Brexit – Vad innebär det för svensk handel?

Jul 3, 2020 by

Share Button

Storbritannien har nu formellt lämnat EU.

Vi befinner oss nu i en övergångsperiod fram till den 31 december 2020, medan EU och Storbritannien förhandlar om deras framtida relation. Under övergångsperioden fortsätter fri rörlighet vilket innebär att EU / EES-medborgare fortfarande kommer att kunna flytta till Storbritannien fram till den 31 december 2020. Tidsramen för att ansöka om EU-Settlement Scheme för att få stanna i Storbritannien är den 30 juni 2021.

Det uppskattas att över 100 000 företag i Sverige har någon typ av handel med Storbritannien och som kommer att påverkas nu efter Brexit. Tidigare beräkningar som utfördes av Stockholms Handelskammare har kommit fram till att upp till 8200 svenska jobb kommer att drabbas. Beräkningar har även visat att svensk BNP kan komma att minska med 18 miljarder kronor till följd av en hård Brexit. 

 

För privatpersoner måste man ansöka om att få stanna i Storbritannien genom de så kallade EU Settlement Scheme som lanserades i mars 2019. Du som bor i landet måste söka innan den 30 juni 2021 men vi rekommenderar att du söker på en gång och inte väntar till sista sekund. För de som ville flytta till Storbritannien bör ni göra detta innan den 31 december 2020 då det nya poängsystemet träder i kraft den 1 januari 2021.

Svenskar måste antingen söka Settled Status (om vi varit här mer än 5 år) eller Pre-Settled Status om vi varit här under 5 år.

 

Frågorna kring Brexit är många. Vad händer med svensk handel? Kommer det bli dyrare att importera och exporter varor? Vad händer med svenska produkter i London?  Kommer snus bli tillåtet efter Brexit?

Vi har skrivit fler artiklar om vad som gäller för privatpersoner men vad som gäller för företag så har vi listat de bästa artiklarna och källorna att hitta information ifrån nedan.

 

Viktiga datum gällande Brexit: 

 

31 januari 2020 datumet som UK lämnade EU
31 december 2020 sista datumet man måste ha flyttat till UK innan för att få ansöka via EU Settlement Scheme
1 januari 2021 datumet som UK’s nya immigration points system kommer att gälla för flytt till UK
30 juni 2021 sista datumet de bosatta i UK(innan 31 december 2020) kan ansöka till EU Settlement Scheme

Fler viktiga datum kan du hitta här: Important dates 2020 Brexit

 

 

Vi har här samlat värdefulla länkar för vad som kommer hända med svensk handel efter Brexit:

 

Tullverket – Vad innebär Brexit för svensk handel?

Livsmedelverket – Brexit och handel med Storbritannien

Verksamt.se – Vad innebär Brexit för dig som driver företag?

Transportstyrelsen – Brexits på import och export av fordon

Skatteverket – Såhär kan du påverkas av Brexit, privatpersoner och företag

Tholin Blog – Vad händer med Brexit 2020?

 

 

 

Featured image: Simon Paulin/Visit Sweden Images