Att vara au pair i London – Nicklas Backman

Jul 2, 2012 by

Share Button

Namn: Nicklas Backman.
Ålder: 22 år.
Hemstad: Hammarstrand, Jämtland.
Yrke: Au-pair (live out). 

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– En vanlig arbetsdag åker jag till familjen för att “lösa av” någon i familjen mellan kl åtta och tio på morgonen. Jag ser efter deras 2,5-åring. Jag kommer dit och ger frukost till barnet och tar hand om henne. Efter frukost så tar jag oftast ut barnet till en park eller på något äventyr men huvudsaken var att vara ute inte placera henne framför en TV. Runt 1-tiden är det dags för lunch, sedan lek igen; vi är antagligen ute eller inne – självklart spelar vädret stor roll. Vid klockan fem börjar jag laga middag och för att få barnet att vara lugn så låter jag henne titta på TV för att sedan äta middag till klockan sex. När middagen är över så blir det lite mer TV-tittande. Senast till klockan åtta är barnet redo för sängen och sagoläsning. När hon somnat kan jag titta på tv eller sitta vid datorn tills någon av föräldrarna kommer hem för att lösa av mig.

 

Hur länge har du varit i London?
– Just nu har jag varit i London i sex månader.

Kom du hit för att jobba som au-pair?
– Nej, absolut inte. Jag tänkte att jag kunde ta vilket jobb som helst. Sådana som alla jobbar på, bar till exempel.

 

Hur gick det till när du fick jobbet?
– Jag hittade annonsen på Svenska Kyrkans anslagstavla. Jag ringde upp numret från annonsen och på andra sidan luren svarade en annan au-pair så jag tänkte “skit också de har redan hittat någon” men hon var bara en tillfällig som tur var, så hon tog mitt nummer och någon dag senare ringde mamman i familjen upp och bad om att träffas. Hon arbetar som skådespelerska så de behövde hjälp att passa sin 2,5-åring under ett av hennes projekt. De första tre veckorna var riktigt intensiva, jag jobbade måndag – fredag. Nu är jag istället au pair vid behov. Jag blir nog heltid igen när det behövs i framtiden. Det är lite svårare för killar att få au pairjobb. Tjejer kanske har kanske mer modersinstinkt, jag tror också att det traditionellt har varit ett jobb som gjorts av tjejer.

 

Hur är det att komma in i en familjs vardag och liv på det sättet?
– För mig var det jättespännande. Det var skönt att ha en liten “London-familj” som man kan känna sig trygg med och familjen jag var så trevlig och lättsamma vilket gjorde det mycket bekvämare för mig.

 

Vad är bäst?
– Bäst är alla blickar man får när man åker med barnen på tunnelbanan haha. Nej men helheten tycker jag är bäst. Att man kan göra “vardagssysslor” medan man jobbar, om jag till vardags kollar på ett tv-program klockan sex varje dag, och då kan jag ju göra det även när jag jobbar. Så länge jag tar hand om barnet också.

 

Vad är jobbigt?
– Lite jobbigt blir det när man är utomhus och det börjar krisa sig med toabesök. Men det gäller att vara förberedd! Jag hade jobbat på dagis innan, så jag visste att det kan vara krävande men det är verkligen ett heltidsjobb att ta hand om barn.

Vad vill du ge för tips till den som funderar på att bli au-pair?
– Prata med Swedish Connection om man inte är på plats här i London, om man är på plats, gå till Svenska Kyrkans anslagstavla. Det bästa är att söka när man är I Sverige för det går då lätt att få tag på belastningsregister och så vidare. Vill du ha fritid så är liv-out att rekommendera. Många andra au pairer har berättat att de ofta får jobba på andra timmar än de som är bestämda. De får inte alltid ta over kompisar, å andra sidan får de ofta använda bil och äta gratis.Live-out tjänar bättre men boende och transport kostar ju. Ett annat tips till de som är au pairer är att ta med sig barnen till Svenska Kyrkans barntimme på tisdagar. Det är lek och dans och säkert 40 barn där, det är ett jättebra sätt knyta kontakter med andra au pairer.

 

Så du rekommenderar andra att arbeta som au pairer i England?
– Det gör jag absolut!

 

Läs mer:

Bli au pair i London