Carl-Einar Häckner tillbaka i London

Feb 8, 2012 by

Share Button

Trollkarlen och komikern Carl-Einar Häckner är tillbaka i London. Efter föreställningarna ”Big in Sweden” och ”Swedish Meatballs” kommer nu “Hand Luggage”. Hans senaste besök i den brittiska huvudstaden gjorde avtryck hos Londonborna. The Times belönade honom med inte mindre än fyra stjärnor och med orden ”En mästerlig artist med en föreställning som innehåller både illusion och magi”. Vad kan vi förvänta oss härnäst?

Berätta lite om din nya föreställning “Hand Luggage” och varför man inte bör missa den?

–        Jag hoppas att är vansinnigt underhållande, finstämt crazy och ibland helt mad och gör cool tricks och kanske också ger en tanke att ta med sig hem som man kan fundera på. Hand Luggage är under framtagande och det är mycket som är löst även om det finns en idé. Antagligen sprungen ur en lust att resa lättare. Men det finns något mer kanske att säga om det. Vi skall passa in perfekt med våra väskor. Men hur passar man in i sitt liv? När väger det man gör för mycket? Och mot vad isåfall? Livet är fyllt av val. Hur mycket kan vi påverka? Man vill inte ha för mycket i sina väskor. Just därför är det intressant att gå och se föreställningen i det här skedet.

Du har uppträtt i London en hel del på sistone, med föreställningarna Big in Sweden och Swedish Meatballs, hur upplever du London och den brittiska publiken?

–        Väldigt tacksam för mig och det jag gör. Vissa saker fungerar bättre på engelska för dom har ingen förhistoria om vem jag är. Det är sant det dom ser. Det är roligt att variera och ha förmånen att uppträda både på tyska och engelska och svenska, då i respektive land. Det är alltid något som är speciellt med det landet som jag tar in. Den engelska publiken och brittisk humor är sensationellt välutvecklat och finns helt naturligt för dem hela tiden. Det är inspirerande. Sen har England många komiker som jag tycker är bra.

Du är bosatt i Berlin och Göteborg. Berätta lite om ditt liv i Berlin.

–        Det är samma som i Göteborg. Antingen arbetar jag eller så är jag ledig och softar. Eller förbereder något. Jag tycker om att ta det lugnt. Spela musik, träna, äta. Jag gillar att vara hemma eftersom det blir mycket resande när jag uppträder.

Vad är enligt dig “typisk svenskhet”?

–        Vi är stolta över vårt land och våra traditioner och vårt hockeylag, fotbollslag, vårt IKEA, våran Björn Borg och Zlatan och våra grejer. Vi är lite blyga, gillar inte att bråka och argumentera, är försiktiga och vänliga. Janssons frestelser, Kalles Kaviar och att resa till ett varmt land på vintern är typiskt svenskt, och snus förstås, och att ha ett sommarhus. Vi äter polarbröd och gillar allsång.

Du har varit i rampljuset i drygt 20 år, hur upplever du kändisskapet och kan du i korthet sammanfatta din resa som artist så här långt?

–        Jag är stolt över min resa. Jag har gjort många solo shower bland annat Varieté på Liseberg i juli i 15 år i rad, spelat teater, skrivit pjäs, gjort TV, comedy, sit-com, långfilm, drama, stand-up, visor, skivor, och skrivit krönikor i Metall, Dagens Arbete i tjugo år. Det är roligt. Jag har inte ändrat mitt liv. Jag är ingen Hollywood kändis, men jag har fina möjligheter. Jag har två lägenheter. Men jag fortsätter jobba. Jag sitter inte vid poolen och dricker cocktails. Jag sitter hemma och skriver material och vill utvecklas. Så har jag hållt på i mer än tjugo år. Det har varit helt otroligt fantastiskt kul, och förstås mycket arbete. JAG har alltid gått min egen väg. Ändå visste jag inte innan alls det jag vet nu. Jag känner mig erfaren och samtidigt letar jag efter nya vägar och saker för att överaska mig och jag vill lära mig mer. Ibland när jag går på gatan känner folk igen mig. Det är för det mesta okej. Jag har inte ändrat min inställning till vad som är viktigast. Ibland är jag inte pratsam, fast det förväntas att man ska vara trevlig, ibland kan man inte vara det. Ändå är det ett privilegium att folk bryr sig.

Missa inte Handluggage som spelas på The Roundhouse, London,  NW1 8EH  den 20-21 februari.

För mer information besök: www.roundhouse.org.uk
www.carleinarhackner.com

Text: Emelie Krugly