10 tips från Islington!

Apr 23, 2014 by

Share Button

Den här månaden har jag tittat lite närmare på den första kommunen norrut efter att innestaden tar slut. För inte alls så länge sedan var det här en rysare till område med uteslutande luspanka innevånare som fick stå ut med hopplösa förhållanden som mest var ett resultat av bombandet under andra världskriget och att staten sedan aldrig riktigt fick tummen ur ändan och fixade till elendet. Under det senaste 20 åren har dock privatpersoner gjort just det, köpt billiga rishögar till hus och renoverat upp dem till svindyra townhouses som till och med Tony Blair tyckte det var värt att husera i fram tills at than flyttade in “på annan address”. Numera är Islington eftersökt och har ett rikt utbud av kultur och nöje och för er som gillar fotboll är det här Arsenal’s hemmaplan.

Som vanligt kommer mina 10 tips från Islington i ingen särskild ordning.

Manze’s Pie & Mash Shop, Chapel Market, N1
Pie &Mash är en superengelsk tradition som är synonymt med arbetarklass och grymt onyttig mat som belöning på ungefär samma sätt som en mosbricka med räksallad på E4:an. Det finns inget kulinariskt att nämna om den här explosionen i mjöl och stärkelse men Manze’s är uttalat en av de bästa i stan på “dålig” mat. De finns också brancher i Peckham och Sutton.
O2 academy Islington, Islington High street, N1
Live musik är aldrig fel och om man inte är ute efter de allra största namen typ Beyonce eller Red Hot Chili Peppers,  är O2 naturligtvis redo att slå mynt av de mindre och smalare banden i mindre lokaler men med samma proffsiga ljud, service och bar som på jättearenan i Greenwich.

 

 

Angel Centre, Liverpool Road, N1
Det finns inget riktigt shopping centre i Islington men det här lilla komplexet har en del skojiga och individuella butiker blandat med standardutbudet av engelska kedjor och också en Vue Cinema på övervåningen. Parkeringsgaraget som hör till är snudd på omöjligt att hitta men kolla efter “Berners Road” i din GPS så skall det nog gå bra.
Almeida Theatre, Almeida Street, N1
En av de där små teatrarna som kämpar i motvind men med enorm energy. Almeida har ett rykte att vara väldigt gränsöverskridande och ibland kan det helt enkelt spåra ur lite grann id eras jakt efter det abstrakta och filosofiska men is tort är kritikerna enade o matt det här är en utmärkt teater. Jag har just kollat och för tillfället visar de en uppdaterard version av George Orwell’s 1984 och som bekant är det den pjäsen som myntat “storebror ser dig”-uttrycket. Högaktuellt i London som har mest CCTV kameror i Europa.

 

The Vineyard, Upper Street, N1
Det var ganska länge sedan jag var här själv men jag tror inte det har ändrat sig nämnvärt sedan dess. En himla prisvärd meny som består av antingen et tiotal olika burgare eller engelska klassisker kryddade med lite italienska delikatesser.  Publiken är uteslutande 25-30 åringar som just har slutat jobbet och är lite på jakt efter ett seriöst förhållande, stor potential för ett ragg!

 

 

 

Tierra Peru, Essex Road, N1
Som många latinamerikanska restauranger världen över är det inget för vegetarianer. Kött, kött och mera kött. Biffstekar i olika storlekar såklart men även en del skaldjur och gris. Allt gjort med kärlek och känsla och naturligtvis rejält kryddigt. Pluspoäng av mig också för en ganska sober lokal som inte gått over styr med panflöjter, ponchos och annan rekvisita från Peru.

 

 

 

Exmouth Market, N1
Precis på gränsen till Farringdon ligger det en gågata som har legat där så länge att inte ans internet fanns när man började ha utomhus marknad. Mest frukt och grönt men också lite kläder av tveksamma märken typ Gacci och Nite. Det fina med det hela är att det ligger en hel del individuella cafeer och restauranger utmed båda sidorna av marknaden som är värda att testa sig igenom.

 

 

 

London Canal Museum, New Wharf Road, N1
Ett lite märkligt museum tillägnat London alla vattendrag och kanaler. Vatten är ju vatten liksom. Det visade sig också att museumet var lite sådär eftersom det rimligen inte gick att visa några kanaler annat än på kartor och foton. Dock var historien om själva byggnaden som museet ligger i, ganska unik och lite kul. I enorm detalj beskrevs hur en italienare importerade is ifrån vårt grannland Norge långt innan bade kyl och frys var uppfunnen. Kanske inte en heldag men en sätt att slå ihäl en time bakom stationen i Kings Cross om ni har en till övers.

 

 

 

 

Highbury Fields, Highbury Place, N1
det ligger en rejält tilltagen park mitt i den allra mest avgasiga delen av kommunen, nämligen den notoriska och olycksdrabbade rondellen Highbury corner. Om man smyger sig ner bakom Barclays Bank nor om rondellen kommer man till den finfina oasen som har allt ifrån maffight stora gräsmattor, tennis banor, leisure centre med simbassäng, lekplats och précis allt annat som man kan önska sig när trafik och stadsstress blir lite för mycket att orka med.

 

 

 

Munchies, Holloway road,N7
Jerk Chicken är en av mina favoriter och om jag är ute och tutar nor om stan tillräkligt tidigt äter jag alltid middag här. som så ofta på karibiska take away ställen kan det löna sig att ringa och beställa en bra stund innan man dyker upp eftersom maten inte som regel är färdiglagad och uppvärmd under en lampa a’la mcdonalds. Det här bygget är också med i hungryhorse.co.uk, dine in och dylika sajter vilket kanske kan vara bra och ger recensioner osv. om ni brukar använda sånt.