Årets bästa festivaler 2014

Apr 8, 2014 by

Share Button

FESTIVALER i England 2014

Har du endast varit på Hultsfred och Roskilde och tycker du har varit på festival så får du tänka om. England har en festival kultur som slår Sverige med längder och utbudet är stort och imponerande!

Vi har listat Englands (+ Skottlands) bästa och största festivaler och även några små. Har ni några andra att tipsa om? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan!


The Secret Garden Party

Datum: 24 – 27 juli 2014

Plats: Cambridgeshire, England

The Secret Garden party är som en stor trädgårdsfest gone mad. Festivalen startade 2004 men har snabbt byggt sig ett namn som en av den mest unika och bästa festivalen i England och sedan starten har besöksantalet ökat med 30 000 personer. Festivalen ligger på 220 hektar stor åker som gränsar en flod och sjö. Varje år har festivalen ett tema och detta år är det “Goodbye Yellow Brick Road” med referenser till The Wizard of Oz. Hit kommer du inte med T shirt och jeans utan slå på fantasin och kom i det mest galna och konstnärligaste kostymen du kan tänka dig. Glöm Emmaboda och Hultsfred, hela denna festival går i konstens och naturens tecken och det är inte bara musiken som kommer få dig att tappa andan.

Läs recension från The Secret Garden party och se bilder från förra året här! Förutom musik finns massor av aktiviteter för barn och vuxna och det är helt okej att ta med barn. Festivalen har beviljats permanent licens med en kapacitet på upp till 32.000 för envar av de fyra dagarna.

Klara artister för 2014 är: FAT FREDDY’S DROP, PUBLIC ENEMY, LITTLE DRAGON, CLEAN BANDIT, MAYA JANE COLE, HERCULES & LOVE AFFAIR, SUB FOCUS DJ SET + ID, MORCHEEBA, MARTA REEVES & THE VANDELLAS, och många, många fler!

Mer information om The Secret Garden Party hittar du här.


End of the Road Festival

Datum: 29-31 augusti 2014

Plats: North Dorset/Wiltshire borders, England

End of the Road Festival grundades 2006 av svenska Sofia Hagberg och Simon Taffe och tar plats i vackra Lamer Tree Gardens under tre händelserika dagar. Festivalarrangörerna är stolta över att kunna säga att detta är en liten, oberoende festival som sätter musiken i fokus. Här kan du inte förvänta dig en massa stora headliners som på exempelvis Glastonbury eller Wireless. På festivalens fyra scener spelar mestadels indieband med fokus på genrer så som folk, country och americana. Man har även riggat upp ett piano i en mysig skogsdunge där där bl.a. up-and-coming blues-rock bandet Alabama Shakes gjorde en improviserad spelning och punklegenden Patti Smith tog till ord i en magisk högläsning.

Klara artister för 2014 är bl.a.: FLAMING LIPS, WILD BEASTS, THE GENE CLARK NO OTHER BAND, JOHN GRANT, ST VINCENT, THE HORRORS, YO LA TENGO, STEPHEN MALKMUS & THE JICKS, WHITE DENIM m.fl.

Mer information om End of the Road Festival finner du här.


Wilderness

Datum: 7-10 augusti 2014

Plats: Cornbury Park, Charlbury

Wilderness är en relativt ny festival inne på sitt fjärde år. Med sitt vackra landskap bjuder de ännu en gång in till fest där naturen och artisteriet står i fokus. Wilderness är ingen vanlig festival; här kan du bl.a. pova på hästridning, besöka deras alldeles egna spa eller varför inte delta i yoga- och meditationsklasser som erbjuds i “The Sanctuary” (helig plats).

Här kan du självklart även förvänta dig en härlig musikupplevelse! Förra året tog den länge försvunne artisten Rodriguez sig an scenen – en Amerikansk folkmusiker som har kommit att jämföras med folkmusikens store legend Bob Dylan och som åter hamnade i rampljuset när han 2012 porträtterades i den omtalade dokumentärfilmen “Searching for Sugarman”.

Klara artister för 2014: LONDON GRAMMAR, BURT BACHARACH, METRONOMY, JESSIE WARE, SAM SMITH, JOAN AS POLICE WOMAN, CONAN MOCKASIN, GREGORY PORTER, MOUNT KIMBIE, SUBMOTION ORCHESTRA m.fl.

