Bli au-pair i London!

Jan 21, 2014 by

Share Button

Har du någon gång funderat på att testa livet utomlands i några månader? Varje år väljer hundratals svenska ungdomar att åka till London för att jobba, uppleva en annan kultur och träffa nya vänner. Många tar under sina månader utomlands jobb som au-pair.

Begreppet au-pair kommer från franskan och betyder ungefär ‘på lika villkor’ eller ‘jämlik med’. Au-pairen är med andra ord en jämlik medlem i familjen och ska behandlas därefter. För att kunna kallas au-pair måste man vara en ung vuxen som hjälper en värdfamilj med barnpassning och lättare hemarbete mot en mindre lön/fickpeng samt mat och husrum. Oftast stannar man omkring ett år. London är speciellt ett populärt mål för unga tjejer och killar som vill bli au-pairer då staden ligger relativt nära Sverige och körkort inte alltid är ett krav. Även de skyhöga priserna på förskolor och privat dagis gör att många brittiska familjer skaffar en au-pair.

Historia

Så länge som det har funnits tjänstefolk har det funnits barnflickor. Au-pair är däremot ett relativt nytt begrepp som funnits sedan 1900-talets senare hälft. De senaste 20 åren har populariteten att åka iväg som au-pair ökat. 1985 bildades International Nanny Association som en reaktion på det ökade intresset. Som au-pair bor man (för det mesta) inneboende hos familjen och sköter sysslor såsom passning av barnen, frukost, följa till skolan, eftermiddagsunderhållning med mera. Detta är givetvis individuellt men det är viktigt att alltid få klart för sig vad man förväntas göra innan man skriver under något kontakt. Här nedan kommer värdefulla tips och råd till dig som funderar på att bli au-pair. Du kan också ställa frågor i vårt forum på Facebook

Vad är och gör en au-pair?

En au-pair är en person som erbjuder hjälp med barnpassning för att få bo med en familj utomlands. Åldern varierar men brukar ligga mellan 17-30 år. Man jobbar vanligtvis 25-35 timmar i veckan och kvällspassning någon kväll i veckan. Mat och logi ska familjen stå för och man kan få mellan ungefär £75-125 i veckan i fickpengar, beroende på familjen och antal timmar man jobbar. Många familjer vill även ha lättare hjälp med hemsysslor så som matlagning, dammsugning och byte av lakan i barnens sängar. Man skattar inte som au-pair då man oftast inte tjänar tillräckligt för att behöva betala skatt.

Vad är en Au-pair Plus?

En au-pair plus har samma arbetsuppgifter som en au-pair men jobbar lite fler timmar och har lite fler åtaganden i hemmet.

Vad är en Mother’s Help?

En Mother’s help har vanligtvis inte någon utbildning men några års erfarenhet och ett genuint intresse för barn. En Mother’s help jobbar mellan 8-10 timmar per dag och hjälper till med hemsysslor.

Ungefärliga standardlöner/fickpengar per vecka

Au-Pair                         £70-100 beroende på antalet timmar, barn och uppgifter
Au-Pair Plus                £90-150 beroende på antalet timmar
Mother’s Help            £350-500 netto per vecka för en live-in position

Agentur eller hitta familj själv?

Som Aupair kan du både välja att hitta en familj på egen hand genom annonser eller genom en agentur. Genom en agentur får du säkerhet och om saker inte går som tänkt får du snabbt hjälpt med att hitta en ny familj. Se till att agenturen är medlem I BAPAA (British Aupair Agencies Association). Om du väljer att hitta en familj själv så är det viktigt att ni ändå skriver ett kontrakt.

Kolla runt bland mammagrupper, facebookgrupper för svenskar i London och Storbritannien och med kontakter. Kolla med andra au-pairer om deras familjer vet någon som behöver hjälp. Vi har även en del i forumet där du kan hitta värdfamiljer.

Vilka agenturer finns och hur vet du vilken du ska välja?

Det finns massvis med agenturer i London och runtom. Se till att de är medlemmar i BAPAA och uppfyller deras krav.

Att tänka på när du ska bli au-pair

•       Hur länge vill du stanna? Många familjer vill att du ska stanna minst 10 månader.

•       London är uppdelat i 6 zoner och från ytterkanten av staden kan det ta upp till 1,5 timme att ta sig in till centrala London. Kolla upp innan var din värdfamilj bor och hur du kan ta dig runt med lokaltrafiken.

•       Oystercard, som är det åkkort som används i London för all lokaltrafik, kan kosta rätt mycket så kolla upp innan om familjen står för detta. Från den yttersta zonen kostar åkkortet £227 pund i månaden och bor du strax utanför London kostar det ännu mer. Det finns även möjlighet att fylla på reskassa när man behöver, så ibland erbjuder familjen en mindre summa som du kan ladda på varje vecka. Hör efter med dem om det är beredda att göra detta.

•       En au pair tjänar ingen lön utan får fickpengar som inte räcker till jättemycket, så att ha med sig lite sparpengar är ett värdefullt tips.

•       Kolla noga igenom kontraktet och var noga med att kolla arbetstimmar och arbetsuppgifter.

•       Skriv ALLTID kontrakt.

Arbetsuppgifter

Varierar från familj till familj från att endast ta hand om barnen till att även sköta hushållsgöromål och matlagning. Klargör dina arbetsuppgifter (hämta/lämna, läsa läxor, laga mat, tvätta etc.) innan resan.

