för kvalitativa brittiska rätter som fish and chips och Sunday roast. Jättefint beläget precis vid vattnet! Mer info hittar du på Boatman.


 

Stonehenge/ Salisbury

 

stonehenge

 

Vad är ens en Stonehenge? Ett slags monument uppgjort av massiva stenar i en cirkelformad konstruktion. Men vad fyller den för funktion? Ingen som vet. Mysteriet bakom hur och varför Stonehenge byggdes har bidragit till den natursköna platsens turism. Glöm inte att ladda kamerabatterierna/telefonen när du ska se ett av världens underverk. Vi rekommenderar att du lyssnar på den här låten av Ylvis på repeat under färden ut hit för att komma i rätt stämning.

 

Från: Waterloo Station

Till: Salisbury

Restid: 2 h

Missa inte: 

Guidad Stonehenge Tour. Självfallet. Mer info hittar du på Salisbury and Stonehenge Guided Tours.

Boscombe Down Aviation Collection. För den flygplansintresserade rekommenderas ett besök i denna flygplanshangar. Klättra in i cockpits på gamla plan iklädd pilotuniform och lär dig allt om flygplanshistoria av informerade guider. Kul för hela familjen! Mer info hittar du på Boscombe Down Aviation Collection.

Salisbury Cathedral and Magna Carta. Ett mästerverk i arkitektonik och en historisk hållplats. Katedralen har den högsta tornspiran i Storbritannien, den äldsta fortfarande fungerande klockan i Europa samt den bäst bevarade Magna Cartan. Mer info hittar du på Salisbury Cathedral.

Skydiving. För den som letar efter en adrenalinkick är det här svaret! Kasta dig ut från ett plan och skåda det storslagna landskapet från ovan. Mer info hittar du på GoSkydive.

Haunch of Venison. Häftig pub du inte får missa! Fylld av intressant historia och känd som lite av en kulturell institution toppar den här puben flera listor över “pubar du måste dricka i innan du dör.” Mer info hittar du på Haunch of Venison.


 

Seven Sisters Walk

seven sisters walk

 

Mäktiga vita klippor tornar över havet längs denna idylliska kustlinje. Varje år drar platsen till sig tusentals besökare som vandrar längs kusten med kamerorna i högsta hugg. Välj mellan olika alternativ för längden av vandring – längsta tar ungefär fyra timmar. Detta är en otrolig hike som verkligen bevisar Storbritanniens vackra naturarv.

 

Från: Victoria

Till: Ta tåget till Eastbourne och byt till buss som går till Country Park at Exceat.

Restid: Runt 2 h

Missa inte: 

Vandringen. För mer information om olika vandringsalternativ, besök Seven Sisters Country Park.

Beachy Head Pub. En klassisk pub med traditionsenligt brittiskt cuisine med fantastisk vy över havet. Mer info hittar du på Beachy Head.

Belle Tout Lighthouse. För den som vill stanna över natten finns det möjlighet att bo i en konverterad fyr. Mysigt och unikt bed and breakfast med kanonutsikt över havet. Mer info hittar du på The Belle Tout Lighthouse. 


Cambridge

cambridge

 

Knappt en timme utanför London ligger Cambridge, en stad synonym med utbildning, historia och framåttänkande. Det världskända universitetet, University of Cambridge, har ett imponerande alumni; före detta studenter inkluderar Alan Turing, Charles Darwin, Emma Thompson och Stephen Hawking. I denna idylliska landsbygdsstad finner du kullerstensgator, roddbåtar i floden, storslagen arkitektur och en herrans massa studenter.

 

Från: King’s Cross

Till: Cambridge

Restid: 49 min

Missa inte:

Universitetet. Ta en guidad tur runt de kända universitetsbyggnaderna. Du blir ledd av välinformerade nuvarande eller före detta studenter. Mer info hittar du på Cambridge Alumni Tours.

Punting Tour. Upplev staden från floden! Båtturerna längs River Cam tar ungefär 45 minuter och är ett måste för nyfikna besökare. Mer info hittar du på Scudamore’s Punting Company. 

Cambridge American Cemetery and Memorial. Denna vackra gravplats öppnades 1943 och tillägnades amerikanska soldater som gett sitt liv i andra världskriget. Vyn över tusentals vita kors är en sorglig men vacker påminnelse om kriget. Mer info hittar du på Cambridge American Cemetery.

The Mill Pub. Sjaälvklart finns det massvis med bra pubar i Cambridge – hur ska studenterna annars släcka törsten? Under sommarmånaderna är The Mill extra populärt, då gäster kan ta med sina pints ut på gräsmattan framför byggnaden. Mer info hittar du på The Mill Pub.


 Oxford

 

Precis som Cambridge är Oxford en universitetsstad i elitnivå. Einstein, J.R.R Tolkien, Bill Clinton och Oscar Wilde har fyllt sina huvuden med lärdom i de respektingivande universitetsbyggnaderna. Under Oxfordbesöket måste du helt enkelt kolla in dessa historiska lärdomsplatser! I själva Oxfordshire finns otroligt många andra sevärdheter och flertalet traditionsenliga brittiska pubar, restauranger och hotell. Värt att göra en avstickare för är Blenheim Palace – ett monumentalt slott i Oxfordshire som garanterat är något av det mest storslagna hemmen du sett.

