Årets midsommar firande i Hyde Park!

Jun 19, 2011 by

Share Button

Midsommar firande i Hyde Park:
Datum: 25/6 2011
Tid: 12- 16

ShareVarje år samlas hundratals svenskar i Hyde Park för att fira den svenska midsommaren!
För trettonde året i rad är det Svenska Handelskammaren och JCC i London som har dragit ihop till fest.
Givetvis är det även andra sällskap som ansluter till festen därav de hundratals kanske till och med tusentals besökarna!Det vankas picnick, snaps, dans och midsommarstång och självklart kommer Londonsvenskar finnas på plats.

För lite lugnare midsommarfirande anordnar Svenska Kyrkan i London ett event i Soutwark Park. Läs mer på deras hemsida

 

Tillsammans med den skandinaviska restaurangen Madsen har vi möjlighet att bjuda 60 av våra vänner och medarbetare på en underbar buffé i parken under dagen!
På kvällen finns det sjävklart både efterfester och tillställningar att välja mellan.
Huvudorganisatörerna håller till på Movida medans Londonsvenskar kör vår officiella efterfest på
One for One ParkLane tillsammans med massa uber coola vänner och bekanta!
Alex Moreno kommer vara vår DJ på småtimmarna och goodiebags kommer delas ut!

För övriga som vill på efterfest ordnar Jalouse en svensk midsommar efterfest (som vi sponsrat a tiny bit) dit bland annat Friskis & Svettis kommer komma, frågan är hur man ska kombinera klubb med Friskis och Svettis? Kanske ett helt nytt koncept?
Den som går dit får se.

 

 

 

Här kan ni läsa Svenska Handelskammarens press release:

 

PRESS RELEASE / 6 June 2011

Tusentals svenskar samlas i Londons Hyde Park för traditionellt svenskt midsommarfirande

Midsommardagen den 25 juni samlas tusentals svenskar, och deras utländska vänner, för att inta Londons Hyde Park för trettonde året i rad för svenskt midsommarfirande. Firandet som vuxit fram gradvis under åren utgörs av en stor picknick, traditionell dans runt midsommarstången, snapsvisor och andra svenska sommarlekar såsom kubb. Svenska Handelskammaren är arrangör.

 

”Att midsommar konkurrerar med julen som den främsta av helger i Sverige vet vi redan, men kanske blir den än mer betydelsefull utomlands då den är den mest svenska och unika av traditioner”, hävdar Annika Wahlberg.

Midsommarfirandet i Hyde Park började som en mindre picknick för ett trettiotal deltagare under 1990-talet och har vuxit till en populär årlig sammankomst för den stora svenskbygden i staden. ”Polisen uppskattade ungefär 3,000 deltagare förra året, vilket är helt fantastiskt”, säger Peter Sandberg, kommunikationschef på Handelskammaren.

Att bibehålla midsommarfirandet i Hyde Park är dock en utmaning. ”Royal Parks som sköter Hyde Park uppmuntrar kulturella aktiviteter och försöker arbeta med oss för att förverkliga att firandet kan äga rum. Vi hoppas att få vara kvar i framtiden, men det hänger på att alla som är där hjälper till”, understryker Peter Sandberg. Svenska Handelskammaren i Storbritannien får strikta regler om formerna för firandet. Exempelvis får midsommarstången bara ha en viss höjd och sophanteringen är ett kommande problem. ”Vi är bara tio personer från Handelskammaren, så vi uppmuntrar alla deltagare att hjälpas åt med städningen. Vi är en icke vinstdrivande organisation och önskar helst inte kommersialisera midsommar”.

Den stora kollektiva picknicken inkluderar allt man kan önska sig från midsommar. De flesta deltagarna kommer med färdigpackade midsommarmenyer, med både inlagd sill, nypotatis, lax, köttbullar och snaps på menyn. ”Varje år delas det ut sånghäften till deltagarna. Har vi tur får vi ibland till en gemensam ’Helan går’, vilket blir magiskt i den stora folkmassan.

Många förbipasserande britter undrar ofta vad som försiggår. Människor har midsommarkransar i håret, äter inlagd sill och dansar som små grodor runt en midsommarstång. Det hela ter sig mycket mystiskt för britterna, men är samtidigt väldigt inbjudande då vi alla är glada”, sammanfattar Annika Wahlberg.

Om Svenska Handelskammaren i Storbritannien

Svenska Handelskammaren i Storbritannien bildades 1906 och har ungefär 400 medlemsföretag vilka representerar inte bara svenska bolag utan också brittiska och globala företag som önskar stärka sina existerande band med Sverige och Storbritannien eller att expandera till en ny marknad. Idag är Svenska Handelskammaren en av de största och mest aktiva utlandshandelskamrarna i Storbritannien och troligtvis den största svenska utlandshandelskammaren i världen.