De 25 bästa svenska filmerna genom tiderna

Mar 31, 2020 by

Share Button

De 25 bästa svenska filmerna genom tiderna

Vi har nedan listat några av Sveriges bästa filmer genom tiderna och passade även på att tipsa om podcasts och svenska maträtter som är enkla att laga till hela familjen.

25 av Sveriges bästa podcasts 

10 svenska populära maträtter

En Kärlekshistoria 

En klassisk film från 1970 – talet och Roy Anderssons debutfilm. Den handlar om tonåringarna Pär och Annika och hur deras kärlek växer fram och står som kontrast i till deras föräldrars monotona tillvaro. 

Trots sina 50 år på nacken känns den lika relevant idag med sin tidlösa skildring om den första kärleken. Filmen har också prisats för sin förmåga att skildra samtiden och det svenska folkhemmet.  

Huvudrollerna spelas av Ann-Sofie Kylin och Rolf Sohlman. 

Jönssonligan  

Den komiska filmserien Jönssonligan om en kriminell trio såg dagens ljus i början av 1980-talet och har sedan dess skaffat sig en bred följsarskara. Sedan starten har det produceras 9 filmer och 4 barnfilmer, “Lilla Jönssonligan”. 

Jönssonligan utför noga planerade stötar som på ett eller annat sätt går fel och filmerna visar hur trion använder sin kreativitet (och väldigt ofta sprängmedel) för att ta sig igenom planen ändå. En del humoristiska inslag har inte överlevt tidens gång men briljant utförande av bland annat Gösta Ekman, Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Peter Haber och Birgitta Andersson gör att de förblir sevärda än idag. 

En man som heter Ove  

Filmen som baseras på boken med samma namn är en av Sveriges mest sedda filmer (på bio). Kanske är det Rolf Lassgård som den bittra småsinta Ove vars roll är att hålla ordning och reda i bostadsområdet som lockar, den oväntade vänskapen mellan Ove och hans granne, Parvaneh eller balansgången mellan humor och drama som gör den sevärd. Oavsett anledning är det en hjärtevärmande historia som visar att filmen kan vara lika bra som boken. 

Ondskan 

Ondskan är baserad på Jan Guillou (självbiografiska roman) med samma namn och handlar om Erik och hans liv som student vid internatet Stjärnsberg. På skolan råder “kamratuppfostran” där de äldre eleverna härskar och ansvarar för ordningen av de yngre eleverna. Erik följer inte reglerna och i hans försök att hävda sig öppnar han dörren till en spiral av våld och motvåld. 

Filmen har belönats med tre guldbaggar, bland annat för bästa film, och nominerades till en Oscar för bästa utländska film 2004. 

Sunes Sommar 

Sunes sommar är en komedifilm som kom ut i början av 1990-talet och är baserad på karaktären Sune (Andreas Hoffer) från böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Filmen handlar om Sunes familj som åker på husvagnssemester och vi får följa deras resa med allt ifrån sjukhusbesök och strand häng till deras möten med andra gäster på campingen som oftast resulterar i diverse misstag och humoristiska inslag.  

Trots att filmen kategoriserar sig som en barnfilm uppskattas den av alla åldrar tack vare mästerliga skådespelar insatser av bland annat Peter Haber (Pappa Rudolf), Carina Lidbom (Mamma Karin) och Gabriel Odenhammar som spelar Sunes lillebror Håkan.  

Fucking Åmål 

Lukas Moodysson debutfilm och än idag en av Sveriges mest populäraste filmer. Filmen handlar om livet för tonåringarna i den lilla staden Åmål och framförallt Agnes (Rebecka Liljeberg) och Elin (Alexandra Dahlström). Agnes är förälskad i Elin och under filmens gång får vi följa hur Elin utvecklar och accepterar sina känslor för Agnes också. 

Filmen visar också hur det kunde kännas att växa upp och vara tonåring i småstad i Sverige under 90-talet. Där hemmafester, funderingar kring framtiden, kärleksrelationer, förhållandet till ens föräldrar blandas med en tonårings frustration över att bo i “Fucking Jävla Kuk Åmål”. 

