Är 5G hastigheterna i London bland de bästa i världen?

Jun 8, 2023 by

Share Button

Många huvudstäder i Europa täcks idag av 5G och de som inte gör det står i startgroparna för en uppgradering. Hur bra är det då för oss i London? Utbudet för 5G är brett och det kan skilja sig en del mellan de olika företagen, men här ska vi svara på de vanligaste frågorna.

 

Photo via Unsplash 

 

Vad är 5G?

5G är den femte och senaste generationen av mobila nätverk som våra telefoner kan koppla upp sig till. 5G startade i Sydkorea, blir alltmer tillgängligt med tiden och täcker nu de flesta större städerna. Det är snabbare, stabilare och ett måste för senaste tidens teknologi. Planeringen av teknologins utsträckning har funnits i flera år, men på grund av förseningar så är det först nu som vi kan ta nytta av 5G.

 

De flesta telefoner de senaste fem åren har haft support för 5G och funktionen är nu standard i telefoner, snarare än en bonus. 5Gs hastigheter kan även jämföras med de hastigheter som finns tillgängliga på fiber, men är generellt bättre än de vanligaste fiberbredbanden i Storbritannien. 5G är utmärkt för den som vill strömma musik eller film, och för de som vill ladda ner spel eller gå på nätet för att spela live på ett casino eller de senaste rollspelen.

 

Hur snabbt och stabilt är 5G i London?

5G har både bra räckvidd och stabil uppkoppling, vilket gör det lättare att leverera snabbt internet till så många som möjligt. Enligt en undersökning av Opensignal vid årsskiftet så har kvalitén av 5G jämfört med 4G i London endast ökat drygt fyra gånger så mycket, till skillnad från Readings nästan sex gånger.

 

Betyder det att Londons 5G är sämre än andra delar av Storbritannien? Nej. Undersökningen gick in i detalj vad skillnaden var mellan London och andra städer och kom fram till att 5G användningen är som störst i London. Under dagtid så ligger Londons medelhastighet runt 120 Mb/s och våra egna tester under kvällstid visar en hastighet runt 60 Mb/s. Varför då denna skillnad?

 

Ju fler som använder sig av mobilnätet desto långsammare blir det. 5G är så snabbt att de allra flesta märker ingen skillnad på hastigheten. Birmingham ser den snabbaste medelhastigheten av 5G i undersökningen och ligger runt 160 Mb/s i medelhastighet. Däremot så har London nio gånger så många invånare, vilket vanligtvis ska orsaka en större skillnad i mobilnätet. 5G-tekniken i London är väl förberedd för antalet invånare och kommer endast bli bättre med tiden.

 

Vad betyder det i praktiken?

Strömmar man film eller serier på nätet brukar dessa spelas upp i Full HD-kvalité vilket brukar kräva en hastighet på 5 till 10 Mb/s. Har man däremot en 4K TV (även kallad Ultra HD) så rekommenderas en hastighet runt 25 till 30 Mb/s. Spel på nätet kräver sällan en snabb uppkoppling, men bryr sig mer om hur stabil uppkopplingen är.

 

Det enda nätet som har nästan lika bra stabilitet som 5G är det gamla 2G nätet, så man kan lita på att 5G håller en stabil uppkoppling hela tiden. Är då inte 5G för mycket? Inte direkt. Problemet med 4G var främst den sämre räckvidden och den ostabila uppkopplingen. Dessutom kunde man sällan ha flera apparater igång samtidigt på samma 4G om man använde sig av ett mobilt bredband.

 

Är 5G i London då det bästa? Nej, men det är långt ifrån dåligt.

 

Photo via Pexels