Årliga händelser i London

Nov 5, 2021 by

Share Button

Årliga händelser i London

Photo by James Gourley

London i januari

 

London New Year's ParadeNew Year’s Day Parade New Year’s Day Parade hålls varje år den 1 januari i West End. Över 10,000 aktörer deltar och paradens syfte är att samla in pengar till olika engelska välgörenhetsorganisationer. Paraden börjar vid The Ritz Hotel och slutar vid Parliament Square. För den som vill vara säker på att se paraden på plats och inte via BBC’s sändningar finns det möjlighet att köpa sittbiljetter till speciella områden. Det går också bra att stå. Detta är gratis men då får man räkna med att trängas med tusentals andra i publiken.
Mer information hittar du här.

 

London International Boat Show London International Boat Show hålls varje år i januari på det prestigefulla utställningscentret ExCel Exhibition Centre i Royal Victoria Dock. Över 100 000 besökare kommer till utställningen varje år och eventet är ett av östra Londons större händelser. Båtshowen håller normalt på i 7-10 dagar och är ett måste för alla som är intresserade av båtar och segling. Utställningen var inställd 2019, 2020 0ch 2021 på grund utav coronapandemin, men kommer tillbaka i september 2022.

 

London i februari

 

Chinese New Year Det kinesiska nyåret firas varje år vid Trafalgar Square, Leicester Square och så klart även i Chinatown. Här får du uppleva lejondans, musik och akrobatik. Givetvis serveras också utsökt kinesisk mat på restaurangerna i Chinatown och bland de stånd som finns längs gatorna. Det kinesiska nyåret har inget fast datum men brukar firas någon gång under perioden 21 januari till 19 februari. Mer information om 2022 – Year of the Tiger – och ceremonierna kring Chinese New Year hittar du här.


BRIT Awards
The BRIT Awards är en av de viktigaste händelserna under året i den Engelska musikkalendern. Här delas priser ut till de främsta musikerna i England och ceremonin har hållits i London ända sedan starten 1977. För dem som vill ha biljetter till detta evenemang gäller det att agera fort eftersom endast en liten del av biljetterna släpps till allmänheten.

 

London Fashion Week London Fashion Week är en av fyra stora Fashion Weeks i världen tillsammans med New York, Milano och Paris. Eventet hålls två gånger per år och den i februari visar vår och sommarmodet inför nästa år. Hela London förvandlas under veckan till en catwalk och du kan se designers, modeller och bloggare glida omkring i spektakulära outfits vart du än vänder dig. För allmänheten är det inte lätt att komma in på de stora visningarna. Däremot hålls det en London Fashion Weekend efter varje London Fashion Week som är öppen för allmänheten och där man kan fynda designerplagg till riktigt bra priser.

 

Carling Cup Final Denna fotbollsfinal som också kallas League Cup Final hålls på Wembley Stadium och är en av de mest prestigefulla turneringarna inom engelsk fotboll.
Likt FA Cup Final är biljetterna till Carling Cup Final också svåra och dyra att få tag på. Mer information finns här.

 

London i mars

 

Pancake Day London Race På det som vi svenskar kallar fettisdagen eller semmeldagen firas Shrove Tuesday (Pancake Day) i England. Pannkaksdagen infaller varje år mellan 2 februari – 9 mars och enligt legenden stod en hemmafru och gjorde pannkakor på 1400-talet när hon hörde kyrkklockan slå och fick springa till kyrkan med stekpannan i högsta hugg. Denna sägen har nu lett till traditionen Pancake Day Races och det går att delta på flera håll i London, bland annat i Shoreditch.

 

Oxford and Cambridge Boat Race Denna årliga båttävling hålls mellan prestigefulla Oxford och Cambridge Universities. Tävlingen, som årligen drar cirka en kvarts miljon åskådare, ros mellan Putney and Mortlake och pubarna längs Themsen brukar smockas med folk.

 

St. Patrick’s Day   När går man klädd i grönt och dricker massa Guinness? Irlands nationaldag St. Patrick’s Day så klart! Vill man vara extra irländsk kan man kalla det för Lá Fhéile Pádraig, vilket är dagens namn på det keltiska språket iriska (eller Gaelic). Men man behöver inte tala ett språk som endast 72 000 personer i hela världen använder sig av dagligen för att delta i festligheterna. Det är inte många nationaldagar som firas lika stort runtom i världen som den irländska. Den infaller den 17 mars varje år och firas i färgen grönt. Om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem.

