3 saker att tänka på innan du flyttar till London
Enligt en artikel från SvD som publicerades nyligen fortsätter antalet svenskar som bor i utlandet stadigt att öka. År 2022 beräknas nästan 700 000 bo utomlands. De tre länder som är mest populära bland svenskar att dra flyttlasset till är USA, Spanien och Storbritannien. Trots att det senare inte längre ingår i EU och att betydligt mer byråkrati än innan krävs för att kunna bosätta sig där är Storbritannien, och framför allt London, alltjämt ett populärt ställe att bo på som svensk. Idag bor exempelvis 10 000 fler svenskar i Storbritannien jämfört med för sju år sedan. Med tanke på att London är mer populärt än någonsin bjussar vi på ett inlägg med tre saker du bör tänka på innan du flyttar hit.
Anställningsform
Majoriteten av oss måste säkra vår försörjning i vårt nya hemland innan flyttlasset går. Efter Storbritanniens utträde ur EU innebär detta mer administration än innan. Tänk över huruvida du vill flytta till London genom en utlandsstationering beviljad av din svenska arbetsgivare eller om du vill söka visum för att få jobba hos en brittisk arbetsgivare. Ett tredje alternativ är att arbeta i egen regi som så kallad digital nomad. Beroende på vilken anställningsform du väljer måste särskilda steg tas rättsligt och praktiskt. Läs gärna på om för- och nackdelar med varje alternativ och hör av dig till svenska och/eller brittiska myndigheter för vägledning. Rent allmänt kan sägas att jobba digitalt har blivit allt mer populärt. Idag arbetar många inom olika sektorer från datorn och hemifrån. Klassiska exempel på digitala arbetare är IT-konsulter, copywriters och virtuella assistenter. I takt med att fler och fler industrier expanderar till digitala plattformar dyker dock nya möjligheter upp. Så är fallet med Team PokerStars-medlemmen Andre Akkari till exempel. Han lämnade en karriär på ett mjukvaruföretag för att bli en av världens bästa online-spelare inom poker.
Boende
Om boende i London kan allmänt sägas att det är både dyrare och sämre standard än vad vi är vana vid i Sverige. Om du trots detta tycker att det är värt att punga ut mer i hyra för att bo i en av världens mest dynamiska och spännande metropoler bör du göra ditt yttersta för att hitta rätt boendeform för dig. Måste du bo centralt eller fungerar det OK att pendla med tunnelbana eller tåg? Är det OK för dig att dela boende med så kallade flat mates eller föredrar du ensamhet och privatliv? Hur mycket är du villig att betala i hyra per månad? Samtliga dessa frågor bör du ha tänkt över noggrant innan du påbörjar sökprocessen. När sökparametrarna väl formulerats kan du använda dig av resurser som Facebook-grupper för svenskar i London och Instagram för att tillkännage vad du söker efter och förhoppningsvis få leads. När det gäller lokala sajter för att leta boende kan vi tipsa om Gumtree – ett slags brittiskt Blocket, Zoopla.uk.co där rum, hus och lägenheter utannonseras, och Room Mates UK där du kan hitta rum eller rumskamrater.
Klimat och kultur
London ligger inte särskilt långt från Sverige och i mångt och mycket finns beröringspunkter mellan britter och svenskar vad gäller kultur och värdegrunder. Faktum är dock att det är ett helt nytt land och en helt ny stad du flyttar till hur du än vrider och vänder på det. Efter att du löst de väsentliga bitarna med jobb och boende kan det därför vara värt att läsa på lite om klimat, kultur och gastronomi och så vidare för att försäkra dig om att du kommer trivas som Londonbo. Vädret i London är ofta grått och regnigt så staden lämpar sig kanske inte för den som vill ha många soldagar per år. Dessutom skiljer sig utbudet åt från mataffärerna i Sverige och kulturen kan vara annorlunda än du är van vid när det gäller sociala interaktioner på gatan medmänniskor emellan. Om du tycker att dessa skillnader känns för betungande att hantera i mer än en weekend kanske det inte är så klokt att dra flyttlasset direkt utan snarare prova på London i resform några gånger för en mjukstart.