Boende och transport

Jan 10, 2014 by

Share Button

Att komma till London som student lär vara bland det roligaste man kan göra. Med bra planering och rätt inställning kommer dina år flyga förbi, och du kommer tillbaka (eller stannar) med otroligt mycket i bagaget. Bland det första du bör fokusera på när du har kommit in på en skola är att skaffa ett hem.

 

Priser varierar väldigt mycket beroende på var du kommer bo. Ett studentrum i London kostar i genomsnitt  £150 i veckan. Ju längre ut du bor, desto billigare, med undantag för de finare förorterna. Tänk även på att det ibland inte lönar sig att bo längre ut, då du istället betalat betydligt mycket mer för transport. Ditt universitet borde erbjuda platser i skolans egna studentkorridorer, men du kan även söka andra fristående studentbostäder. Att leta på nätet och på skolans anslagstavla kan alltid vara en bra början om du inte vill söka studentboende.

Kolla in www.Spareroom.co.uk för boende

Oftast hyrs dessa rum/lägenheter/hus ut privat och inte genom en agency. Möblerade eller omöblerade. Kontakta annonsören och arrangera en visning. Räkningar är ibland inkluderade i hyran. Se upp för lurendrejerier och betala aldrig pengar i förskott. Man kan hitta rikigt bra deals men är det för bra för att vara sant, så se upp. Hittar du inte boende genom skolan eller på anslagstavlor och  själv söker eller med dina vänner att dela med så är det rekommenderat att gå genom en agency. Det krävs ofta en deposition, en Guarantor (någon bosatt i UK med fast inkomst som kan stå för dig ifall det skulle hända att du inte kan betala hyran) och oftast en månads hyra i förskott. Bra lägenheter går snabbt, håll dig uppdaterad och lägg ett bud snabbt. Tänk på att om du hyr en lägenhet på egen hand, ansvarar du själv för installation och betalning av alla tillkommande räkningar. Som student betalar du inte Council tax, kommunalskatt.

 

Kostnaden fluktuerar beroende på fastighet och område och betalas per månad. Det som är viktigt att tänka på är att det är inte rekommenderat att dela studenter och arbetare i samma lägenhet, då dem som arbetar får dela upp hela kostaden mellan dem själva. Du som student är säkrad till att inte betala skatten, men det lönar sig inte för de andra att dela med studenter. Läs mer om Council tax här! Att betala räkningar fungerar annorlunda i Storbritannien beroende på vart du bor, och vem din hyresvärd är men man vänjer sig snabbt vid det nya levnadssättet. Hyresvärden kan själv avgöra hur han eller hon vill att hyresgäster ska betala gas och elektricitet. Gas och elektricitet betalas ibland som Pay as you Go, det vill säga, du går till närmaste lokala butik och laddar på kort som du sedan stoppar tillbaka in kortläsaren som du har i köket. Sedan laddar du på när du märker att pengarna sinar. Tar pengarna slut, så har du tillgång till extra ”emercgency credit” eller så får du helt enkelt duscha kallt.

Studenterbjudanden

Som student kan du ta del av många events, erbjudanden och rabatter. Många butiker såsom Topshop och Miss Selfridges har 20% rabatt för studenter. Många matkedjor har liknande erbjudanden. Kolla på vad som gäller för ditt universitet. En bra sida är: http://www.nus.org.uk/en/NUS-Extra/.

Ta dig runt

Tunnelbana och buss kan vara det du kommer att spendera mycket av ditt studentlån på så se till att hitta det billigaste sättet att transportera dig på. Bussar är det smidigaste och billigaste alternativet om du inte cyklar.

Cykel: Även om London inte är en helt optimal cykelstad så finns det välplanerade cykelvägar, men använd hjälm! Det finns cyklar att hyra runt om i staden som storbankerna Barclays och Santander har sponsrat. Du kan även köpa en begagnad cykel på Gumtree.co.uk. Läs mer om cykelhyrningen med Barclays Bikes här.

Tunnelbana och Buss: På TFL (Transport for London) kan du hitta mer information om resekort (Oyster card) för studenter. Läs mer TFL här! Student Oyster cards kan sökas av de över 18 som studerar på heltid. Kortet ger 30 % rabatt på säsongskort (veckokort, månadskort, årskort). Pay as you go Oyster (equivalent med ett vanligt rabattkort) är för de som reser sporadiskt. Notera att ett Student Oyster card kan användas som Pay as you go men ger ingen ytterligare studentrabatt på den redan befintliga rabatten.

 

Studentboende http://www.unite-students.com/ http://www.studenthousing.lon.ac.uk/


Boende http://www.spareroom.co.uk Kolla även vårt Forum för boende och tips!

Kolla in Studentbloggen