 

Från: Paddington 

Till: Oxford

Restid: 58 min

Missa inte:

Universitetet. Låt dig ledsagas av kunskapsrika guider under en två timmar lång rundtur genom staden och det historiska universitetet. Mer info hittar du på Footprints Tours.

Harry Potter Tour. Behöver vi ens förklara? Kliv ombord Hogwarts Expressen och upplev de originella scenuppbyggnaderna som användes för att spela in filmerna. Kolla in Ollivanders Wand Shop, originalkostymerna burna av skådespelarna och lär dig om vilka specialeffekter som användes för att ge liv åt sagan i filmerna. Mer info hittar du på The Making of Harry Potter.

Downton Abbey Tour. Besök Bampton and Highclere castle för att se underbara Downton Abbey slottet i verkligheten. Denna tur ligger inte direkt i Oxford, men nära nog att du fortfarande kan kombinera en dag i Oxford med Downton upplevelsen. Mer info hittar du på Premium Tours.

Turf Tavern. På en kullerstensgata ligger den här mysiga puben som är en klar favorit bland alla studenter i Oxford. Modern brittisk mat – och massor av pints! – serveras till törstiga ungdomar i deras beer garden. Mer info hittar du på Turf Tavern.


Stratford-upon-Avon

stratford upon avon

 

Den här pittoreska medeltidsstaden är känd världen över som Shakespeares födelseplats och hem. På grund av detta vallfärdar turister med kulturintresse hit för att se hur han bodde med sin familj. The Royal Shakespeare Company uppträder med hans kända pjäser på The Royal Shakespeare Company och The Swan Theatre, som ligger precis vid Avon floden. Superbrittisk och mysig stad fylld med riktiga kulturarv.

 

Från: Marelybone

Till: Stratford-upon-Avon

Restid: 2.5 h

Missa inte:

Shakespeares Birth Place. Geniet och mästaren som utan tvekan haft större inverkan på det engelska språket än någon annan individ, föddes i detta hus. Kom in och se kuriosa från hans tid och lär dig mer om hur Shakespeare fortsätter att påverka kultur och samhälle än idag. Mer info hittar du på Shakespeare.

Anne Hathaways Cottage. Nej, vi snackar inte Djävulen bär Prada – Anne: Hollywoodstjärnan råkar faktiskt dela namn med Shakespeares fru! Besök den söta stugan där hon föddes och växte upp och låt dig guidas av kunniga Shakespearevetare. I en underbar trädgård kan du lyssna på sonetter och avnjuta afternoon tea i cafét. Ett absolut måste under Stratford-upon-Avon besöket! Mer info hittar du på Shakespeare.

Holy Trinity Church. Den majestätiska kyrkan är platsen där William Shakespeare döptes 1564 och begravdes 1616. Mer info hittar du på Holy Trinity Church.

The Old Thatch Tavern. Ett landmärke i staden för sin medeltida arkitektur och traditionsenliga brittiska meny. Mer info hittar du på The Old Thatch Tavern.


Cotswolds

cotswolds

 

Honungsfärgade stenhus, ändlösa ängar med betande får och en ojämförligt vacker natur är kännetecken för Cotswolds. Det är faktiskt så vackert att området har blivit utsett till ett “Area of Outstanding Natural Beauty”! När du tröttnat på vandring runt ängarna finns det också mycket bra restaurangutbud – en lokalproducerad delikatess är ost. Strosa runt i staden och upptäck söta butiker och konstgallerier.

 

Från: Paddington 

Till: Moreton-in-Marsh. Ta buss från stationen till centrala Cotswolds.

Restid: 1.50 h

Missa inte:

Snowshill Manor and Garden: Ett fantastiskt hus med lika fin trädgård fylld med otroliga skatter tillhörande Charles Wade, den världskända arkitekten som bodde här. Som ett museum, i ett klassiskt brittiskt country house! Mer info hittar du på Snowshill Manor.

Giffords Circus: Från maj till september reser Gifford’s cirkus runt, men har ofta flera stopp runtom Cotswolds. Cirkusen är populär och älskad tack vare sina proffsiga shower men också för deras etiska behandling av djur och anställda. Kul för hela familjen! Mer info hittar du på Giffords Circus.

Dormy House Hotel & Spa. För den som vill lyxa till det lite rekommenderar vi Dormy House Hotel; ett stilfullt och retro-chict hotell av högsta kvalitet. Boka in för en romantisk getaway och njut av superbra spa och förstaklassiga restauranger. För den spelsugne finns även närliggande golfbana. Mer info hittar du på Dormy House.

Walks with Hawks: Lär dig allt om örnar och falkar med den här spännande och unika upplevelsen. Mitt i natursköna Cotswolds får du chansen att själv hantera de otroliga fåglarna medans guider berättar allt om falkjakt och tillhörande traditioner, typiska för området. Mer info hittar du på Walks with Hawks.