Mer information om Wilderness hittar du här.


BoomTown Fair

Datum: 7 – 10 augusti 2014 

Plats: Matterley Bowl Estate, Winchester

BoomTown Fair (även kallad kallad UK’s maddest city) är ett magiskt mekka for alla reggae-älskare. I år gästas festivalen av ingen mindre än Jimmy Cliff och The Wailers, bandet vars frontman och grundare var reaggens största legend – Bob Marley.

Festivalen består av olika distrikt och “stadsdelar” där du klär dig efter teman såsom Hippy chic, Tribal & Djungle, Pirates & Pensioners med mera, beroende på vilket distrikt du bor i. Varje stadsdel är unik: Chinatown, El Barrio Loco, Mayfair Avenue och olika regler gäller i distrikten. Biljetterna är slut vilken dag som helst så boka nu för att inte missa sommarens coolaste festival.

Klara artister för 2014 är bland många andra: JIMMY CLIFF, THE WAILERS, LADY SAW, RAGGASONIC, CHRONIXX & ZINC FENCE REDEMPTION UK ALLSTARS, WARRIOR KING med flera.

Mer information om BoomTown hittar du här.


Lounge On the Farm

Datum: 2 augusti 2014

Plats: Canterbury, Kent

Lounge On the Farm hålls årligen i Kent som ligger i sydöstra England och organisatörerna ser helst att man promotar band som kommer just därifrån. Dock har mer välkända band så som bl.a. The New York Dolls, Toots & the Maytals, Ellie Goulding, The Streets och The XX tidigare spelat här. I år hålls festivalen endast i en dag till skillnad från tidigare år då den har pågått i 3 dagar. Man släpper inte heller lika många biljetter som förr, det här året får endast 2.500 besökare chansen att gästa festivalen och det blir sista gången som den hålls på Merton Farm då man 2015 flyttar till en annan plats.

Klara artister för 2014: FUN LOVIN’ CRIMINALS, PETER HOOK & THE LIGHT, DJ YODA & THE TRANS-SIBERIAN MARCHING BAND, DUB PISTOLS, COURTNEY PINE, BROKEN HANDS, DJ ALFREDO, THE RAMONA FLOWERS, COVES m.fl.

Mer information om Lounge On the Farm hittar du här.


We are FSTVL

Datum: 24-25 maj 2014

Plats: Upminister, Essex

Om man trodde att det inte skulle dyka upp fler festivaler i Europa hade man fel! We are FSTVL är en ny dance festival som lanserades 2013 och garanterar att föra samman de största namnen inom elektronisk dansmusik i samarbete med några av världens ledande klubbar och producenter i en ny, fet miljö.

Över 70 akter spelar på festivalens 18 arenor under denna magiska helg! Har du inte fått nog efter sista akten finns flertal efterfester både i Essex och i centrala London. Att de har dragit samman de största namnen inom elektronisk musik stämmer bra. Nedan ser du några av dem!

Klara DJ’s för 2014 är bland andra: FATBOY SLIM, RICHIE HAWTIN, KNIFE PARTY, SVEN VÄTH, JAMIE JONES, LUCIANO, NINA KRAVIZ, KENNY DOPE med flera.

Mer information om We are FSTVL hittar du här.

Field Day

Datum: 7-8 juni 2014

Plats: Victoria Park, London

För åttonde året i rad tar Field day över med sin unika blandning av banbrytande line-up tillsammans med village fete mentalitet, är Field Day en hyllning till allt som är djärv, vågad och innovativa i världen av alternativ musik!

Klara artister för 2014 är bland andra: PIXIES, METRONOMY, THE HORRORS, TEMPLES, POND, THE WYTCHES, FUTURE ISLANDS, DRENGE m.fl.

Mer information om Field Day  hittar du här.Wireless

Datum: 4-6 juli 2014

Plats: Birmingham, London

Wireless har drivits sedan 2005 av Live nation och har på grund av de tunga företagen bakom sig kunna dra riktigt stora och många namn. Detta är inte en camping festival eftersom den hålls i London. Så som sagt: du kan sova gott mellan dagarna.

