Chans till favorit i repris för England på Wembley stadium

Jun 8, 2018 by

Share Button

Chans till favorit i repris för England på Wembley stadium

För engelsmännen är 1966 ett heligt år när det kommer till fotboll. Det var året då England för första gången blev världsmästare i herrfotboll. Och det var på hemmaplan i London på Wembley Stadium.

(“Wembley Stadium” (CC BY 2.0) tagen av jo.sau.)

Tyvärr har fotbollens hemnation inte lyckats göra om den bedriften, och de har sedan dess bara lyckats ta sig till semifinal två gånger. I år är det återigen dags för ett VM, den här gången i Ryssland, och tyvärr är inte moralen och förhoppningarna höga på att det ska gå bättre den här gången. Men den gnistan kan komma att tändas igen. Frågan om huruvida VM 2022 faktiskt ska hållas i Qatar är återigen uppe för diskussion och England är en av kandidaterna att ta över arrangörskapet.  

 

Englands chanser i Ryssland

Som tidigare nämnt är det inte höga förhoppningar på Englands prestationer inför VM 2018. Odds tips och expertutlåtanden tyder på att England kommer att sluta som grupptvåa efter Belgien med oddsen 2.20, och att det är Brasilien eller Tyskland som vinner mästerskapet. I sin följetång ”lagprofilen” går bet365 igenom alla lagen och vilka förväntningar som finns, och de regerande europamästarna Portugal, med Cristiano Ronaldo i spetsen, är också förhandstippade favoriter för att ta världsmästartiteln. 

Finalen på Wembley ’66

Världsmästerskapet 1966 var långt ifrån det mest spektakulära, och det bjöds inte på så värst rolig fotboll. Men det var fortfarande jämna matcher, och finalen mellan arrangörsnationen och dåvarande Västtyskland var gastkramande. Efter att England haft en solklar ledning på 2–0 kvitterade västtyskarna i 90:e minuten till 2-2. Men i förlängningen var det engelsmännen som dominerade och segerfesten varade i flera veckor efteråt. Nu har tidningarna i England, och i resten av världen, börjat spekulera om det inte är dags för England att göra om sin bedrift, eller i alla fall försöka med det. London gör sig nu redo för vad som kommer att beslutas efter sommaren; vart nästa VM ska hållas.  

London eller Miami

Det finns flera anledningar till varför man överväger att flytta 2022-mästerskapet. Värmen är ett av de stora problemen. Dock är det inte bara England som är ett alternativ. Det andra alternativet är USA, och då närmare bestämt Miami. Men England, och London, har en stor fördel framför USA, som arrangerade mästerskapet 1994 – vilket alla svenskar vet eftersom det var då Sverige tog VM-brons. Bara i London finns det flera stora stadier som är välkända för både den internationella som hemmapubliken. Förutom Wembley finns exempelvis Arsenals Emirates Stadium, Chelseas Stamford Bridge och Tottenhams White Hart Lane. Till sin fördel har London inte bara sin kärlek till fotbollen. Det var också deras arrangörskap 1966, som bland annat var första gången som man livesände VM-matcher, som kom att lägga grunden för vad mästerskapet är i dag.