Anglo-Swedish Society

Nov 24, 2017 by

Share Button

Anglo-Swedish Society
(Bild: https://www.angloswedishsociety.org.uk/)

 

Sällskapet Anglo-Swedish Society grundades efter Första världskriget med syftet att stärka vänskapen mellan Sverige och Storbritannien. Faktum var att ett flertal liknande organisationer grundades vid samma tidpunkt – allt för att främja fredliga relationer mellan europeiska länder och därigenom motverka krig. Sedan Anglo-Swedish Society grundades har relationen mellan de två länderna bara vuxit sig starkare, som resultat av kontinuerliga evenemang och kulturutbyten. Nuvarande ordförande är Alexander Malmaeus (läs vår intervju här), en svensk arkitekt som suttit på posten sedan 2009. Organisationen samarbetar ofta med andra svenska verksamheter i London. Listan av beskyddare har kunglig glans, då både Carl XVI Gustaf såväl som självaste Prince Philip är beskyddare av Anglo-Swedish Society. Sveriges ambassadör i Storbritannien, Torbjörn Sohlström, räknas även han som beskyddare.

 

De årliga evenemangen är själva kärnan av verksamheten och ger medlemmar (och icke-medlemmar!) en chans att socialisera och knyta kontakter. Ofta har eventen en svensk anknytning. Upp till 15 event arrangeras per år; den som är nyfiken kan hålla utkik på deras hemsida eller i nyhetsbreven. Dock får den traditionella Valborgsmiddagen anses vara en av de absoluta höjdpunkterna. Här välkomnas våren med en storslagen bal och skönsång. Dessutom hålls en populär Punsch Ball i november för de Londonsvenskar som känner för en bal i vintermörkret. Medlemskap i Anglo-Swedish Society kostar £40 (£20 för medlemmar över 65 år), och det finns även möjlighet för företag att bli medlemmar.

 

Stipendier utgör en viktig del av verksamheten. Unga människor från båda länderna kan ansöka om studiestipendium, som avser främja kulturella utbyte med fokus på konst och musik.

 

Läs mer på Anglo-Swedish Societys hemsida eller på Facebook.


 

Här hittar du information om andra svenska organisationer i London