Årets bästa festivaler 2013

Jun 10, 2013 by

Share Button

“Must go” FESTIVALER 2013

Har du endast varit på Hultsfred och Roskilde och tycker du har varit på festival så får du tänka om. England har en festival kultur som slår Sverige med längder och utbudet är stort och imponerande.

Vi har listat Englands (+ Skottlands) bästa och största festivaler och även några små.
Bubblare som vi inte får glömma att nämna är bland andra  Chime for Change, Wilderness, End of the Road Festival (grundad av svenska Sofia Hagberg) och Lounge on the farm. 


The Secret Garden Party

Datum: 25 – 28 juli 2013 

Plats: Cambridgeshire, England

The Secret Garden party är som en stor trädgårdsfest gone mad. Festivalen startade 2004 men har snabbt byggt sig ett namn som en av den mest unika och bästa festivalen i England och sedan starten har besöksantalet ökat med 30 000 personer. Festivalen ligger på 220 hektar stor åker som gränsar en flod och sjö. Varje år har festivalen ett tema och detta år är det Superstition, vidskepelse på svenska. Hit kommer du inte med T shirt och jeans utan slå på fantasin och kom i det mest galna och konstnärligaste kostymen du kan tänka dig. Glöm Emmaboda och Hultsfred, hela denna festival går i konstens och naturens tecken och det är inte bara musiken som kommer få dig att tappa andan.

Läs recension från The Secret Garden party och se bilder från förra året här! Förutom musik finns massor av aktiviteter för barn och vuxna och det är helt okej att ta med barn. Festivalen har beviljats permanent licens med en kapacitet på upp till 32.000 för envar av de fyra dagarna.

Klara artister för 2013 är Soulwax, Django Django, Bastille, David Icke med flera

Mer information om The Secret Garden Party  hittar du här.


BoomTown Fair

Datum: 8 – 11 augusti 2013 

Plats: MATTERLY ESTATE – WINCHESTER

Svensk line up! Det är inte första gången Hoffmaestro kommer till England.  I sommar uppträder det på en av årets mest efterlängtade och unika festivaler-  BoomTown Fair, också kallad UK’s maddest city. Festivalen tar plats i brittiska Hampshire mellan den 8 – 11 Augusti och drar stora namn så som: Gentleman & The evolution & Million Stylez.

Festivalen består av olika distrikt och “stadsdelar” där du klär dig efter teman såsom Hippy chic, Tribal & Djungle, Pirates & Pensioners med mera, beroende på vilket distrikt du bor i. Varje stadsdel är unik: Chinatown, El Barrio Loco, Mayfair Avenue och olika regler gäller i distrikten. Hoffmaestro står på scenen i stadscentrumet och även svenska Ska’N’Ska förgyller den brittiska sommaren med framträdande framför festivalens 20 000 “medborgare”. Biljetterna är slut vilken dag som helst så boka nu för att inte missa sommarens coolaste festival.

Läs intervjun med Hoffmaestro inför årets festival här!

Klara artister för 2013 är bland många andra:  Julian Marley, Gentleman and the Evolution, Richie Spice, Collie Buddz & New Kingston, Dub Inc, Ska N Ska, Hoffmaestro

Mer information om BoomTown hittar du här.


We are FSTVL

Datum: 25 maj 2013 11.30pm-2.30am (one day)

Plats: Upminister, Essex

Om man trodde att det inte skulle dyka upp fler festivaler i Europa hade man fel! We are FSTVL är en ny dance festival som lanseras detta år och garanterar att föra samman de största namnen inom elektronisk dansmusik i samarbete med några av världens ledande klubbar och producenter i en ny, fet miljö.

Över 70 akter spelar på festivalens över 10 arenor under denna magiska dag! Har du inte fått nog efter sista akten finns flertal efterfester både i Essex och i centrala London. Att de har dragit samman de största namnen inom elektronisk musik stämmer bra. Nedan ser du några av dem!

Klara DJ’s för 2013 är: Ricardo Villalobos, Damian Lasaruz, Art Department, Dixon, Keri Chandler, Sven Vath, Sub Focus, Breakage, Noir, Majestic med flera

Mer information om We are FSTVL hittar du här.

Field Day

Datum: 25 Maj 2013

Plats: Victoria Park, London

Samma dag som We are FSTVL går denna populära endagssfestival av stapeln  i vackra Victoria Park i London.

