Att va med hund (i London)!

Jan 27, 2015 by

Share Button

Hund i London – en dålig, men fullt genomförbar idè.

Leksakshundar, hundvakt, får jag klappa hunden, hundböcker, promenader med grannens hund, hundkurser, hund överst på önskelistan. Hund har jag alltid haft, om inte alltid i verkligheten, så åtminstonde på hjärnan.

När jag fyllde 16 fick jag äntligen min alldeles egna hund, eller iallafall hälften, resten fick jag betala själv. Mormor tyckte det var en dålig idè, för vem skulle ta hand om den om jag ville ut och resa efter gymnasiet? Mormor och morfar, visade det sig. Än så åkte jag hit och än så åkte jag dit, och sen åkte jag ingenstans och en tremånaders kurs i London bidde ett treårigt universitet. Med en lägenhet i en villa och en volvo, så var det bara vovven som fattades. Jag föreslog för mina morföräldrar att jag skulle befria dem från långvarig och trogen tjänst som hundvakt. Men morfar tyckte det var en dålig idè, och muttrade nåt att jag borde skaffa mej en egen.

Så jag tuggade på min sambos öra (som det så passande heter på engelska) tills han också hade hundar på hjärnan, eller åtminstone på trumhinnan. Bad idea, sa han.
Vem ska promenera den när du har pluggat klart och börjar jobba? Well…

Med min erfarenhet av hundra fiktiva och en riktig hund, visste jag mycket väl vad man ska tänka på när man skaffar en ny. Till exempel att få tillstånd från hyrsvärden (osympatisk), att anpassa hunden efter storleken på lägenheten (liten) och plånboken (tunn). Därför blev det en dyr och kraftfull australiensk boskaphund som jag gömde i parken när vi visste att vår landlord skulle komma förbi. Tyvärr kom han på oväntat besök en dag och jag fick servera honom en sockrad historia, samtidigt som jag täckte den söndertuggade tapeten med rumpan. För att undvika fler spännande överraskningar av den sorten, så meddelade vi att vi hade en extra flockmedlem när vi sökte ny lya.

-Jaha, hur stor är den då?
-Typ som en Cocker Spaniel? (När han var nyfödd iallafall…)
-How cute! No problems.

Fast lite problem har vi ju haft om man ska vara helt ärlig. Att ringa till sin kvällskurs och berätta att hunden hade ätit upp hans läxor var ganska pinsamt for min sambo. Men på det stora hela ångrar jag verkligen inte att jag skaffade hund i London. Han har inte bara varit ett underbart sällskap for både mig och min sambo, som ofta möts i dörren, utan ocksa fått varje hus i London att kännas som ett hem och gjort mig hel som hundmänniska. Såpass att vi funderade på att utöka familjen när vi hörde talas om en herrelös hund av samma ras som vår.

-It’s a bad idea darling, sa jag till min sambo.
-Yes baby, men det har väl aldrig stoppat oss förut?

– Rebecca Hadell, frilans fotograf

(Krönika från 2011)


Att tänka på om du funderar på att skaffa hund i London:

För hundar födda i Sverige  tar det bara 3 veckor nu innan man lagligt kan ta med sig hunden till England. Enligt lag så krävs det att hunden är chippad med ett ISO standard chip, har ett giltigt pass som är utfärdat av en legitimerad veterinär och att det har passerat minst 21 dagar efter att hunden fått rabiesvaccinationen.

Detta gäller för resa med hund och katt mellan alla EU länder. En del länder kan det skilja sig mellan men det är upp till varje person att kontakta motsvarande Jordbruksverket i det aktuella landet, i Storbritannien är det Defra. Defra står för Department for Enviroment Food and Rural Affairs.

Har du tid?
En hund, framförallt en valp, kan inte vara ensam hela dagarna. Du måste räkna med att någon måste vara med valpen hela tiden de första två månaderna. I Sverige är det lag på att man inte får lämna valpen ensam de första 6 månaderna, eller ensam själv mer än 6 timmar efter det. Valpar får inte vara ute bland andra hundar de första veckorna då de måste ha fått sina två vaccinationer (sker ofta vecka 7 och sedan igen vecka 12). Efter andra vaccinationen måste du vänta ytterligare två veckor innan valpen får gå ut.

Att jobba heltid.

Det går att ha hund om även om du jobbar heltid, förutsatt att du har hjälp från familj eller vänner och/eller har råd med hundvakt. ”Dogwalkers” kostar från £10/promenad. Hundar måste rastas ofta och inte bara på en liten kortis utan långa promenader för att hunden inte ska bli rastlös och olycklig.  På vissa arbetsplatser får du ta med hundar. Är du frilansare blir det lite lättare.

Att resa med din hund!

Du kan flyga med en hund under 8 kg på vissa flygbolag men problemet med UK är att du inte kan flyga in utan att beställa en cargo till hunden som kan kosta många hundra pund samt kan vara obehagligt för hunden. Alternativ är  att ta båten. Många tar båten från Holland och vi har hittat en bra sida med mycket information här: Att resa med hund i England och Europa 

Dog walkers/dog sitters:

Företaget myDogBuddy har ett stort register av dog walkers och dog sitters i ditt område i London. Läs vår intervju med dem här: Skaffa en hundkompis!

Har du råd?
Första året är vanligtvis dyrast, men försäkring, mat, leksaker, vaccinering och veterinär är återkommande utgifter. Enligt den Brittiska kennelklubben kan det kosta £25/vecka att ha hund (hundvakt ej inräknat).

Vart får man ta med hundar?

Appen Doggity listar hundvänliga restauranger, pubar och caféer i London. Här är även lista på hundvänligt London

Får du ha hund?

Generellt sett, så är hyrsvärdar i London mycket striktare när det kommer till husdjur än i Sverige. Fråga först! Att behöva gömma sig i parken när hyresvärden kommer på besök är ingen hit.

Funderar du på att flytta hem?
Det är fullt möjligt att ta med sig hunden tillbaka till Sverige! Resan måste dock börja förberedas väl. Läs mer på jordbruksverkets hemsida. För mer info!

Flytta till London med hund?
Ska du flytta till Storbritannien och redan har hund så kan du kolla på Defras hemsida vad som gäller. Defra står för Department for Enviroment Food and Rural Affairs.

Adoptera ett husdjur eller arbeta som volontär?
Blue Cross veterinary clinic drivs helt som välgörenhet och dom undersoker och opererar djur som farit illa och I många fall inte har kvar någon ägare. Man kan aven adoptera djur från kliniken

Battersea Dogs & Cathome