Älskade, adlade våldtäktsman – Krönika av Sofia Capel

Oct 17, 2012 by

Share Button

I oktober förra året tog Sir James Savile sitt sista andetag. Han hade då varit en ikon inom brittisk nöjesmedia sedan 1950-talet, känd för sitt eviga cigarr-rökande och sin excentriska stil. Savile hann under sin livstid bli adlad av Drottning Elizabeth, skänka £40 miljoner till välgörenhet och vara programledare för en rad legendariska barn- och tonårsprogram så som Top of the Pops och Jim’ll Fix It. Han var även en anklagad seriepedofil som ska ha antastat över 60 ungdomar.

Det sistnämnda sades aldrig högt, inte förrän ITV1 släppte dokumentären Exposure – The other side of Jimmy Savile för två veckor sedan. Där kommer det fram att den excentriska 20-talisten upprepade gånger kom i kontakt med unga tonårsflickor genom sina TV-program och även på sjukhuset Stoke Mandeville där han hade fritt tillträde.

I dokumentären intervjuas den bortgångne TV-personlighetens före detta arbetskamrater inom BBC. De skrattar och berättar om hur “alla visste” att Savile älskade tonårsflickor. De berättar om hur de själva bevittnat flickor så unga som 12 försvinna upp till hotellrum med mannen som var gammal nog att vara deras farfar. “Alla visste,” säger de och ler pillemariskt . “Men jag vågade inte anmäla honom,” säger före detta TV-producenten Wilfred De’Ath, “Jag var överrumplad av hans kändisskap.”

Känns det här igen från någonstans? “Rätt” personer tillåts göra vad de vill på små människors bekostnad. Personer med makt, kändisskap och pondus tillåts att begå allvarliga brott och utnyttja andra människor, eftersom ingen vågar säga något i rädsla över att försämra sin egna position.

Från att dokumentären sändes till idag har nya offer kommit ut med hur Savile tafsade på, våldtog och hotade dem. En förlamad kvinna berättar hur han kom till sjukhuset hon var inlagd på som tonåring och stack in sin tunga i hennes mun när ingen såg. En annan kvinna berättar om hur han hårdhänt tagit hennes oskuld när hon var 14. En man berättar för the Daily Mail att han vid 12 års ålder blev antastad av Savile på en restaurang. “Men mina föräldrar tog mig inte på allvar när jag berättade,” säger han, “De sa att jag inbillade mig och att Jimmy Savile var en bra man.”

Mina tankar förs till Bjästa-fallet som dokumenterades på SVTs Uppdrag Granskning som Den andra våldtäkten, där skolans populäraste kille dömdes för våldtäkt på två unga tjejer, men ändå försvarades in i döden av skolans elever, lärare och även byns präst. Det är inte heller helt olikt fallet där svenska mediakvinnan Cissi Wallin anmälde en “känd mediaman med makt” för våldtäkt och sedan blev öppet hånad av vederbörandes vänner.

Med så många offer och så många som visste om övergreppen kommer Jimmy Saviles fall att gå till historien som BBCs och kanske Englands största sexskandal någonsin. Förhoppningsvis kommer fler människor att våga prata med pressen om vad som hände i den vithårige mannens omklädningsrum backstage, på hotellrummen och i hans Rolls Roys. Låt oss även hålla tummarna för att de ansvariga som stod bredvid och såg allt med stängda munnar får sitt straff. De som på grund av Saviles status valde att mörka, ignorera och ursäkta. Det är dags att vi visar nolltolerans emot övergrepp och våldtäkter – oavsett om det handlar om en mäktig mediaman eller bara den där sköna killen på jobbet.