15 sätt som Kamprad & IKEA har förändrat ditt liv

Jan 30, 2018 by

Share Button

I helgen nåddes världen av den sorgliga nyheten att Sveriges i särklass mest kända företagsledare avlidit. IKEA:s grundare Ingvar Feodor Kamprad gjorde under sitt 91-åriga liv stort intryck på heminredare i alla åldrar.

 

Vi på LondonSvenskar har listat 15 sätt som Ingvar och IKEA förändrat många svenskars liv sedan barnsben…

 


1. Du har blivit förföljd av IKEA sedan vaggan
Bild: http://www.ikea.com

 

Man får med all säkerhet söka länge för att hitta någon som inte har minst en IKEA-pryl hemma – oavsett om ‘hemma’ är slott eller koja. Nyblivna universitetsstudenter fyndar billiga Billys och Klippor för glatta livet. Paret i väntans tider letar febrilt efter den perfekta spjälsängen innan kläckning. Och farmor besöker varuhuset för att investera i nytt porslin, men packar förstås även ned 100 värmeljus och 13 prydnadskuddar i vagnen.


2. Han satte Älmhult på kartan
(Bild: https://visitsweden.com/smaland/)

 

Ända sedan du lärde dig att IKEA stod för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd har du haft rätt hyfsad koll på det snåla, f’låt, sparsamma landskapet i söder. Du vet att Elmtaryd (äldre stavning på Älmtaryd) är Ingvars hemby som ligger i Agunnaryds socken. Du vet att världens första IKEA-varuhus öppnade i Älmhult 1958. Du vet också att smålänningar är påhittiga arbetsnarkomaner – som utan vidare kan bygga ett världsimperium av något så banalt som platta paket.


3. Du har använt Kallax på minst 9 olika sätt
Bild: http://www.ikea.com

 

Kallax, älskade Kallax… Detta multifunktionella hyllsystem som ersatte föregångaren Expedit har snabbt blivit en favorit hos många. Räck upp en hand den som inte använt Kallax som rumsavdelare för att göra den lilla ettan mysigare, eller låtit den agera TV-bänk, klädförvaring eller bokhylla? Tänkte väl det.


4. Du har alltid något att lägga smutstvätten i
Bild: http://www.ikea.com

 

Det är oklart om Kamprad och gänget anade att den blå bärkassen skulle komma att bli hela världens tvättkorg när den först lanserades (för att sedan bli en modetrend).  Du har dessutom upptäckt att den numera kultförklarade kassen även funkar finfint vid flytten i brist på kartonger. Länge leve polypropen!


5. Ditt första egna krypin såg ut som sida 27
Bild: Sören Andersson // TT Nyhetsbyrån

 

Utan Ingvars paradis hade Sveriges 19-åringar fått leta möbler på soptippen till den första egna lägenheten eller studentrummet. Så är det bara. Varför skulle du köpa EN soffa på Mio, när du kunde få ett helt kataloguppslag för samma slant? Trams.


6. Du kan skilja på Stockholm, Ektorp och Kramfors
Bild: http://www.ikea.com

 

Oavsett om du har en medfödd inredningsådra eller inte så har du läskigt bra koll på IKEA:s soffsortiment. Det kan förstås bero på att du alltid provsitter 87% av sofforna, även när du bara är på jakt efter ett durkslag. Du vet att Klippan kan vara skitsnygg på bild, men egentligen är jäkligt obekväm och förtjänar att förvisas till ett tonårsrum där en Fredde med tvivelaktig hy huserar.


7. Du har hajat att det är viktigt att behandla personal bra
Bild: www.boredpanda.com

 

Mannen som möblerade världen inredde också sina anställdas plånböcker varje jul: den som arbetat mer än fem år i blågula kläder får nämligen runt 13 000 riksdaler i bonus. Ingvar Kamprad framhöll ofta att det är just personalen som gör varumärket så framgångsrikt.