För sjunde året i rad tar Field day över med sin unika blandning av banbrytande line-up tillsammans med village fete mentalitet, är Field Day en hyllning till allt som är djärv, vågad och innovativa i världen av alternativ musik!Klara artister för 2013 är  Animal Collective, Bat For Lashes, Solange, Four Tet, Kurt Vile, Disclosure, Charanjit Singh, Seth Troxler, Julio Bashmore, Chvrches, Mulatu Astatke, Django Django, John Cooper Clarke, Wild Nothing, Palma Violets, TOY…

Mer information om Field Day  hittar du här.Yahoo! Wireless

Datum: 12-14 juli 2013
Plats: Queen Elizabeth Olympic Park, London

Wireless festival, tidigare känd som 02 Wireless för att sedan byta till Barclays Wireless: är numera Yahoo! Wirelss. Festivalen har drivits sedan 2005 av Livenation och har pågrund av de tunga företagen bakom sig kunna dra riktigt stora och många namn. Detta är inte en camping festival eftersom den hålls i London. Så som sagt: du kan sova gott mellan dagarna.

Klara artister för 2013 är stora namn såsom Justin Timberlake, Jay Z, Snoop Dogg, Trey Songz, Emile Sandé, NAS, John Legend, Frank Ocean, Rita Ora, Calvin Harris m. flera.

Mer information om Yahoo! Wireless hittar du här.


Lovebox

Datum: 19-21 Juli 2013

Plats: Victoria Park, Bethnal Green, London

Lovebox är belägen i Victoria Park , som gränsar till Bethnal Green, Hackney och Bow. Det gör att den här festivalen har blivit känd för att ha en slags ”Shoreditch-vibe” och för att vara en lite mer trendig festival, med besökare som är intresserade av musik och mode. Festivalen har funnits i 11 år och startades av DJn Groove Armada. De hade det första eventet på klubben 93 Feet East vid Brick Lane som slog igen tidigare i år efter ett stort drog tillslag. Detta år räknar med att få hela 65 000 besökare år. Lovebox vision är att inspirera med dramatiska, glamourösa och episka uppträdanden av de allra största artisterna. Festivalområdet är också noga planerat men det är ingen campingfestival så du kan fortfarande få en god natt sömn innan dag två och tre!

Den mest imponerande line upen detta år med bland annat två svenska stjärnor!

Klara artister för 2013 är bland andra: ED SHEERAN, ZIGGY MARELY, JESSIE J, NETSKY, GROOVE ARMADA(founder), LYKKE LI, WARREN G, ROBYN, KELIS, LUKE HOWARD m.fl.

Mer information om Lovebox hittar du här.


Bestival

Datum: 5-8 september 2013
Plats: Isle of Wight, England

Bestival hålls på den engelska ön Isle of Wight. På Bestival kan man se mer 300 olika artister och har mer än 60 000 besökare. De erbjuder ett stort utbud av stora artister samt mat och dryck från alla världens hörn. Festivalen har olika områden med matstånd som ska matcha de olika musikstilarna som finns representerade på festivalen. Det finns dolda, hemliga arenor och alltid ett par överraskningar. Det bästa med Bestival är maskeraddräkterna – då det är ett nytt tema varje år.

Artister klara för 2013 är ELTON JOHN, SNOOP DOGG, THE ROOTS, M.I.A., THE KNIFE, WU-TANG CLAN m.flera.

Mer information om Bestival hittar du här.


 

Download festival

Datum: 14-16 Juni 2013
Plats: Donington Park, Leicestershire

Download är Englands största rockfestival och startade 2003 som efterföljare till festivalen Monster of Rock. Första året erbjöd festivalen sina besökare en kod som innebar att de kunde ladda ner album på nätet gratis från de artister som spelat på festivalen. Denna kod slopades dock efterföljande år. Istället finns en community på nätet för festivalens alla besökare där de kan komma med åskiter, kritik och önska band inför nästa års festival. Biljetter från 195 pund.

Bland 2013 års headlines finns Rammstein, Slipknot, Iron maiden

Mer information om Download festival hittar du här.