Arbetstider

Normal arbetstid är ca 30 timmar och några barnvaktskvällar per vecka. Minst en ledig dag per vecka. Att specificera i ett avtal: förväntas du sitta barnvakt? Hur ofta? Förväntas du jobba vissa helger?

Anställningstid

Anställningstiden är högst ett år, undantagsvis två år. Tänk på att du skrivs ut ur den svenska försäkringskassan efter ett år.

Boendeform

Eget rum, ofta eget badrum och undantagsvis egen ingång. Ibland egen liten lägenhet. Oftast bor man i samma hus som familjen men ibland kan man bo i ett hus i närheten av familjens bostad.

Språkstudier

I regel betalar du själv dina språkstudier, men ibland står familjen för denna kostnad. I vissa städer finns det kostnadsfri språkundervisning.

Körkort

Kontrollera att bilförsäkringarna gäller även när du är chaufför om familjen kräver att du har körkort för att kunna hämta och lämna barnen.

Resan

Om familjen ska stå för resan till landet eller inte beror på hur länge du stannar och hur mycket du får i fickpengar/lön. Vedertaget är att familjen står för resekostnaden som en trevlig gest men kom överens om detta innan avresan.

Vad ingår?

Internet, bil, åkkort, gymkort? Specificera detta i avtalet.

Uppsägning

14 dagar – 1 månads ömsesidig uppsägningstid gäller. Men om någon part missköter sig kan uppsägning ske omedelbart. Skriv in uppsägningstid i avtalet.

Byte av familj

Om du har hittat din familj via en förmedlare ska du höra med denna om vilken hjälp du får om du behöver byta familj. Har du hittat ett au-pairarbete via privat annons kan du få tips om andra familjer som söker au-pair via Londonsvenskar eller genom att kolla runt på au pairförmedlingar. Hör även efter med vänner på plats om de känner till någon familj i behov av en au-pair.

Hur väljer jag familj?

Det är bra att lusläsa annonser för att ta reda på lite av vad du kan förvänta dig. Vill du jobba med mindre barn som kräver mer lek och hjälp med att lära sig prata eller äldre barn som kräver mer hjälp med skjuts till aktiviteter och läxläsning (tänk på att engelska barn börjar förskolan vid fem års ålder och de får läxor redan då)? Har familjen husdjur? Har de några speciella intressen? Det är även viktigt att försöka få en bra bild av familjensammansättningen under en intervju så att du kan känna efter om du tror att det skulle kunna passa dig.

Kontrollera anställningsvillkoren

Titta efter i au-pairguidens checklista för att se vad som bör och kan ingå i anställningen (arbetsuppgifter, lön, förmåner etc.).

Har familjen många barn?

Fler barn kan men behöver inte betyda mer jobb för dig. Många au-pairer säger att det till och med är bättre! Med syskon kan de både leka och få bråka med varandra. Genom att hjälpa barnen med läxor lär du dig mycket om språket!

Är någon i familjen hemma om dagarna?

Det händer att familjer har au-pair eller nanny även om mamman är hemmafru. Om mamman i familjen är hemma kommer det att ställas högre krav på dig att fungera bra med henne.

Hur mycket du får i lön/fickpengar?

Det är viktigt att ha en bra lön för att verkligen kunna uppleva landet så bra som möjligt och kunna göra saker på fritiden. Många au-pairer upplever det som bättre att jobba mer och ha mindre fritid än att jobba mindre och få mindre betalt.

Har familjen haft au pair tidigare?

En familj som har erfarenhet av att ha au-pair kan vara att föredra från en förstagångsfamilj. Om familjen har haft au-pair tidigare är de vana att ha en inneboende hos sig och barnen är vana vid at ha en au-pair, men de kan också ställa högre krav då de kan jämföra dig med tidigare au-pairer. Be dem gärna om kontaktuppgifterna till deras senaste au-pair för att lära känna familjen utifrån en au-pairs synvinkel. En första-gångs-familj kanske är ovana med en inneboende och barnen ovana med en ny ‘storasyster’ eller ‘storebror’, därför kan det vara en bra idé att höra sig för om deras förväntningar om varför de vill ha en au-pair. Au-pairer ska ju främst ta hand om barnen, och inte städa! Läs mer om vad au pair-rollen innebär under arbetsuppgifter.

Vad krävs av värdfamiljen?

Formella krav är att värdfamiljen ska tillhandahålla au-pairen med kost, logi och om möjligt eget rum. Familjen ska ge au-pairen tillräckligt med fritid och arbetstiden ska i allmänhet inte överstiga 5 timmar per dag. Värdfamiljen ska även hålla au-pairen med lön/fickpengar.

För att underlätta arbetet är det mycket viktigt att skriva ett avtal med värdfamiljen innan resan. I detta ingår familjen och au pairens rättigheter och skyldigheter. Värdfamiljen har även ett stort ansvar för att du ska trivas och sköta dina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Familjen får helt enkelt praktiskt visa hur du ska utföra ditt arbete. Det är mycket viktigt att du och din värdfamilj har en öppen kommunikation och hanterar konflikter på ett bra sätt. Allt kan dock inte specificeras i ett kontrakt och ömsesidig flexibilitet är viktigt för att vardagen ska fungera bra!