New Forest

new forest

 

År 1079 utnämnde William the Conqueror skogen till hans nya jaktmark med specifika instruktioner om hur den absolut fantastiska platsen skulle bevaras i fred. Sedan dess har skogens mytomspunna och trollbindande atmosfär lockat besökare året runt. New Forest är mycket känt för sina ponnies, uppkallade efter området. Upptäck de kungliga ägorna från hästryggen eller gå långpromenad genom skogen för att se djur av alla slag i sin vilda hemvist.

 

Från: Waterloo

Till: Ashurst New Forest

Restid: 2 h

Missa inte:

New Forest National Park. Denna enastående park visar hästar, kor, rådjur, grisar och andra djur i sin naturliga miljö. En magisk plats där du känner en riktig närhet till naturen. Mer info hittar du på New Forest.

Go Apes. Svinga dig mellan trädtopparna, åk zipline och klättra över broar högt över marken. Den här äventyrsparken är definitivt något för adrenalinsökare. Superkul dag för hela familjen! Mer info hittar du på Go Ape Moors Valley.

Ringwood Brewery. Ringwood i New Forest är ett av de mest pubtäta områdena i landet. Bryggeriet här är nämligen känt för att producera utsökt öl. En guidad tur av bryggeriet innebär en mängd intressant information om drycken och dess tillverkning. Givetvis medans du åtnjuter en pint eller två själv. Mer info hittar du på Ringwood Brewery.

New Forest Horse Show. Detta årliga event är ett måste för hästtokiga besökare! En hästshow i världsklass med hoppning som fokus. Om du inte spenderat så mycket tid i stallet så gör inte det något; du kan roa dig med en fantastisk matmarknad på tävlingsområdet! Mer info hittar du på New Forest and Hampshire County Show. 


Brighton

brighton

 

En idyllisk havsstad med oändliga stränder, färgglada badhus och en mycket rik historia. Kung George IV satte Brighton på kartan när han byggde ett sommarpalats här med ändamålet att ha kul – något besökare i Brighton än idag verkar ära: staden är nämligen känd för sina livliga barer. Brighton är också en central plats i brittisk film och litteratur med Brighton Rock som praktexempel för hur en stad kan spela en central roll i historien som berättas.

 

Från: Victoria

Till: Brighton

Restid: 1.15 h

Missa inte: 

Brighton Palace Pier. En prominent plats i brittisk litteratur och film, med all rätt. Den sceniska piren sträcker sig över vattnet och är en perfekt plats att andas in havsluft, sola och strosa med en glass i handen. Mer info hittar du på Brighton Palace Pier.

The Lanes. Utforska de snirkliga gatorna som hushåller butiker med kuriosa, mysiga caféer, jazzbarer och gallerier. Boka en guidad tur för mer information om områdets historia. Mer info hittar du på Only in Brighton. 

Royal Pavilion. Det går inte att missa det här vackra palatset. Uppfört av Kung George IV som ett “pleasure palace” där han kunde roa sig med sina vänner har byggnaden genomlevt en färgstark historia; bland annat som sjukhus under andra världskriget. Mer info hittar du på Royal Pavilion.

British Airways i360. Den nybyggda konstruktionen har fått kritik för sin moderna arkitektur som står i stark kontrast med resten av Brighton. Säga vad man vill men det går inte att bortse från att utsikten från det över 130 meter höga tornet är sensationell. Mer info hittar du på British Airways i360.


Devon

devon

 

Visst, Devon är lite längre från London än de andra platserna på listan. Trots det förtjänar Devon att nämnas tack vare sin ojämförliga miljö. Packa en weekendbag och bege dig ut hit för en sommarhelg vid havet i Agatha Christies hemstad. Devon lockar årligen surfare från hela landet med sina surfvänliga vågor, så glöm inte våtdräkten om du är så lagd. Annars räcker en promenad på de vida stränderna gott och väl…

Från: Paddington

Till: Devonport

Restid: 3.47 h

Missa inte: 

Vandra längs kusten. Välj mellan olika längder och svårighetsgrader på vandringen. Mer info hittar du på South West Coast Path.

Rida på stranden. Gallopera längs stranden i solnedgången – är inte det en dröm? Vare sig du är hästvan eller nybörjare finns något för dig som vill se havet och klipporna från hästryggen. Mer info hittar du på Mullacott Event Centre.

Royal Albert Memorial Museum. Ett museum i världsklass som uppvisar Devons och Exeters rika historia – och extra fokus på djur! Mer info hittar du på Royal Albert Memorial Museum.

Cream Tea. Den superbrittiska traditionen av cream tea – afternoon tea med scones, clotted cream och sylt – sägs ha sitt ursprung i Devon. Det finns därför ett makalöst utbud av mysiga caféer och tea rooms som erbjuder den denna brittiska “fika”. Pröva Hele Corn Mill and Tea Room.

 

Tips från våra medlemmar:

Bath
York
Sussex Country side
Ashdown Forest
Bluebell walks
Leeds Castle, Kent
Hampton Court Palace
Kew Gardens (London)

 


Vi vill gärna följa era äventyr! Lägg till oss på Instagram @londonswedes och tagga oss gärna i stories så vi kan dela era tips!