Klara artister för 2014 är stora namn såsom: KANYE WEST, DRAKE, BRUNO MARS, PHARRELL WILLIAMS, OUTKAST, RUDIMENTAL, TINIE TEMPAH, ELLIE GOULDING, BASEMENT JAXX och många fler.

Mer information om Yahoo! Wireless hittar du här.


Lovebox

Datum: 18-19 juli 2014

Plats: Victoria Park, Bethnal Green, London

Lovebox är belägen i Victoria Park , som gränsar till Bethnal Green, Hackney och Bow. Det gör att den här festivalen har blivit känd för att ha en slags ”Shoreditch-vibe” och för att vara en lite mer trendig festival, med besökare som är intresserade av musik och mode. Festivalen har funnits i 12 år och startades av DJn Groove Armada. De hade det första eventet på klubben 93 Feet East vid Brick Lane som slog igen tidigare i år efter ett stort drog tillslag. Lovebox vision är att inspirera med dramatiska, glamourösa och episka uppträdanden av de allra största artisterna.

Festivalområdet är också noga planerat men det är ingen campingfestival så du kan fortfarande få en god natt sömn mellan de två dagarna!

Klara artister för 2014 är bland andra: NAS, M.I.A., CHASE & STATUS, A$AP ROCKY, KATY B, SOUL II SOUL, DAVID RODIGAN dj set, JESS GLYNNE, BREACH, HUXLEY, KNYTRO m.fl.

Mer information om Lovebox hittar du här.


Bestival

Datum: 4-7 september 2014

Plats: Isle of Wight, England

Bestival hålls på den engelska ön Isle of Wight. På Bestival kan man se mer 300 olika artister och har mer än 60 000 besökare. De erbjuder ett stort utbud av stora artister samt mat och dryck från alla världens hörn. Festivalen har olika områden med matstånd som ska matcha de olika musikstilarna som finns representerade på festivalen. Det finns dolda, hemliga arenor och alltid ett par överraskningar. Det bästa med Bestival är maskeraddräkterna – då det är ett nytt tema varje år.

Artister klara för 2013 är: OUTKAST, FOALS, CHIC FT. NILE RODGERS, BECK, BUSTA RHYMES, DISCLOSURE, PALOMA PAITH, BASEMENT JAXX, SVEN VÄTH, ANNIE MAC, CHASE & STATUS  m.fl.

Mer information om Bestival hittar du här.


 

Download festival

Datum: 13-15 Juni 2014

Plats: Donington Park, Leicestershire

Download är Englands största rockfestival och startade 2003 som efterföljare till festivalen Monster of Rock. Första året erbjöd festivalen sina besökare en kod som innebar att de kunde ladda ner album på nätet gratis från de artister som spelat på festivalen. Denna kod slopades dock efterföljande år. Istället finns en community på nätet för festivalens alla besökare där de kan komma med åskiter, kritik och önska band inför nästa års festival. Biljetter från 195 pund.

Bland 2013 års headlines finns AEROSMITH, LINKIN PARK, AVENGED SEVENFOLD, ROB ZOMBIE, FALL OUT BOY, ALTER BRIDGE mfl.

Mer information om Download festival hittar du här.


Glastonbury Festival

Datum: 25-29 juni 2014

Plats: Pilton, Somerset

Glastonbury Festival är Storbritanniens största musikfestival och hålls i en vacker dal på 1.200 hektar i Somerset. Festivalen brukar ha emot 170,000 musikälskande besökare och det är inte konstigt då Glastonbury oftast har en av de bästa line-upsen i England. Detta har resulterat i att biljetterna säljer slut strax efter att de släppts. Festivalen erbjuder så mycket mer än bara musik, här finns bland annat teater och cirkus, en bio, ett område för barn och områden där utklädda besökare och aktörer är utklädda efter olika teman. Dessutom finns det möjlighet att gå och se några av Englands största komiker eller lyssna på intressanta föreläsningar. Förra året fick de finbesök när de gästades de av rocklegenderna Rolling Stones!

Artisterna för 2014 är inga mindre än: ARCADE FIRE, KASABIAN, JACK WHITE, DOLLY PARTON, ELBOW, THE BLACK KEYS, ROBERT PLANT, LILY ALLEN, LANA DEL REY, BLONDIE, SKRILLEX, PIXIES, MASSIVE ATTACK, DISCLOSURE, ED SHEERAN, DE LA SOUL, M.I.A., RUDIMENTAL och många, många fler!