Glastonbury Festival

Datum: 26-30 juni 2013
Plats: Pilton, Somerset

Glastonbury Festival är Storbritanniens största musikfestival och hålls i en vacker dal på 1.200 hektar i Somerset. Festivalen brukar ha emot 170,000 musikälskande besökare och det är inte konstigt då Glastonbury oftast har en av de bästa line-upsen i England. Detta har resulterat i att biljetterna säljer slut strax efter att de släppts. Festivalen erbjuder så mycket mer än bara musik, här finns bland annat teater och cirkus, en bio, ett område för barn och områden där utklädda besökare och aktörer är utklädda efter olika teman. Dessutom finns det möjlighet att gå och se några av Englands största komiker eller lyssna på intressanta föreläsningar. Under 2012 hade de ingen festival men detta år är de tillbaka igen!

NYHET! Rolling Stones kommer och spelar på Glastonbury i år!

Artisterna för 2013 är hemliga än så länge men det går inte att sticka under stolen med att de hade en mäktig line up 2011. Se den här: Glastonbury 2011 Line up.

Mer information om Glastonbury festival hittar du här.


T in the Park

Datum: 12 – 12 Juli 2013
Plats: Kinkross-shire, Skottland

T in the Park startade 1994 och har sedan dess hållits 18 gånger. Idag har festivalen kapacitet att ta emot 85 000 festival besökare och är Skottlands största festival. Under 3 dagar framträder 200 olika artister på festivalens 11 olika scener. Förutom de olika spelningarna kan besökare besöka ”Healthy T” ett område som bevisar att festivalmat inte alltid behöver vara ohälsosamt och tråkigt. Här finns en sushi restaurang och juice barer och möjlighet att äta ostron eller lammstek. Dessutom hålls liveevent där berömda kockar håller i matlagnings demonstrationer. De har olika scener med helt olika teman samt Fancy Dress fridays!

Bland klara artister 2013 återfinns bland andra Rihanna, Mumfords & Sons, The killers och Calvin Harris .

Mer information om T in the Park hittar du här.


V Festival

Datum: 17-18 Augusti
Plats: Hylands Park i Chelmsford, Essex och Weston Park i South Staffordshire

V Festival hålls i två olika parker, samtidigt. Efter dag ett skiftar alla artister plats så att de som spelade på lördagen i en park spelar på söndagen i den andra. Iden till festivalen, som startade 1996, föddes av Pulps frontman Jarvis Cocker. Festivalen som ursprungligen var en rockfestival har nu en stor blandning av olika sorters musik. Camping är det som gäller!

Klara artister 2013 inkluderar bland andra Beyonce, Kings of Leon, Stereophonics, Olly Murs, Paloma Faith, Rita Ora, Labrinth m. flera.

Mer information om V festival hittar du här.


Reading and Leeds Festival

Datum: 23-25 augusti
Plats: Reading och Leeds (samma festival på två ställen)

Reading and Leeds festival är en av Englands största och äldsta festivaler. De hålls samtidigt i de olika städerna Reading och Leeds, där samma artister uppträder men på olika dagar. På festivalen finns 7 olika scener med blandade teman. Bland annat finns en scen för oetablerade band, en scen med dance musik, en scen med punk och givetvis den stora ”main stage” där de allra största artisterna spelar.Det var bland annat här som Nirvana spelade sin sista spelning i England.

Årets artister inkluderar bland andra Greenday, Eminem, System of a down, Fallout boy, White lies, Chase and status m. flera.

Mer information om Reading festival hittar du här.
Mer information om Leeds festival hittar du här.


Creamfields

Datum: 23-25 augusti
Plats: Daresbury, Cheshire, England

Denna dancefestival, som nuförtiden hålls utanför Liverpool, startade 1998. Här kan du förvänta dig elektromusik och kända DJs. Det finn en stor utomhusscen samt 8-10 DJ områden. Festivalen har också hållit på andra ställen runt om i världen, t ex i Abu Dhabi, Istanbul, Moskva och Rio de Janeiro.

Klara artister för 2013 är bland andra Tiesto, Paul Van Dyk, Avicci, David Guetta, Sebastian Ingrosso, Eric Prydz, Alesso, Afrojack, Laidback Luke och Steve Aoiki. 

Mer information om Creamfields hittar du här.