 

Ideal Home Show  Över tre veckor varje år pågår denna mässa på Olympia Exhibition Centre i London och har över 250 000 besökare varje år. Den startades i 1908 av Daily Mail och forsatte drivas av DM tills 2010. Utställningen har tidigare även hållts på bland annat Earl’s Court Exhibition Centre men har nu Olympia som hemmaarena. Ett måste för husägaren och de intresserade av allt som har med hemmet att göra.

 

London i april

 

London Book Fair Världens främsta bokmässa hålls varje år på Olympia exhibition centre och här finner du över 23,000 förläggare, bokförsäljare, media- och litteratur agenter. Dessutom hålls flera seminarium och event inom flertalet områden. Nästa mässa hålls 5-7 April 2022.

 

London Marathon För dem som inte vill hänga med de 35,000 deltagarna som årligen springer ett av Europas längsta lopp kan det vara bra att veta att det är helt gratis att vara publik. För den som vill springa finns det fem olika lopp: herrarnas elitlopp, damernas elitlopp, kändisloppet, rullstolsloppet samt ett lopp för den stora massan. Loppet börjar i Blackheath i sydöstra London och målet ligger vid The Mall i centrala London. Nästa marathon är 23 April 2022.

 

Queen’s Birthday Gun Salute Den 21 april fyller Queen Elisabeth år och detta firas givetvis med pompa och ståt. Varje år avfyrar the King’s Troop Royal Horse Artillery 21 skott i Hyde Park för att fira Drottningen och ytterligare 20 skott för att Hyde Park är en kunglig park. Infaller födelsedagen på en söndag avfyras skotten på måndagen efter istället.

 

London i maj

 

Chelsea Flower Show Chelsea Flower Show är en underbart vacker upplevelse som tilltalar synen såväl som luktsinnet. Första showen hölls redan 1862 och sedan 1916 bedrivs eventet på The Royal Hospital i exklusiva stadsdelen Chelsea och lockar 150,000 besökare varje år. Showen visar allt inom blomsterarrangemang och innovativ trädgårdsdesign. Nästa år, 2022, går den av stapeln mellan 24 och 28 maj.

 

State Opening of Parliament Den årliga statliga öppningen av parlamentet hålls i maj och inleds varje år av Queen Elisabeth. Ceremonin i sig är överdådig och innehåller delar som av tradition hållits sedan 1600-talet. Det markerar den formella inledningen av riksdagsåret och drottningens tal fastställer regeringens agenda för året.

 

Comic Con Drömmer du om att träffa dina favorithjältar i verkligheten? Kom till Comic Con! Denna enorma mässa har sitt ursprung i USA och samlar allt inom sci-fi, fantasy, datorspel, cosplay, serietidningar och film. Besökare tar ofta tillfället i akt att klä ut sig i fantasifulla kostymer och mingla med andra fans. Eventet erbjuder såklart live-intervjuer och meet-and-greet med kända skådespelare som gestaltat populära karaktärer på film.

 

FA Cup Final FA Cup finalen hålls på Wembley Stadium och till skillnad från The League cup som har 92 tävlande lag (olika namn varje år beroende på sponsor) kan cirka 736 lag delta. För den som vill ha biljetter gäller det att vara ute i god tid och räkna med att det inte direkt blir en billig historia. Nästa års final spelas lördagen den 14 maj. Mer om fotboll i London kan ni läsa här!

 

London i juni

 

Festivaler i London Vi älskar Storbritanniens festivaler! Vi har varit på Secret Garden Party, BoomTown, Wilderness och många av de andra som räknas till de bästa i hela Storbritannien. Det finns mängder av festivaler för alla åldrar och många är magiska då fokus inte bara är på musik utan på konst, natur och upplevelser.

 

The Queen’s Birthday Parade/Trooping the Colour Även om Drottningens riktiga födelsedag är i april firas hennes födelsedag på det som är känt som den officiella kungliga födelsedagen i juni. Dagen har firats sedan 1748 och inkluderar Trooping the Colour, en gammal tradition som innebar att den engelska truppens färg inpräntades hos dess soldater så att de kunde känna igen färgen på sin enhet i strid.

 

Pride London Prideparader finns i många städer runtom i världen och London är så klart inget undantag. Pride London startade 2004 men pridefestivaler har hållits i många år innan. Nuförtiden stängs stora gator som Oxford Street och Regent Street av för att prideparaden ska få fri väg genom stan på paraddagen. Själva festivalen håller dock på i två veckor.

 

London i juli

 

Wimbledon Championship Denna stora tennisturnering hålls varje år i Wimbledon i juni/juli under två veckor och lockar en mycket stor publik. För den som vill ha en av de 6000 biljetter som finns tillgängliga varje dag av tävlingen gäller det att vara beredd på att köa. Själva köandet i sig har dock blivit lite av en institution under Wimbledon.

