Bo på en båt i London

Aug 14, 2019 by

Share Button

Båtar som ett boendealternativ i London


Holländska pråmar, kanalbåtar, segelbåtar och andra flytande fartyg är idag ett vanligt alternativ för bostadssökande Londonbor.

 

Antalet båtar som är registrerade för att ligga förtöjda på Londons kanaler har ökat med nästan 60 procent de senaste fem åren. Idag finns det cirka 4000 båtar som är förtöjda i London, en siffra som ökar varje år. Uppgifterna kommer från Canal & River Trust som tar hand om kanaler i London som exempelvis Grand Union och Regent’s Canals. Fler flytande bostäder är förtöjda på privata marinor och längs Thames.

Upp till en tredjedel av de bosatta på Londons vattendrag lever en nomadisk tillvaro. Deras licens kräver att de drar upp ankaret och flyttar från en förtöjning till en annan varannan vecka. Permanenta förtöjningar är svåra att hitta eller för dyra. Har man ingen permanent förtöjning krävs det bara en båtlicens för att få bo på vattnet och den kostar mellan 500 till 1000 pund per år beroende på båtens längd.

 

Det kan vara billigare att bo på en båt

Nästan alla Londonbor känner någon som har svårt att hitta boende. Även hyresmarknaden är svårt att komma in på och det kostar både tid och pengar att få tag i en hyresbostad. År 2011 rapporterade The Resolution Foundation att man kan behöva spendera över 2000 pund inför hyrning av en bostad. Andra siffror visar att en av tre personer som hyr sitt boende spenderar nästan hälften av sin inkomst på hyra. Allt fler områden i London håller på att bli för dyra för vanliga arbetare som antagligen får bo med släktingar, hyra små rum eller ta över osäkra andrahandskontrakt.

Det går att hyra segelbåt, pråmar eller kanalbåtar som man antagligen disponerar själv eller delar med andra hyresgäster. Thames är till exempel hem till flera båtar där det hyrs ut rum till mycket lägre priser än vad ett rum inuti staden kostar.

Istället för att köpa bostäder som kräver mycket mer pengar har investerare valt att köpa båtar som de hyr ut. Att köpa en båt kan dessutom vara enklare än att få ett bolån om man inte lever upp till kraven som bankerna ställer. Båtarna kan dock vara av varierande skick och de står inte under samma rigorösa kontroller som vanliga hyresbostäder. Det är till exempel vanligt att det är kallt eftersom det saknas isolering.

 

Jobbigt på vintern

Under sommaren kan det vara lockande att bo på vattnet, men under vintern kommer livsstilen med mycket utmaningar. Canal & River Trust har tidigare uttalat sig om hur det är att leva på en båt. Enligt föreningen bör man inte se kanaler och båtar som ett billigt alternativ till vanliga bostäder. Det finns nämligen gömda kostnader, samtidigt som underhållet av båten är nästan ett halvtidsjobb och tidsåtgången måste också tas med i beräkningarna. Föreningens råd är att man bara ska bo på en båt om man gillar livsstilen, inte för att man tror att det kommer att spara in pengar.