Café Svensson – svenskarnas mötesplats under OS
Två mötesplatser i London Under OS och Paralympics kan du hitta hemkänsla på bortaplan på Café Svensson, Svenska kyrkan i London
Café Svensson erbjuder fika och mat, TV-sändningar av tävlingarna, gratis wi-fi och tillfälle till samtal och stillhet. Svenska kyrkan har också jourberedskap om något inträffar.
– OS är spritt över London och det kan bli svårt att ta sig fram i trafiken. Svenska kyrkan i London och Café Svensson ligger centralt och det är bra att veta att det finns nånstans att ta vägen, säger Michael Persson, kyrkoherde i London.
Svenska kyrkans café har varit en populär mötesplats på alla sommar-OS sedan 2000. I London har kyrkan funnits i över 350 år. Här finns hemkänsla på bortaplan. Välkommen in!
Tiotusentals svenskar väntas komma till London och Svenska kyrkan har storsatsat för att möta dem. Den 27 juli invigs Café Svensson X 2 i London, som erbjuder fika, enkel mat, tv-sändningar av tävlingarna, gratis wi-fi och möjlighet till samtal, stillhet och andakt.
Svenska kyrkan erbjuder två mötesplatser i form av Café Svensson under OS: dels i Sjömanskyrkan (Canada Water Station) och dels i Ulrika Eleonora kyrka (Baker Street Station). Fredagen den 27 juli, i samband med OS invigningen, öppnade Café Svensson i Sjömanskyrkan, och samma dag klipptes bandet i Ulrika Eleonora. På kvällen visades OS-invigningen på storbildsskärm i båda kyrkorna.
– Vi räknar med att det kommer att gå åt mellan 150-200 kanelbullar om dagen, säger Anders Rune, präst i London. Det är ungefär tio gånger mer än i vanliga fall. Men det kanske ändå är för lågt räknat.
Engelsk gudstjänst med nordisk touch
Total är de cirka 100 personer från Svenska kyrkan som är involverade i arbetet kring OS, både från Sverige och London. Av dem kommer 54 att jobba i de mobila teamen, som kommer att finnas ute på stan och hjälpa människor när det behövs. 43 av dem är tillresta från Sverige, de övriga bor i London.
Båda caféerna kommer att ha öppet mellan 10-23 varje dag både under OS och Paralympics.
Där kommer det att finnas mat, fika och en storbildsskärm som man kan följa de TV-sända tävlingarna ifrån.
Det kommer att hållas morgonandakter, aftonböner, lunchmässor och högmässa på söndagar som vanligt. Och den första söndagen under OS, den 29 juli, arrangerar Svenska kyrkan tillsammans med de andra nordiska församlingarna i London en nordisk så kallad ”Evensong” i Southwark Cathedral.
– Vi kommer att använda det engelska gudstjänstformatet med en nordisk touch, säger Anders Rune. Det blir läsningar, böner och psalmer på danska, norska, finska och isländska. Under gudstjänsten medverkar också en nordisk kör och predikar gör biskopen i Visby, Sven-Bernhard Fast.
Möten med människor
Diakonassistent i London, Camilla Persson, ser mest av allt fram emot mötet med alla människor.
– Jag tror det kommer att bli som vår vardagliga verksamhet men i mycket större skala. Det viktiga är att visa att vi finns där, både för att fira gudstjänst och dela glädjen, men också om det uppstår problem. Alla ska känna att de är välkomna. De som inte lyckats få tag på biljetter ska veta att de kan komma hit, eller så möter vi dem på stan.
Under Paralympics har Svenska kyrkan ett särskilt samarbete med Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) och Sveriges Paralympiska Kommitté, som kommer att hyra in sig på Sjömanskyrkans gästhem. Till förfogande står också kyrkans konferens- och mötesrum, där bland annat fyra idrottspsykologer kommer att hålla till.
Inom ramen för samarbetet visas också utställningen ”Rörelse” – av konstnärer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vernissagen blir den 27 augusti i Sjömanskyrkans lokaler och avslutas med grillkväll.
– Det är spännande att vara med i det här, säger Camilla Persson. Genom samarbetet visar vi att Svenska kyrkan är en levande, diakonal kyrka som arbetar med hela människan – med alla sina svagheter både utvändigt och invändigt.
Anna Jonasson
En av Svenska kyrkans satsningar inför OS är de mobila teamen, bestående av tre personer med minst en präst eller diakon. De kommer finnas vid arenor, på pubar och samlingsplatser för att bjuda på ett glas kallt vatten och hjälpa människor när det behövs.
Teamen kommer bland annat att röra sig i närheten av de arenor där svenska idrottare tävlar. Anders Rune, präst i Svenska kyrkan i London räknar med att kyrkan kommer att möta minst femtusen svenskar under OS och Paralympics – tio gånger så många som vanligt. Många av dem kommer att vara vid arenorna eller ute på stan och då gäller det att finnas tillgänglig.
– Framför allt handlar arbetet i de mobila teamen om att möta människor och hjälpa till med enkla frågor om hur man tar sig från en plats till en annan. Men det kan också finnas dem som råkat illa ut och är i behov av stödsamtal. Vid svårare fall, som till exempel rån, misshandel eller våldtäkt har de bra kontaktuppgifter på vart man kan vända sig för att få bästa hjälp, säger han.
Folkfest där det värsta kan hända
I varje team på tre personer ingår en präst eller diakon. Det ska också finnas med någon som antingen bor i London eller har god lokalkännedom.
– Genom de mobila teamen vill vi ta kyrkan utanför kyrkans väggar. Vi vill möta människor där de är – visa att vi är en öppen, varm och hoppingivande kyrka som vill vara en del av samhället, säger Anders Rune.
En av volontärerna i de mobila teamen är Lasse Söderberg, 48. Han arbetar som diakon i Norrstrands församling i Karstad stift och sökte jobbet främst på grund av sitt stora idrottsintresse.
– Det ska bli fantastiskt kul att som kyrka finnas med i ett sådant här arrangemang. Jag ser fram emot att få delta i folkfesten, samtidigt som man får vara beredd på att det värsta kan hända.
Det värsta han ser framför sig är våld, bostadsproblem eller terrorhot. Men i dagsläget känner han bara glädje över att få komma till London, där han inte varit på tjugo år. Drömmen är att också hinna med ett sportevenemang, helst friidrott.
– Det vore fint. Men först och främst åker jag till London för att finnas till hands för människor. Hinner jag med något mer ser jag det som en bonus.
Bistå genom samtal
En annan volontär är Kristina Lindström, 55 som arbetar som präst i Lund. Under 80- och 90-talet bodde och arbetade hon i England, och är därför van vid att röra sig i London. I egenskap av präst hoppas hon kunna bistå främst genom samtal.
– Det kan röra sig om idrottare som får dåliga resultat eller andra situationer där det inte riktigt blir som man tänkt. Många kommer till den här typen av evenemang för att festa och min erfarenhet är att det lätt kan uppstå relationsproblem. Då kan det vara skönt att ha ett bollplank, någon som lyssnar.
Till skillnad från Lasse är hon inte det minsta sportintresserad, även om hon försöker hålla sig uppdaterad av vad som händer i idrottsvärlden.
– Nej, mina syskonbarn retades med mig när jag sa att jag skulle ingå i OS-truppen, säger hon och skrattar. Däremot invignings- och avslutningsceremonier tycker jag är spännande. Det är ju en form av rit som vi präster också sysslar med.
Text: Anna Jonasson