Brexit – detta har hänt del 3

Mar 24, 2017 by

Share Button

Den 23 juni röstade Storbritannien för att lämna EU. Londonsvenskar reder ut den senaste utvecklingen i Brexitdramat, samt vad vi kan förvänta oss av framtiden.

 

Kommer Storbritannien verkligen lämna EU?

Ja. Storbritanniens premiärminister Theresa May har stadigt stått fast vid mantrat “Brexit means Brexit”. En juridisk prövning ledde till att högsta domstolen beslutade att det brittiska parlamentet behövde godkänna beslutet att lämna EU, innan den formella utträdesprocessen började, och parlamentet röstade ja till att May skulle få lämna in en utträdesansökan till EU.

 

När kommer Storbritannien att lämna EU?

Nio månader efter folkomröstningen fastställde Theresa May att hon skulle trigga Artikel 50 av Lissabonfördraget – och därmed påbörja den formella utträdesprocessen ur EU – den 29 Mars. Ingen vet exakt hur processen kommer att se ut. Efter att Storbritanniens utträdesansökan kommit in ska Europeiska rådets ordförande Donald Tusk komma överens om ett förhandlingsmandat tillsammans med de övriga EU-ländernas statschefer. Därefter ska EU-kommissionen föreslå ett förhandlingsmandat som medlemsländernas EU-ministrar ska godkänna. Även EU-parlamentet måste godkänna förhandlingskraven innan förhandlingarna kan börja. Det kan det ta flera månader innan förhandlingarna påbörjas, och flera år innan Storbritannien formellt lämnat EU, även om målet är att landet ska ha lämnat inom två år (alltså senast mars 2019).

 

Vad kommer att diskuteras under förhandlingarna?

May har upprepande gånger fastslagit att hon kommer göra allt för att försäkra att Storbritannien får en så bra deal som möjligt, som gynnar hela den brittiska befolkningen, och som ger det brittiska folket “det de röstade för.” May förväntas klargöra Storbritanniens krav inför förhandlingarna samma dag som hon triggar Artikel 50. Hon har tidigare gjort följande uttalanden:

  • Storbritannien ska inte ingå i något avtal som lämnar landet “halvt inne, halvt utanför.” Med det menar hon att Storbritannien ska lämna EU:s inre marknad, och istället ingå i ett ambitiöst frihandelsavtal med EU, som ska maximera tillgången till EUs inre marknad för britter och vice versa. Landet ska även ingå i nya handelsavtal med länder utanför EU, och därmed bli en “truly, global Britain”.
  • Storbritannien ska lämna EU-domstolen, som ser till att EU-lagstiftningen tillämpas, och få kontroll över sina egna lagar.
  • “Ingen deal är bättre än en dålig deal.” Om Storbritannien inte får sin vilja igenom hotar May att förvandla Storbritannien till ett skatteparadis för att locka till sig utländska investerare, samt höja tullar för europeiska varor och försvåra EU-ländernas tillgång till landets finansmarknad.
  • Storbritannien ska fortsätta att samarbeta med de andra EU-länderna vad gäller bekämpandet av brott och terror.

 

Några av de viktigaste frågorna som Storbritannien och EU måste förhandla om är:

  • Vilka rättigheter brittisk medborgare bosatta i EU och EU-medborgare bosatta i Storbritannien kommer att ha efter att utträdet
  • EU-ländernas tillgång till den brittisk finansmarknaden
  • Vilken summa Storbritannien kommer behöva betala för att lämna EU
  • Vare sig det ska upprättas särskilda regler för Nordirlands gräns till Irland (Nordirland tillhör Storbritannien, medan Irland medborgare i EU)

 

Ett splittrat Storbritannen?

Regeringens krav att lämna EUs inre marknad har lett till ökade spänningar i den brittiska unionen. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon fortsätter att hota med en ny folkomröstning om självständighet, då en majoritet av Skottland röstade för att stanna i EU. Sturgeon anklagar Theresa May för att ha vägrat diskutera vare sig Skottland kan få ett särkilt avtal med EU, och därmed är en ny folkomröstning om Skottlands självständighet oundviklig. May har dock avvisat denna begäran av Sturgeon, som hon anklagar för att bete sig oansvarigt och för att försöka underminera utträdesförhandlingarna mellan Storbritannien och EU.

 

Vad kommer hända med EU-medborgare som bor i Storbritannien?

Svaret är att vi inte vet, då regeringen ännu inte gett ut några garantier för EU-medborgares rättigheter i Storbritannien. Tidigare denna månad lade brittiska överhuset fram ett förslag att garantera EU-medborgares rättigheter i Storbritannien innan Brexitprocessen började. Det förslaget blev dock besegrat i parlamentet med 335 röster emot, och 287 för. Ett viktigt argument för detta var att man vill kunna använda de 3.2 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien som ett förhandlingsobjekt för att säkra britters rättigheter i EU-länder (ca 1 miljon människor). Vi får helt enkelt vänta tills utträdesförhandlingarna börjat innan vi kan uttala oss eventuella förändringar.

 

För mer information, se bland annat Svenska Ambassadens hemsida. Läs även våra tidigare Brexitguider Brexit – vad händer nu? och Brexit – detta har hänt del 2.

Källor: Sydsvenskan, Europaportalen, The Guardian, The Independent, Svenska Dagbladet

Bild: airpix (www.stubblepatrol.com) via Flickr (CC BY 2.0)