 

The BBC Proms Denna välkända klassiska musikfestival hålls på anrika Royal Albert Hall under två månader varje år. Det finns över ett hundra olika konserter att välja bland och biljetterna brukar vara relativt billiga men säljer slut snabbt.

 

Kew The Music Dessa konserter hålls under bar himmel på Kew Gardens under fem dagar och ger en härlig sommarstämning. Efter varje konsert hålls ett stort fyrverkeri och tidigare har bland annat Simply Red spelat här. På grund av corona har den skjutits upp, och man vet i dagsläget inte läget för 2022.

 

Wireless Festival Denna populära festival hålls i Finsbury Park och lockar årligen tiotusentals partyglada besökare. Fokus ligger på kommersiell musik och festivalen brukar hålla på i tre dagar. På grund av corona har den skjutits upp, och man vet i dagsläget inte datum för 2022.

 

London i augusti

 

Notting Hill Carnival I augusti varje år hålls det största festivalfirandet av sitt slag i Notting Hill. Festivalen pågår under tre dagar och över 40,000 volontärer uppträder och arbetar på festivalen som har hundratals matstånd och över en miljon besökare varje år. Notting Hill transformeras till en enda stor fest med besökare utklädda i karnevalkläder dansandes vid lastbilar som agerar som mobila fester/ DJ stationer.

 

Camden Fringe Camden Fringe är en av Englands största festivaler för komiker, ståuppare, poeter och liknande artister och hålls på flera olika ställen runtom i Camden. Festivalen hölls första gången 2006 men har redan växt sig väldigt stor och blivit ett välkänt begrepp i hela England. Mer information hittar du här.

 

Challenge Cup Final Challenge Cup är en utav de största och äldsta turneringarna inom rugby. Att köpa biljett i god tid till finalen rekommenderas varmt för de som befinner sig i London i augusti och är intresserade av rugby.

 

London i september

 

The Mayor’s Thames Festival I september månad hyllas Themsen med sin alldeles egna festival. Alla event är gratis och här bjuds du på musik, dans, tävlingar på Themsen, marknader, teater, cirkus och mycket mer. Festivalen är väldigt familjevänlig och sista dagen hålls en stor karneval som avslutas med ett fyrverkeri.

 

Last Night of the Proms Last Night of the Proms är avslutningskonserten på den två månader långa BBC Proms. Konserten sänds på BBC och hålls alltid andra lördagen i september.

 

London Design Festival London Design Festival är en festival för designentusiaster och håller på i hela nio dagar. De 200 evenemangen hålls på olika ställen runtom i staden och lockar varje år cirka 300 000 besökare. Under festivalen delas också ett pris ut till årets unga designer. År 2022 firar festivalen 20 år, vilket utlovas bli något alldeles extra. Den hålles mellan 17 och 25 september.

 

London Fashion Week London Fashion Week är en av fyra stora Fashion Weeks i världen, tillsammans med New York, Milano och Paris. Eventet hålls två gånger per år och den i september för att visa höst och vintermodet inför nästa år. Hela London förvandlas under veckan till en catwalk och du kan se designers, modeller och bloggare glida omkring i spektakulära outfits vart du än vänder dig. För allmänheten är det inte lätt att komma in på de stora visningarna. Däremot hålls det en London Fashion Weekend efter varje London Fashion Week som är öppen för allmänheten och där kan man fynda designerplagg till riktigt bra priser.

 

Portobello Film Festival  Portobello Film Festival hålls varje år under tre veckor på olika ställen i Notting Hill. Under festivalen visas över 700 filmer inom olika genres och alla visningar är gratis. Bland regissörerna som har fått sitt genombrott på festivalen finns bland andra Guy Ritchie.

 

Regent Street Festival Denna härliga gratisfestival hålls varje år på en av Londons största shoppinggator. Trafiken stängs av så det är fritt fram för alla tiotusentals besökare att röra sig bekv längs gatan. Varje år stoltserar med ett eget tema och all musik, mat och underhållning följer temat. Tidigare teman har bland andra varit “An Indian Summer” samt “A Walk Through Spain”.

 

London i oktober

 

London Film festival Under två veckor i oktober håller British Film Institute London Film Festival. Förutom de cirka 300 filmer som visas under festivalen hålls intervjuer framför publik med filmpersonligheter och kändisar. Det erbjuds även workshops inom filmhistoria, manusförfattande och regi.

