Cricket

May 6, 2011 by

Share Button

Cricket är som ni säkert märkt väldigt populärt i Storbritannien. För den oinvigde kan det se ut som folk i lustiga hattar, solglasögon och solskyddsfaktor 50 på näsan som utövar något som ser ut att vara baseball-light för kungligheter och andra välstående människor. Det är ju inte hela sanningen, så vi tar det från början.

Cricket härstammar från 1500-talet och har sina starkaste fästen i länder som historiskt sett varit medlemmar av det brittiska imperiet. Australien, Västindien, Sri Lanka, Indien och Pakistan är toppnationer inom Cricket och Australien har vunnit VM tre gånger i rad. England har aldrig vunnit, men förlorat finalen tre gånger. VM spelas vart fjärde år och hålls i Mars 2011 i Bangladesh, Indien och Sri Lanka.

Cricket spelas på en ofta oval gräsyta med en ”pitch-yta” i mitten som är ca 20 meter lång. Det är där det mesta händer. Varje lag har 11 spelare på banan och ett lag börjar med att kasta och ta emot och det andra laget slår och springer. Det finns alltid två kastare och två slagmän i ”pitch-ytan”. Lagen byter uppgifter(kasta/slå) efter varje ”innings”. En ”innings” (innings heter det för både singular och plural i cricket) tar slut när det lag som slår har fått samtliga slagmän dömda ute eller när alla förbestämda kast har kastats (sex godkända kast är en ”over” och efter det byter det kastande laget kastare. I vissa matchtyper så spelas en match till 20 overs men vanligast är 50 overs).

Som slagman åker man ut om den som kastar träffar en konstellation av pinnar bakom honom. Konstellationen består av tre långa pinnar som sitter i backen, med två korta pinnar som ligger och balanserar ovanpå de tre långa. Detta grind-liknande konstverk kallas ”wicket” och om kastaren träffar denna så är alltså slagmannen ute. Om slagmannen träffar bollen så finns det ändå en möjlighet att han åker ut, och det är om någon i motståndarlaget fångar bollen innan den studsat.

Träffar slagmannen bollen så ska han och den andre slagmannen springa till andra sidan av ”pitch-ytan” för att få en poäng (run). Fram och tillbaka ger två poäng osv. Slår han bollen utanför planen utan att bollen först tagit i marken så får laget sex poäng(runs) och om bollen rullar eller studsar ut så får laget fyra poäng (runs).Poäng räknas i runs och wickets, så om ett lag har lyckats springa över linjerna 220 gånger totalt och fått fyra slagmän ute så skrivs det 220/4.

Det finns olika sätt att uttrycka en vinst i Cricket. Vi sätter upp ett exempel här: Lag A som ska kasta har 200 runs inför sista ”innings” och laget som ska slå, Lag B, har 180 runs. Det kastande laget har alltså inga fler chanser att göra poäng så de måste försöka träffa pinnarna (wicket) för att få ut var och en av de tio slagmännen innan de lyckats få 200 eller fler runs. Lyckas de med det så vinner Lag A med X antal runs.  Om däremot laget som ska slå (Lag B) lyckas nå 201 runs och bara drabbats av fyra ”wickets” så innebär de att de han vunnit med sex wickets eftersom de hade hela sex slagmän kvar och ändå skrapat ihop fler runs. Då behöver man inte spela klart matchen eftersom vinnaren redan är bestämd, men man kan inte utropa vinsten i runs eftersom alla slagmän inte behövde slå. Därför vinner laget med antal wickets istället. Glasklart!

Det finns otroligt mycket statistik, uttryck och många olika typer av matcher. De vanligaste är testmatcher som kan hålla på upp till fem dagar. Vi som bor i England stöter ofta på ”The Ashes” som är testmatcher mellan England och Australien. Det är fem matcher som ska spelas på kort tid och varje match spelas i två ”innings”. Twenty20 är också något man hör mer och mer i cricket-världen, det är en spelform som kortats ned så att en match ska bli färdig efter ca tre och en halv timme för att tilltala en ny typ av publik.

Det finns två stora cricket-stadiums i London, The Oval som tar 23,500 besökare och som ligger i Kennington och så finns Lord’s Cricketground som tar 28,000 fans och finns i St John’s Wood.

Här har du en sammanfattning i youtube-form:

http://www.youtube.com/watch?v=C9STtcwo0xE

– Johan Gustafsson