Böneutrop i London

Oct 14, 2012 by

Share Button


East London Mosque

Möjligheten om böneutrop i Fittja har under den senaste tiden diskuterats flitigt. En moské i Sverige kan för första gången få tillgång till att sända ut ett meddelande på arabiska genom ett par högtalare så pass högt att det kommer att höras runt om i området där både muslimer och icke-muslimer bor. Meddelandet säger att Allah är den störste och är en uppmaning till att komma och be i moskén. Detta har journalister, politiker, bloggare, kommenterare och vanligt folk alla haft en åsikt om. Somliga är emot, medan vissa menar att vi har religionsfrihet och att det inte kan vara värre än stadens kyrkklockor. Botkyrka, som Fittja ligger i, har ca 82 000 invånare varav mellan 15 000 till 20 000 har islam som religion.

Vi på LondonSvenskar bestämde oss för att ta reda på hur det fungerar med muslimskt böneutrop i ett icke-muslimskt land. Vi kontaktade Salman Farsi på East London Mosques presskontor — en av de få moskéer i London att sända böneutrop.

Han berättade att även om muslimer ber fem gånger om dagen från tidig morgon till sen kväll, så sänds bara böneutropet tre gånger dagligen mellan 12.00 – 19.00 för att inte störa icke-muslimer allt för tidigt eller sent. På en tyst dag hörs utropet inom ca 800 meter, men eftersom Whitechapel är ett livligt område så hörs meddelandet mer lokalt. I Whitechapel är 64% av befolkningen muslimer.

För att få en bild av hur lokalbefolkningen i Whitechapel kände inför utropen som  har sänds sedan 1985, så spenderade vi några timmar utanför Aldgate East tunnelbanestation.

David Dukes, 27, som jobbar som advokat och bor i området sade: “Böneutropet stör inte mig. Däremot bodde jag nära en kyrka förut, deras klockor kan vara ganska så högljudda.”

Före detta sjömannen Desmond Sinclair, 63, som bott i området i över 20 år sade att han var van vid olika kulturer och att det inte störde honom det minsta.

Project Manager Jen O’Neil, 25 år, tyckte att böneutropet var “riktigt vackert,” och att hon älskade det.

Lydia, 19 år, som studerar textil, bor precis utanför moskén och sade också att böneutropen var “något väldigt vackert”.

Ungefär så fortsatte det med varje person som ville stanna och prata med oss. Ingen hade något dåligt att säga. Dessa personer räknade sig själva som ateister eller kristna. Många som bor i närheten av stationen sade att de aldrig ens hört böneutropen och visste inte vad vi pratade om.

Böneutropen som planeras i Fittja kommer att sändas en gång i veckan mellan två och tre minuter. Whitechapels invånare har levt med böneutrop flera gånger i veckan i 27 års tid. Gör Sveriges invånare en höna utav en fjäder?