Dansa till svensk indie i London och Brighton

Sep 28, 2012 by

Share Button

Är du en av de som skriker av lycka när de första tonerna ur Känn ingen sorg för mig Göteborg spelas på dansgolvet? Har du någonsin målat svarta stjärnor under ögonen? Då gissar vi att du skulle älska So Tough So Cute samt Sweden Made Me. Två svenska indieklubbar, en i London och en i Brighton.

Daniel Novakovic från Malmö säger att So Tough! So Cute! startades som en protest mot de övriga indiepopklubbarna i London som “Alltid skulle ha tre-fyra band och sedan spela b-sidor som inte gick att dansa till fram till klockan halv ett då alla skulle ta sista tuben hem.”

Ikväll hålls säsongens sista So Tough på källarbaren The Waiting Room i Stoke Newington. Daniel kommer då att spela indiepop, soul, punk, ska och annat Twee-aktigt.

“Denna säsongen har varit fantastisk,” säger han. “Bästa minnet var när jag drog över Sebastian och Josef från Malmö. Det var deras första DJ-set i London och de regerade både bakom skivspelarna och framför. Sjukt rolig kväll!”

Att Daniel har gjort svensk musik en tjänst är det ingen fråga om. Så gott som varje gång kommer icke-svenskar fram till honom i DJ-båset och frågar om svenska artister som Håkan Hellström, Jens Lekman och Bob Hund. Han säger att han förr kunde räkna svenskar genom att sätta på en Broder Daniel-låt och räkna händerna i luften. “Men nu har jag vant britterna vid BD så de blir lika glada och viftar de med.”

På So Toughs dansgolv kan man ibland se små kulturskillnader. “Mina svenska indiekids brukar vara lite yngre och mer dans- och festsugna medan britterna är kanske lite mer kräsna när det gäller musiken och gärna klär upp sig extra fint med sextiotalsklänningar och beehives,” förklarar han. “Tricket för en lyckad kväll är att få svenskarna att dansa såfort så möjligt för då hänger britterna på.”

Band som Allo Darlin, Camera Obscura, Jeffrey Lewis och Vils Folke Valdemar har spelat på So Toughs scen. Gäst-DJs inkluderar Bob Stanley, Peggy Wang och Ian Watson. 

Läs mer här.

 

“Den bästa klubben någonsin”

Medan en klubb tar semester dras en annan igång igen. En kväll i månaden kommer Sweden Made Me, en DJ-kväll med endast svensk indie, hållas i Brighton.

Klubben drogs igång 2004 av de tre vännerna Rob, Cath och Therese. De spelade i en liten pub utan ventilering, där svetten rann ner för luggarna och folk skrek sig hesa till Håkan Hellström och Marit Bergman. Fyra år senare lade de ner, men nu öppnar Rob Sinden, 37, upp klubben igen tillsammans med Lina Lehn, 28.

“Jag är aspepp!” säger Lina som lärde känna Rob på den tiden hon var stammis på SMM. “Jag tyckte det var den bästa klubben någonsin, det fanns och finns fortfarande inget liknande hemma i Sverige.”

Rob säger: “När vi startade det 2004 så trodde vi aldrig att det skulle bli så populärt som det faktiskt blev. Så förhoppningsvis blir det lika framgångsrikt den här gången!”

På nypremiären beräknas både svenskar och ickesvenskar ramla in. “Brighton är en musikorienterad stad, folk letar hela tiden efter något nytt,” säger Rob. “Det är skillnad på vad svenskar och vad britter får ut av SMM. För svenskar har låtarna sentimentalt värde, de känner till dem och älskar dem. Medan får britterna är det något nytt och spännande”

Sweden Made Me startar 16 november kl 21-03 på West Hill Pub i Brighton.

Läs mer här.