Mer information om Glastonbury festival hittar du här.


T in the Park

Datum: 11-13 juli 2014

Plats: Kinross-Shire, Skottland

T in the Park startade 1994 och har sedan dess hållits 19 gånger. Idag har festivalen kapacitet att ta emot 85 000 festival besökare och är Skottlands största festival. Förutom de olika spelningarna kan besökare besöka ”Healthy T”, ett område som bevisar att festivalmat inte alltid behöver vara ohälsosamt och tråkigt. Här finns en sushi restaurang och juice barer och möjlighet att äta ostron eller lammstek. Dessutom hålls live event där berömda kockar håller i matlagnings demonstrationer. De har olika scener med helt olika teman samt Fancy Dress fridays!

Bland klara artister 2014 uppträder bland andra: ARCTIC MONKEYS, BIFFY CLYRO, CALVIN HARRIS, PAOLO NUTINI, ED SHEERAN, PHARRELL WILLIAMS, ELLIE GOULDING, JAKE BUGG m.fl.

Mer information om T in the Park hittar du här.


V Festival

Datum: 16-17 augusti 2014

Plats: Hylands Park i Chelmsford, Essex och Weston Park i South Staffordshire

V Festival hålls i två olika parker, samtidigt. Efter dag ett skiftar alla artister plats så att de som spelade på lördagen i en park spelar på söndagen i den andra. Iden till festivalen, som startade 1996, föddes av Pulps frontman Jarvis Cocker. Festivalen som ursprungligen var en rockfestival har nu en stor blandning av olika sorters musik. Camping är det som gäller!

Klara artister 2014 inkluderar bland andra: JUSTIN TIMBERLAKE, THE KILLERS, ED SHEERAN, EXAMPLE, PAOLO NUTINI, LILY ALLEN, ELBOW, BASTILLE, AXWELL A INGROSSO, ALESSO, KAISER CHIEFS, RUDIMENTAL, MANIC STREET PREACHERS och många fler!

Mer information om V festival hittar du här.


Reading and Leeds Festival

Datum: 22-24 augusti 2014

Plats: Reading och Leeds (samma festival på två ställen)

Reading and Leeds festival är en av Englands största och äldsta festivaler. De hålls samtidigt i de olika städerna Reading och Leeds, där samma artister uppträder men på olika dagar. På festivalen finns 7 olika scener med blandade teman. Bland annat finns en scen för oetablerade band, en scen med dance musik, en scen med punk och givetvis den stora ”main stage” där de allra största artisterna spelar. Det var bland annat här som Nirvana spelade sin sista spelning i England.

Årets artister inkluderar bland andra: QUEENS OF STONE THE AGE, PARAMORE, ARCTIC MONKEYS, BLINK 182, COURTEENERS, BOMBAY BICYCLE CLUB, DISCLOSURE, VAMPIRE WEEKEND, JAKE BUGG m.fl.

Mer information om Reading festival hittar du här.

Mer information om Leeds festival hittar du här.


Creamfields

Datum: 22-24 augusti 2014

Plats: Daresbury, Cheshire, England

Denna dancefestival, som nuförtiden hålls utanför Liverpool, startade 1998. Här kan du förvänta dig elektromusik och kända DJs. Det finn en stor utomhusscen samt 8-10 DJ områden. Festivalen har också hållit på andra ställen runt om i världen, t ex i Abu Dhabi, Istanbul, Moskva och Rio de Janeiro.

Klara artister för 2014 är bland andra: AVICII, DEADMAU5, STEVE ANGELLO, ERIC PRYDZ, TIËSTO, AXWELL, FATBOY SMIL m.fl.

Mer information om Creamfields hittar du här.


The Cornbury music festival

Datum: 4-6 juli 2014

Plats: Oxfordshire, England

Den eklektiska och excentriska karnival som är Cornbury sker i The Great Tew Park i Oxfordshire i juli och firade förra året 10 års jubileum. Deras lineup passar alla åldrar och festivalen beskrivs som charming och oemotsåndlig med en blandad för musikälskare. Den gästas av superstjärnor, rockare, posh people, Keltiska dansare, fashionistas, gourmetkockar och gamla tanter som lagar exceptionella pajjer.

