Bli Au pair i England

Apr 21, 2011 by

Share Button

Har du någon gång funderat på att testa livet utomlands i några månader? Varje år väljer hundratals svenska ungdomar att åka till London för att jobba, uppleva en annan kultur och träffa nya vänner. Många tar under sina månader utomlands jobb som Au pairer.

Begreppet Au pair kommer från franskan och betyder ungefär ”i paritet med” eller ”jämlik med”. Au pairen är med andra ord en jämlik medlem av familjen och ska behandlas därefter. För att kunna kallas au pair måste man vara en ung vuxen som hjälper en värdfamilj med barnpassning och lättare hemarbete mot en mindre lön/fickpeng samt mat och husrum. Oftast stannar man omkring ett år. London är speciellt ett populärt mål för unga tjejer och killar som vill bli Au Pairer då staden ligger relativt nära Sverige. Även de skyhöga priserna på förskolor och privat dagis gör att majoriteten av de Brittiska familjerna skaffar en au pair.

Man kan bara vara au pair utomlands och inte i sitt eget hemland.

Historia

Så länge som det har funnits tjänstefolk har det funnits barnflickor. Au pair är däremot ett relativt nytt begrepp som funnits sedan 1900-talets senare hälft. De senaste 20 åren har pouläriteten att åka iväg som au pair ökat. 1985 bildades International Nanny Association. (www.nanny.org) som en reaktion på de ökade intresset. Som Au  pair bor man för det mesta inneboende hos familjen och sköter sysslor såsom passning av barnen, frukost, följa till skolan, eftermiddags underhållning med mera. Detta är givetvis individuellt men se alltid till att få klart för sig vad man förväntas göra innan man skriver under något kontakt. Här nedan kommer värdefulla tips och råd för dig som funderar på att bli Au pair. Du kan också ställa frågor I Forumet.

Standard loner/fickpengar:

Au Pair                         £70 för 25 h eller vecka.
Au Pair Plus                 £80 för 30 h; £90 för 35 h; £100 for 38 h
Mother’s Help             £130 – £200 net per vecka för en live-in position
Live-in Nanny              £250 – £400 net per vecka
Live-out Nanny            £8 – £10 net per timme

Au Pair – Är en person som erbjuder hjälp med barnen för att få bo med en familj utomlands.Åldern varierar men brukar ligga mellan 17-30 år. Man jobbar vanligtvis 25-30 timmar I veckan och kvällspassning någon kväll I veckan. Mat och logi ska familjen stå för och man får ungefär 70 pund I veckan I fickpengar. Många familjer vill även ha lättare hjälp med hemsysslor. Man skattar inte som Au pair då man oftast får fick pengar och man räknas som en hjälp tillskillnad från exempelvis en Nanny som blir anställd.

Au Pair  Plus – Samma arbetsuppgifter som en au pair men jobbar lite fler timmar och har lite mer åtaganden I hemmet.

Nanny /Barnflicka – En nanny arbetar heltid med att ta hand om ett eller flera barn och är oftast utbildade barnskötare. En nanny får en vanlig lön av familjen som hon arbetar för. Eftersom en nanny är en arbetstagare hos familjen skiljer sig rollen något från au pairens roll. En tjänst som nanny ger högre lön men medför också betydligt högre krav. Nannyn bor vanligtvis inte hos familjen.

Mothers Help –En Mothers Help har vanligtvis inte någon utbildning men några års erfarenhet och ett genuint intresse för barn. En Mothers help jobbar mellan 8-10 timmar per dag och hjälper till med hemsysslor.

Agency eller  hitta familj själv?:

Som Aupair kan du både välja att hitta en familj på egen hand genom annonser eller genom en agentur. Genom en agentur får du säkerhet och om saker inte går som tänkt får du snabbt hjälpt med en ny familj. Se till att agenturen är medlem I BAPAA (British Aupair agencies association) Om du väljer att hitta en familj själv så är det viktigt att ni ändå skriver ett kontrakt.

Kolla runt bland mamma grupper och med kontakter. Kolla med andra Au pairer om deras familjer vet någon som behöver hjälp. Vi har även en del I forumet där du kan hitta värdfamiljer.

 

Vilka agenturer finns och hur vet du vilken du ska välja?

Det finns massvis med agenturer I London och runt om. Se till att dom är medlemmar I BAPAA och uppfyller deras krav.

www.aupairads.com
http://www.swedecon.co.uk/
www.peekaboochildcare.com

Att tänka på när du ska bli Au Pair:

