Cecilia tar jättekliv in i Londons jazzvärld

Apr 27, 2012 by

Share Button

Jazzsångerska, kompositör och bandledare. Cecilia Stalin är en cool tjej med en sammetslen röst som har intagit Londons jazzscener såsom The Vortex, Ronnie Scotts, Jazz Cafe och Royal Festival Hall med storm. Nu har hon släppt en ny skiva och recensionerna är lysande.

Berätta om din bakgrund och hur det kom sig att du valde att flytta till London!

– Jag kommer från Falsterbo i Skåne och jag har alltid haft musik som en del av min uppvaxt. Min pappa spelade i ett 10 manna dixielandband så när jag var 10 år började jag skriva låtar och vid 13 ars ålder spelade jag keyboard och sjöng i ett rockband! Jag flyttade till London eftersom min syster redan bodde här och eftersom jag inte var sugen pa att fylla i en ny visa ansökan for att kunna åka tillbaks till NYC där jag bodde tidigare. Jag träffade rätt folk på jamsessions och började köra för pop artister som The Streets, Alicia Dixon, Cinnematic orchestra, Mutya Buena och jag var fast!

Du har nyligen släppt en ny skiva och har fått jättefina recensioner, berätta mer!

– Ja! Det har varit en helt underbar resa sen februari nar jag ‘online released’ min nya skiva ‘Step Like a Giant’.. Skivan ar en hyllning till John Coltrane och mitt mål med skivan är att försöka nå ut till människor som kanske inte har lyssnat på jazz så mycket tidigare. Skivan, som ligger uppe på Bandcamp, har haft 12 000 träffar hittills och brittisk radio har verkligen visat sitt stöd – 11 utav 13 låtar på plattan spelas på radio av stationer som Jazz FM, Kiss FM, BBC Radio 1, BBC 1xtra…För att nämna ett par.

Beskriv din musik med tre ord!

– Fun, Inspirational and accessable!!!

Vad inspirerar dig och hur ser din låtskrivarprocess ut?

– Folk som är passionerade inspirerar mig jättemycket!! Det kan vara alltifrån den personliga tränaren pa gymmet, till en stor konstnär, till kvinnorna som driver alla svenska affärer i London, till coola bloggare, mina familjemedlemmar men framför allt mina otroligt begåvade vänner! Låtskrivarprocessen kan fungera olika från gång till gång och huruvida jag skriver med någon annan. Oftast sa får jag en ‘groove’ idé – det kan vara en baslinje eller ett beat och sen bygger jag vidare på det med en melodi, texten kommer sist. Ibland har jag ett redan givet beat eller en redan given sång jag skrivit sedan tidigare som jag bara vill ändra beatet till och när jag jobbar med andra musiker sa startar jag oftast fran scratch. Då snackar vi igenom vad för sorts låt vi vill göra och vad vi vill att den ska handla om. Jag har en sådan otrolig tur att jag jobbar med så himla otroligt begåvade musiker så att vi kan skriva ett par låtar per session, men sen tar jag en kort paus från dem for att få lite perspektiv och avslutar dem en vecka senare! If it sticks – it’s a keeper.

När får vi chansen att se dig live härnäst och vad kan man förvänta sig av ett Cecilia Stalin gig?

– Jag har 2 helt fantastiska GRATIS gig coming up! Bank holiday söndagen den 6:e maj på Favela Chic (aka Floripa) i Shoreditch kl. 19 och Fredagen den 8:e juni på Queen Elisabeth Hall på Southbank vid Waterloo kl.17.30

Berätta lite om dina framtidsplaner?

– Jag kommer att släppa en EP – ’Step like a giant -The alternative Takes’ i Maj! (Man kommer kunna ladda ner delar av den gratis via min bandcamp sida). Sen blir det en hel del resande i år, jag ska bland annat till Sydafrika i juni, Italien i maj, eventuellt blir det också New York i höst och så klart Sverige i augusti. Jag har dessutom 2 singlar som kommer släppas under våren och sommaren och en hel del roliga små ‘one off’ låtar, so keep an eye out! Men för alla svenskar så kör jag ett intimt Lucia-tåg på Scandinavian Kitchen i december med 5 sångerskor och en kontrabasist! Sedan driver jag även sångklasser for svenska barn i London som heter ‘Sjung På Svenska’ och finns pa Facebook. Är man nyfiken på något av detta så far man gärna maila mig.

Mer info:  Cecilia Stalin
Mail: ceciliastalininfo@gmail.com

Text: Emelie Krugly Hill