The Cornbury music festival

Datum: 5 – 7 juli 2012
Plats: Oxfordshire, England

Den eklektiska och excentriska karnival som är Cornbury sker i The Great Tew Park i Oxfordshire i juli och firar detta år 10 års jubileum. Deras lineup passar alla åldrar och festivalen beskrivs som charming och oemotsåndlig med en blandad för musikälskare. Den gästas av superstjärnor, rockare, posh people, Keltiska dansare, fashionistas, gourmetkockar och gamla tanter som lagar exceptionella pajjer.Med en Lineup av artister som VAN MORRISON, BEVERLY KNIGHT, KEANE, SQUEEZE, IMELDA MAY & ECHO AND THE BUNNYMENfinns alla förutsättningar för en episk festivalupplevelse.Mer information om Cornbury Festival hittar du här!


The Great Escape

Datum: 16 – 18 maj
Plats: Brighton,England

The Great Escape har etablerats internationellt som det ledande eventet för ny musik och nya artister. Under tre dagar i maj kickstartas festivalsäsongen med att 15000 musikälskare tar sig till Brighton för att introduceras för de artister vars musik kommer spelas under resten av året. Vill du bli proffsnavigator på musikhavet finns det bara ett ställe att vara i maj. The Great Escape är inte en camping festival så du kan både duscha och sova gott och dessutom så sker det runt om i Brighton och inte ett festival område. Hela Brighton är festivalen kan man säga.
Mer information om The great Escape hittar du här.Hard Rock Calling

Datum: 29-30 juni
Plats:(ny) Queen Elizabeth Olympic Park, London

Detta event har tidigare år tagit plats i Hyde Park. För första gången sker nu detta två dagars event på annan plats och detta år är det alltså flagship platsen för OS – Queen Elizabeth Olympic Park. I år kan du köpa biljetter från 51 pund uppåt och de stora dragplåsterna är inga mindre än Bruce Springsteen & The E Street band, Kasabian och The Black Crows. 

Mer information om Hard Rock Calling hittar du här.

 


 

Great British Beer festival

Datum: 13-17 August 2013
Plats: Olympia, London

Storbritanniens största ölfestival hålls runt stationen Kensington(Olympia) och erbjuder över 700 olika öl, cider, päronviner av olika internationella ursprung. På festivalen utses Årets bästa öl och det delas ut flera priser samtidigt som det såklart dricks stora mängder öl. Priserna är låga, oftast kostar ölen under 1 pund. Vill du ta med glaset hem får du gärna det, det brukar då kosta runt 3 pund inkl glaset. På festivalen serveras även mat. Bland annat kan du njuta av indiska rätter, piroger, skaldjur, ost, korv och sallader. Biljetter från 8 pund.

Mer information om Great British Beer festival hittar du här.


Notting Hill Carnival

Datum: 25-26 augusti
Plats: Notting Hill

I Augusti varje år sedan 1966 hålls det största festivalfirandet av sitt slag i Notting Hill. Varje år vaknar gatorna i West end till liv med ljud och dofter från Europas största gatufestival. Över 40 000 voluntärer uppträder och arbetar på festivalen som har hundratals matstånd och över en miljon besökare. Festivalen pågår under 3 dagar, där Lördagen som är dag 1, innehåller olika band-tävlingar. Söndagen är ”Kid’s day” som är mer passande för barn och familjer. På måndagen äger den tar den stora paraden rum. Den börjar oftast på Great Western Road, slingrar förbi Chepstow Road förbi Westbpurne Grove och tar sig sedan till Ladbroke Grove. När den är slut så stannar inte festen utan det brukar bära av till de olika festerna, pubarna, barerna och klubbarna runt om i Notting Hill. Allt är gratis!

Mer information om Notting Hill Carnival hittar du här.


London Jazz Festival

Datum: 15- 24 November 2013
Plats: London, olika venues

Londons stora jazzfestival där man firar jazz på ett stort antal klubbar runt om i London. Det startade som en ”jazzvecka” på den etablerade ”Camden festival”  på 1970-talet. Under de senaste åren har festivalen gjort en stadig övergång från norra London till att engagera Londons alla stadsdelar. Festivalen har vuxit till att inte bara bli Londons största musikfestival utan även en av de största internationella festivalerna i jazzsammanhang. Varje år har fått en egen karaktär, och det är än så länge okänt vad som kommer hända med detta års festival. Men vad man vet är att Londonborna i November kommer kunna fynda jazz-skatter på såväl en liten indieklubb i Camden som en stor konserthall i Mayfair.

Mer information om London Jazz festival hittar du här.