8. Du har varit nära skilsmässa efter en shoppingtur på IKEA
Bild: http://www.awesomeinventions.com

 

“Om den där kommer med oss hem kan du räkna dig som änkling från och med i eftermiddag.”

 

“Men vart är Kalle? Du skulle ju hålla koll på honom!”

 

“Nej men nu glömde vi ju Malm! Älskling… den väger bara 63 kilo, kan inte du springa tillbaka till lagret? Så vaktar jag vaktar vår plats i kön.”

 

“Tack så HEMSKT mycket Fröken ‘det-är-väl-självklart-att-den-får-plats-i-bagaget’…”


9. Du undviker pinsamma tystnader utomlands 
Bild: https://www.ft.com/

 

Finns det något värre än när artighetsfraserna tagit slut och båda parter skruvar lite generat på sig? Som tur är byts tystnaden oftast mot intresse när du erkänner att du är från Sverige, och inte Schweiz. “Oh my god, IKEA! I could go there solely for the meatballs.” Vips så har du en bästis som du tydligen ska hälsa på nästa maj.


10. Du har alltid något att göra på söndagar
Bild: https://www.tripadvisor.com

 

Om inte shopping. Köttbullar. Av någon underlig anledning smakar köttbullar extra gott på närmsta fullproppade IKEA-restaurang. Gärna ackompanjerat av trotsåldersvrål i sisådär 140 decibel. Men din köttbulletallrik (generös sådan) till söndagsfrukost kostar ju trots allt inte mer än tre IKEApåsar, så lite tinnitus (alternativt torgskräck) är värt varenda minut i mathallen.


11. Du känner dig som en superhjälte när du monterat Lack  
Bild: http://www.ikea.com/  

 

Säg den som inte känner sig oövervinnerlig efter en rejäl omgång med en manual från IKEA… Det bör visserligen medges att allas vårt favoritbord Lack skulle kunna byggas ihop av en 3-åring med hyfsad motorik, men det gör inte din prestation mindre värd.


12. Du förstår inte folk som köper färdigmonterade möbler
Bild: https://www.boredpanda.com 

Ditt IKEA-beroende har blivit så starkt genom åren att du rynkar på pannan så fort någon nämner valfri svensk möbelaffär som säljer hela möbler. Alltså där det inte följer med 70 skruvar, manual och slägga. Hemska tanke!

 


13. Du googlar IKEA-hacks som om ditt liv hängde på det
Bild: https://www.shelterness.com

 

Pinterest är din bästa vän och värsta fiende. Här har du stirrat dig blind på alla coola, smarta grejer som man kan göra med IKEA-möbler. Tyvärr förstår du rätt snabbt att det skulle krävas 17 arbetsdagar, 4 vändor till alltiallo-butiken och 300 svordomar för att förvandla ditt hyllsystem till en soffa.


14. Du har insett att man kan om man vill
Bild: https://sweden.se/

 

Om en bonngrabb från vischan i Småland kunde ta över världen ett vardagsrum i taget, så kan du också åstadkomma något här i livet! Nu råkade Ingvar visserligen vara belönad med en entreprenörsanda som världen aldrig tidigare skådat, men du har säkert också någon talang om du tänker efter riktigt hårt.


 

15. Du började använda IKEA-kassen som en accessoarer efter Balenciaga lanserade deras “kopia”
Bild: http://www.marieclaire.co.uk

När Balenciaga våren 2017 lanserade sin blå tote bag var IKEA snabba med att bevisa att de minsann är originalet. Världen över började modedesigners att göra sina egna designs där de enda materialet bestod av den blå IKEA påsen. Medans Balenciagas prislapp ligger på runt £1400 ligger IKEA påsen stabilt under £1.

 


Bild: https://www.facebook.com/IKEAUK 

 

Till mannen som möblerade våra studentrum för en struntsumma, får oss att svära över försvunna muttrar och känna oss lite extra stolta över Sverige: ett stort tack! Förpackat i ett platt paket.


 

 

I London finns 3 IKEA-butiker: Wembley, Tottenham och Croydon.