 

Frieze Art Fair Frieze Art Fair är en milstolpe i kalendern för alla konstintresserade Londonbor och lockar även en mångfald internationella gäster. Mer än 160 betydelsefulla gallerier ställer ut konst i ett stort galleri i Regent’s Park, uppbyggd enkom för detta event. Samtida artisters tavlor, installationer och skulpturer finnes här medans klassiska verk visas på Frieze Masters, vilket hålls i Chelsea. Hela staden vimlar av konstvetare och samlare som gör affärer, minglar och festar – tänk dig London Fashion Week fast för konst!

 

Diwali on the Square Diwali on the Square hålls varje år på Trafalgar Square för att fira hinduiska Diwali som betyder ljus. Torget fylls av färg, musik, ljus och doft och är speciellt populärt bland Londons stora indiska befolkning.

 

London Restaurant Festival Under hela oktober varje år deltar över 500 restauranger i denna kulinariska festival. Här finns något för alla, med deltagare från Londons exklusivaste restauranger såväl som etablissemang som tilltalar dem med mindre budget.

 

Turner Prize Exhibition Denna kända årliga utställning hålls på världskända TATE Britain. Priset delas ut till en Brittisk konstnär som är under 50 år och som sysslar med bildkonst. Utställningen pågår från och med mellan oktober och januari men priset brukar delas ut i december.

 

London i november

 

Christmas Lighting Ceremonies Från och med i mitten på november sprids ljus över hela London och i synnerhet längs stora shoppinggator som Bond Street, Regent Street och Oxford Street. Håll utkik på shoppingstråkens egna hemsidor för mer information. Kolla även in Westfields Christmas Lighting då de tidigare år har haft stora artister som till exempel Taylor Swift och Justin Bieber som uppträder.

Bond Street
Regent Street
Oxford Street

 

Guy Fawkes Night Remember, remember, the fifth of November… Den 5 november varje år firas Guy Fawkes Night, även kallad Bonfire Night. Kvällen firas till minne av Guy Fawkes misslyckade försök att spränga det brittiska parlamentshuset 1605. Londons natthimmel fylls med sensationella fyrverkerier, så klä dig varmt och bege dig ut på stan för att njuta av den festliga stämningen. Här är en lista på de sju bästa brasorna 2022.

 

Black Friday Detta fenomen har sitt ursprung i USA men har tagit London med storm. Inte konstigt med tanke på vilka otroliga fynd man kan göra, mitt i julshoppingen! Black Friday innebär att de flesta butiker, varuhus och affärer erbjuder sina produkter för extremt rabatterade priser. Tanken är att Black Friday varar i 24 timmar men ofta kan man fortsätta fynda veckan efter rean går av stapeln. Nästa Black Friday är 26 november 2022.

 

Taste of London Festival Under fyra dagar i november får besökare på Taste of London Festival möjlighet att äta, dricka och bli underhållna i Regent’s Park. Mer än 40 restauranger och 200 mat- och dryckesproducenter bjuder besökare på förstklassig mat och dryck. Tyvärr är det inte gratis utan det krävs att man köpt så kallade “Crowns” – festivalens egna valuta – och betalar med dem. Här finns också en matmarknad för dem som vill ha med sig delikatesser hem.

 

Remembrance Day (Poppy Day) Varje år hålls en festival till minne för alla de som dött i krig sedan första världskriget. Festivalen hålls i Royal Albert Hall och inkluderar musik och böner. Nästföljande söndag kallas Remembrance Sunday. Denna tillställning visas på tv och inkluderar två tysta minuter, kransar som läggs vid The Cenotaph i Whitehall och en parad som hålls, där den militära orkestern spelar. Under den här perioden ser du många Londonbor som bär den röda vallmoblomman. Blomman är symbolen för Remembrance Day och intäkter från försäljningen av dessa går till välgörenhet.

 

Winter Wonderland Denna vintriga tillställning hålls varje år i Hyde Park mellan november och januari. Här finner du en stor is-rink, en circus, ett gigantiskt pariserhjul och andra åkattraktioner. Här kan man även träffa jultomten i Santas Grotto eller se en show med jultema. En mångfald av tält som erbjuder olika typer av mat bidrar också till denna julmarknads dragningskraft. Vuxna besökare kan även svänga förbi en Tysk beer garden, där det erbjuds mulled wine för den glöggsugna. I år öppnar parken den 19 november.

 

London i december

 


Christmas Tree Lighting Ceremony 
Varje år skänker Norge en stor gran till Storbritannien för att tacka för den hjälp Norge fick under andra världskriget. Granen placeras mitt på Trafalgar Square och konserter och aktiviteter hålls kring granen i princip varje dag.

 

Boxing Day Sale Celebrations Den stora vinterrean startar alltid på annandag jul över hela London. Stora shoppingvaruhus som Liberty, Selfridges och Harrods drar mycket folk en dag som denna. Mer information hittar du på butikernas egna hemsidor.