Klara artister för 2014 är: JOOLS HOLLAND med MELANIE C och MARCLAMOND, SIMPLE MINDS, SAM BAILEY, 10 CC, SOPHIE ELLIES BEXTOR, SCOUTING FOR GIRLS, KID CREOLE & THE COCONUTS m.fl.

Mer information om Cornbury Festival hittar du här!


The Great Escape

Datum: 8-10 maj 2014

Plats: Brighton, England

The Great Escape har etablerats internationellt som det ledande eventet för ny musik och nya artister. Under tre dagar i maj kickstartas festivalsäsongen med att 15000 musikälskare tar sig till Brighton för att introduceras för de artister vars musik kommer spelas under resten av året. Vill du bli proffsnavigator på musikhavet finns det bara ett ställe att vara i maj. The Great Escape är inte en camping festival så du kan både duscha och sova gott och dessutom så sker det runt om i Brighton och inte ett festival område. Hela Brighton är festivalen kan man säga.

Mer information om The great Escape hittar du här.


 

 

Calling Festival

Datum: 28-29 juni 2014

Plats: Clapham Common, London

Detta event har tidigare år tagit plats i Hyde Park och allra senast i Queen Elizabeth Olympic Park då publiken fick njuta av stora namn så som Bruce springsteen and the E Street Band, Kasabian och The Black Keys. I år kan du köpa biljetter från 70 pund uppåt och de stora dragplåstren i år är inga mindre än Aerosmith och Stevie Wonder!

Mer information om Hard Rock Calling hittar du här.

 


 

Great British Beer festival

Datum: 12-16 August 2014

Plats: Olympia, London

Storbritanniens största ölfestival hålls runt stationen Kensington (Olympia) och erbjuder över 700 olika öl, cider, päronviner av olika internationella ursprung. På festivalen utses Årets bästa öl och det delas ut flera priser samtidigt som det såklart dricks stora mängder öl. Priserna är låga, oftast kostar ölen under 1 pund. Vill du ta med glaset hem får du gärna det, det brukar då kosta runt 3 pund inkl glaset. På festivalen serveras även mat. Bland annat kan du njuta av indiska rätter, piroger, skaldjur, ost, korv och sallader. Biljetter från 8 pund.

Mer information om Great British Beer festival hittar du här.


Notting Hill Carnival

Datum: 24-25 augusti 2014

Plats: Notting Hill

I Augusti varje år sedan 1966 hålls det största festivalfirandet av sitt slag i Notting Hill. Varje år vaknar gatorna i West end till liv med ljud och dofter från Europas största gatufestival. Över 40 000 voluntärer uppträder och arbetar på festivalen som har hundratals matstånd och över en miljon besökare. Festivalen pågår under 3 dagar, där Lördagen som är dag 1, innehåller olika band-tävlingar. Söndagen är ”Kid’s day” som är mer passande för barn och familjer. På måndagen äger den tar den stora paraden rum. Den börjar oftast på Great Western Road, slingrar förbi Chepstow Road förbi Westbourne Grove och tar sig sedan till Ladbroke Grove. När den är slut så stannar inte festen utan det brukar bära av till de olika festerna, pubarna, barerna och klubbarna runt om i Notting Hill. Allt är gratis!

Mer information om Notting Hill Carnival hittar du här.


London Jazz Festival

Datum: 14- 23 November 2014

Plats: London, olika venues

Londons stora jazzfestival där man firar jazz på ett stort antal klubbar runt om i London. Det startade som en ”jazzvecka” på den etablerade ”Camden festival”  på 1970-talet. Under de senaste åren har festivalen gjort en stadig övergång från norra London till att engagera Londons alla stadsdelar. Festivalen har vuxit till att inte bara bli Londons största musikfestival utan även en av de största internationella festivalerna i jazzsammanhang. Varje år har fått en egen karaktär, och det är än så länge okänt vad som kommer hända med detta års festival. Men vad man vet är att Londonborna i November kommer kunna fynda jazz-skatter på såväl en liten indieklubb i Camden som en stor konserthall i Mayfair.

Mer information om London Jazz festival hittar du här.