5 fakta om att bo i London som du måste veta innan du flyttar dit

Dec 1, 2020 by

Share Button

London är en stor stad med fler än 8 miljoner invånare som konstant pendlar genom denna enorma labyrint. Englands och Storbritanniens huvudstad har ett rykte för att vara en av de dyraste platserna att bo på i hela världen. På samma gång är det en av de mest spännande och livliga städerna med en stark ekonomi, massvis med jobbmöjligheter, grym kultur, samt oerhört bra restauranger, barer och pubar. I den här artikeln ska vi gå igenom fem saker du måste överväga innan du flyttar till London.

 

Fem användbara fakta om London

Som en av världens globala centrum är London obeveklig i dess tempo, möjligheter och aktiviteter. Att flytta till London är helt annorlunda i jämförelse med att besöka staden, och här är några saker du måste känna till.

1. Transport

Transport är en ren mardröm, mer eller mindre. Att ta sig fram med bil är en dyr och otrevlig upplevelse tack vare skatter och trafikstockningar. Tunnelbanorna körs dygnet runt, samt är ett utmärkt sätt för att ta sig mellan olika platser. Bussarna är ett trevligare och billigare sätt att ta sig runt i staden. Du kommer förmodligen använda en blandning av tunnelbana, gång, buss och Uber. Taxi är även ganska dyrt.

 

2. Levnadskostnader

Att hyra en lägenhet är extremt dyrt i London. Medelpriset var strax över £1500 under 2018. Den här siffran är endast det genomsnittliga priset och den faktiska hyran kommer att variera drastiskt beroende på stadsdel. Den centrala delen är dyrast, medan de yttre kretsarna erbjuder billigare priser.  Håll koll på utgifter som elräkningar och skatter som varierar beroende på vart man bor. Ta även en titt på olika bekvämligheter som ingår i lägenheterna, samt hur nära det är till olika stationer. Välj inte den första lägenheten du ser, men överanalysera inte heller om du hittar något bra innanför din prisbild. Att hitta en plats att bo på i London är utmanande eftersom att priserna och den höga konkurrensen av några hundratusen människor letar efter precis samma sak. När du väl hyr din första lägenhet kommer du förmodligen inte ha särskilt mycket pengar över än till att kolla på Netflix eller att spela roulette online, eller så kanske Fortnite kan vara ett bra sätt för att få dig att glömma hur mycket du betalar i hyra.

 

3. Använd kontaktlös betalning

Du behöver ett Oysterkort för att kunna transportera dig i London, men många londonbor påstår att du säkerligen kommer att tappa bort det förr eller senare. London är en väldigt digitaliserad stad, samt att du kan betala med trådlösa kreditkort, Google Pay, Apple Pay, samt andra typer av kontaktlösa betalningsmetoder. Kontaktlösa alternativ fungerar istället för Oysterkort när du reser med offentliga transportmedel. Du kan även betala med mobilen, smartklockan eller Revolutkort på pubar och nattklubbar, därmed är kontaktlös betalning ett måste i London.

 

4. Vad Londonborna gör

I likhet med de flesta enorma globala städer är London en livlig plats, människor har alltid bråttom, men det finns vissa regler i detta kaos. Att stå på höger sida i rulltrappan eller trapporna är obligatoriskt, och det finns inga ursäkter för denna regel. Londonbor kommer omedelbart att se vilka som är besökare och inte bara av detta beteende i rulltrapporna.

Var inte långsam i trafiken. Alla i London har bråttom och försöker att hålla uppe tempot. Att gå mot rött ljus är normalt, samt något du inte kommer att få böter för. Men se till att du kollar innan du går ut i vägen.

 

5. Gratis och coola saker att göra i London

London är ett riktigt paradis för matälskare och människor som gillar goda drinkar. Du kan hitta restauranger från alla världens hörn i denna stad, samt att det dagligen öppnas nya ställen. Det finns exceptioanell gatumat och utmärkta matmarknader, så om du letar efter ingredienser eller mat i världsklass, då har du hittat rätt.

 

London har många enorma museum och gallerier som är helt gratis, samt att du kan bläddra igenom konstverk i världsklass, historia och naturliga museum helt gratis. Staden har även utmärkta teatrar. Att få tag i en biljett kan vara utmanande och dyrt, men du kan vänta och köpa billigare biljetter samma dag. Om du gillar fotboll har London sex stycken riktigt bra lag och många i Englands lägre divisioner.