 • Hur länge vill du stanna? Många familjer vill att du ska stanna minst 10 månader.
 • London är uppdelat i 6 zoner och från ytterkanten av staden kan det ta upp till 1,5 timme att ta sig in till Centala London. Kolla upp innan vart din värdfamilj bor och hur du kan ta dig runt med lokaltrafiken.
 • Oystercard, som är den engelska motsvarigheten till SL –kort (tunnbelbana, busskort) kostar mycket så kolla upp innan om familjen står för detta. Från den yttersta zonen kostar åkkortet 180 pund I månaden.
 • En Au pair tjänar ingen lön utan får fickpengar som inte räcker till jättemycket, så att ha med sig lite sparpengar är ett värdefullt tips.
 • Kolla noga igenom kontraktet och var noga med att kolla arbetstimmar och arbetsuppgifter.
 • Skriv ALLTID kontrakt.
 • Arbetsuppgifter Varierar från familj till familj från att endast ta hand om barnen till att även sköta hushållsgöromål och matlagning. Klargör dina arbetsuppgifter (hämta/lämna, läsa läxor, laga mat, tvätta etc.) innan resan.
 • ArbetstidernaNormal arbetstid är ca 30 timmar och några barnvaktskvällar per vecka. Minst en ledig dag per vecka. Att specificera i ett avtal: förväntas du sitta barnvakt? Hur ofta? Förväntas du jobba vissa helger? Vissa anställningformer kan heta ”Au pair plus” och du kan då förväntas arbeta cirka 38 timmar veckan.
 • Anställningstid Anställningstiden är högst ett år, undantagsvis två år. Tänk på att du skrivs ut ur den svenska försäkringskassan efter ett år.
 • Boendeform Eget rum, mycket ofta eget badrum och undantagsvis egen ingång. Ibland egen liten lägenhet. Oftast bor man i samma hus som familjen men ibland kan man bo i ett hus i närheten av familjens bostad.
 • Språkstudier I regel betalar du själv dina språkstudier, men ibland står familjen för denna kostnad. I vissa städer finns det kostnadsfri språkundervisning.
 • Körkort Kontrollera att bilförsäkringarna gäller även när du är chaufför om familjen kräver att du har körkort för att kunna hämta och lämna barnen.
 • Resan Om familjen ska stå för resan till landet eller inte beror på hur länge du stannar och hur mycket du får i fickpengar/lön. Vedertaget är att familjen står för resekostnaden som en trevlig gest men kom överens om detta innan avresan.
 • Vad ingår? Internet, bil, åkkort, gymkort? Specificera detta I avtalet
 • Uppsägning 14 dagar – 1 månads ömsesidig uppsägningstid gäller. Men om någon part missköter sig kan uppsägning ske omedelbart. Skriv in uppsägningstid i avtalet.
 • Byte av familj Om du har hittat din familj via en förmedlare ska du höra med denna om vilken hjälp du får om du behöver byta familj. Har du hittat ett au pair-arbete via privat annons kan du få tips om andra familjer som söker au pair via Londonsvenskar eller genom att kolla runt på au pair förmedlingar. Hör även efter med vänner på plats om de känner till någon familj i behov av en au pair.

Hur väljer du familj?

Kontrollera anställningsvillkoren Titta efter i Au pairgudens checklista för att se vad som bör och kan ingå i anställningen (arbetsuppgifter, lön, förmåner etc.)

Titta på familjesammansättningen Har familjen små barn? Tänk på att små barn under 2-3 år kräver en helt annan omvårdnad och ansvar än barn i skolåldern. Små barn är söta, men de kan inte prata. Med äldre barn kan man både prata med och till och med an lära sig mycket om språket!

Har familjen många barn? Fler barn kan men behöver inte betyda mer jobb för dig. Många au pairer säger att det till och med är bättre! Med syskon kan de både leka och få bråka med varandra. Genom att hjälpa barnen med läxor lär du dig mycket om språket!

Är någon i familjen hemma på dagarna? Hemmafruar är vanligt i vissa länder. Om mamman i familjen är hemma kommer det att ställas högre krav på dig att fungera bra med henne.

Hur mycket du får i lön/fickpengar? Det är viktigt att ha en bra lön för att verkligen kunna uppleva landet så bra som möjligt och kunna ha kul varenda helg. Många au pairer upplever det som bättre att jobba mer, ibland kallad ”aupair plus” än att jobba mindre och få mindre peng .

Har familjen haft au pair tidigare? En familj som har erfarenhet från att ha au pair kan vara att föredra från en första-gångs-familj. Om familjen har haft au pair tidigare är de vana att ha en inneboende hos sig och barnen vana med en au pair, men de kan också ställa högre krav då de kan jämföra dig med tidigare au pairer. Be dem gärna om kontaktuppgifterna till deras senaste au pair för att lära känna familjen utifrån en au pairs synvinkel. ??En första-gångs-familj kanske är ovana med en inneboende och barnen ovana med en ny ”storasyster” eller ”storebror”, därför kan det vara en bra idé att höra sig för om deras förväntningar om varför de vill ha en au pair. Au pairer ska ju främst ta hand om barnen, och inte städa! Läs mer om vad au pairrollen innebär under arbetsuppgifter!

Vad krävs av värdfamiljen?

Formella krav är att värdfamiljen ska tillhandahålla au pairen med kost, logi och om möjligt eget rum. Familjen ska ge au pairen tillräckligt med fritid och arbetstiden ska i allmänhet inte överstiga 5 timmar per dag. Värdfamiljen ska även hålla au pairen med lön/fickpengar.

För att underlätta arbetet är det mycket viktigt att skriva ett avtal med värdfamiljen innan resan. I detta ingår familjen och au pairens rättigheter och skyldigheter. Värdfamiljen har även ett stort ansvar för att du ska trivas och sköta dina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Familjen får helt enkelt praktiskt visa hur du ska utföra ditt arbete. Det är mycket viktigt att du och din värdfamilj har en öppen kommunikation och hanterar konflikter på ett bra sätt. Allt kan dock inte specificeras i ett kontrakt och ömsesidig flexibilitet är viktigt för att vardagen ska fungera bra!

För mer information gå in på www.aupairguiden.se