Behind the scenes – Sardines in a Can

Oct 10, 2011 by

Share Button

Drömmen om ett nytt liv

Tre unga kvinnor lämnar problemfyllda liv bakom sig och flyttar till London. Men det går inte att fly för alltid, för eller senare måste det förflutna bearbetas. Manusförfattaren och regissören Daniella Daemy har hämtat inspiration från verkligheten till sin debutfilm Sardines in a Can.

– När man är i London så försvinner allt. Jag har själv erfarenhet av att det känns mycket lättare att börja om i ett nytt land där ingen känner en, där man bara kan vara sig själv och inte behöver ha bakgrunden med sig som en skugga, berättar Daniella Daemy, manusförfattare och regissör till Sardines in a Can.

Filmen handlar om tre unga kvinnor från helt olika bakgrund. Sara har indiska rötter och tvingas överge sitt hem och sin son i Birmingham efter att ha vägrat ingå i ett arrangerat äktenskap. Anna lämnar Genève, en otrogen fästman och en pappa som på grund av Alzheimers inte minns att han förgripit sig på henne. Nadia skriver ut sig själv från ett sjukhus i Spanien där hon behandlats för depression efter att ha överlevt en ödesdiger bilolycka med sin pappa.

– Jag tror att det flesta som flyttar till London vill börja om på något sätt. För vissa är det bara spännande att starta något nytt, men för andra handlar det om att fly den person man var innan. Men jag tror att när man flyr från sitt förflutna och inte bearbetar det så kommer det alltid att komma tillbaka, säger Daniella.

Baserad på verkliga personer

Inspiration till att göra en film fick Daniella Daemy för två år sedan. I London kom hon i kontakt med människor som liksom hon själv var från ett annat land och hade en annan kulturell bakgrund. Hon började skriva ner deras historier och blev allt mer inspirerad till att göra en film om hur det är att lämna ett tidigare liv bakom sig och flytta till London. Enligt Daniella är cirka 80 procent av filmen verklighetsbaserat och filmens karaktärer är baserade på verkliga personer.

– När man flyttar till London så träffar man folk hela tiden och det verkar som om jag dras till människor med en problemfylld bakgrund.  Jag träffade alltid folk med något slags trauma i sitt liv, berättar Daniella.

Daniella Daemy är född och uppvuxen i Husqvarna. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm. Tanken var först att bli psykolog men efter fyra år som skötare på St Görans sjukhus gjorde hon en helvändning. År 2001 packade hon väskan och flyttade till London där hon studerande medieproduktion på University of Bedfordshire i tre år. Efter examen åkte hon tillbaka till Sverige men trivdes inte och ett år senare kom hon tillbaka till London för att läsa till en mastersexamen.

 

“Hemma i Sverige ska man hålla sig till Svenssonbilden”

– Jag tror att London är den stad i hela världen där man kan vara sig själv, man kan klä sig hur man vill och gå i underkläder eller pyjamas ute om man vill. Det kan man inte i Stockholm. Där är alla likadana, både vad det gäller beteende och klädsel. Jag tror att man har en mask när man bor i Stockholm eller i Sverige, men här behöver man inte ha den masken, man kan vara sig själv, säger Daniella.

Markus Ljungberg är chefsfotograf för Sardines in a Can och håller med om att det är stor skillnad mellan London och Sverige.

– Jag vill hålla med om att man inte behöver hålla upp någon mask här. Jag känner många här i London som har blommat ut när de har kommit hit. Hemma i Sverige ska man hålla sig till Svenssonbilden, här är det ingen som tittar snett för att man har annorlunda kläder eller satsar på annorlunda idéer, säger Markus.

Fler möjligheter i London

Efter sin uppväxt i Orsa i Dalarna flyttade Markus till Stockholm för att studera medieteknik. Han stannade fem år i huvudstaden och arbetade frilans inom filmproduktion och foto innan han bestämde sig för att flytta till London, där han bott nu i drygt ett år. Liksom Daniella och karaktärerna i Sardines in a Can ville han lämna det gamla livet bakom sig och börja om på nytt.

– Jag kom hit för att få en nystart och satsa helhjärtat på filmskapandet. Det är lättare att nätverka här och inte lika instängt i bubblor som det är i Sverige. Även om det fortfarande är tufft så tror jag att det är lättare att ta sig in i London än vad det är i Stockholm. Det finns större möjligheter här och fler människor att jobba med, säger Markus Ljungberg.

Än så länge är Sardines in a Can bara en kortfilm. Men Daniella Daemy hoppas på att få in pengar till en långfilm och efter att ha visat upp en teaser av filmen har hon nu fått gehör från producenter som vill ha en kopia av manuset.

– Det är spännande men också lite skrämmande för jag vill inte att det bara ska försvinna. Jag är redo nu och vill bara göra allt. Jag kan inte vänta, säger Daniella.

 

Madeleine Rönnqvist

 

Kolla även in www.markusljungberg.com