Män som hatar kvinnor 

Män som hatar kvinnor är den första filmen i Millenium-triologin som baserats på böckerna med samma namn skrivna av Stieg Larsson. I huvudrollerna ser vi Noomi Rapace och Michael Nyqvist som spelar Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. 

Filmen handlar om journalisten Mikael som tillsammans med hackern Lisbeth undersöker försvinnandet av Harriet (brorsdotter till industrimagnaten Henrik Vanger) som försvann i mitten på 1960-talet.  

Så som i himmelen 

Så som i himmelen är en dramafilm av Kay Pollack med Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen handlar om dirigenten Daniel Daréus som återvänder till sin hemby för att dra sig tillbaka på grund av sjukdom. Han bestämmer sig för att få fason på byns kyrkokör och blir även förälskad  i Lena som sjunger i kören.  

Kuriosa, Gabriellas sång från filmen med Helen Sjöholm låg 68 veckor på svensktoppen mellan 2004-2006. Filmen fick en uppföljare “Så ock på jorden” och blev även en musikal som hade premiär 2018. 

The Square 

En dramafilm i regi av Ruben Östlund, med Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West och Terry Notary i huvudrollerna. The Square hade premiär vid filmfestivalen i Cannes 2017 och vann då även Guldpalmen. 

Filmen utspelar sig i Stockholms konstvärld och kretsar kring utställningen “The Square” som huvudkaraktären Christian har i sitt museum X-Royal. The Square är en avgränsad ruta där tillit ska råda mellan människor.  

Filmen visar en satir över samtiden med dess självcentrering och vilka konsekvenser det kan få. 

Hundtricket 

En romantisk komedi från 2002 med Alexander Skarsgård och Linus Wahlgren i huvudrollerna. Hundtricket handlar om Simon som vill träffa den stora kärleken och hans kompis Micke som föreslår Hundtricket. Hundtricket betyder att man går ut och går med en hund och lockar till sig tjejer som vill prata med en för att man har en hund.  

 

Lilja 4-ever 

Lilja 4-ever berättar historien om Lilja (Oksana Akinsjina) som blir övergiven av sin mamma i forna Sovjetunionen och hennes överlevnad i en värld där människohandel är vardag. Filmen är regisserad av Lukas Moodysson och är baserad på Danguol Rasalaits livsöde som i slutet av 90-talet såldes som sexslav. 

Den bästa av mödrar 

Den bästa av mödrar (regi Klaus Härö) är en krigsfilm som utspelar sig under andra världskriget där finska pojken Eero (Topi Majaniemi )skickas som krigsbarn till Sverige. Filmen skildrar hur Eero slits mellan två länder och två mammor. I rollerna ser vi bland annat Michael Nyqvist och Maria Lundqvist. 

Sami blod 

Sami blod, regi av Amanda Kernell är en dramafilm från 2017 som utspelar sig under 1930-talet och skildrar koloniseringen av Samerna. Vi får följa Elle Marja, (Lene Cecilia Sparrok) en 14-årig flicka som ska ta över som renskötare i hennes familj. Hon får dock nog av de rasbiologiska klimatet och flyttar istället till Uppsala för att skapa sig ett nytt liv. 

Äppelkriget 

Äppelkriget är en komedifilm från 1970-talet av Tage Danielsson. I huvudrollerna ses Gösta Ekman, Per Grundén, Monica Zetterlund, Hans Alfredson och Per Waldvik. Filmen handlar om att bygga nöjesparken Deutschneyland i Änglamark (Österlen). 

Ledmotivet “Änglamark” av Evert Taube är en idag en av våra mest folkkära sånger.  

Mitt liv som hund 

Mitt liv som hund är en svensk dramafilm från 1985 av Lasse Hallström. Den är baserad på romanen med samma namn av Reidar Jönsson. Filmen utspelar sig i slutet av 1950-talet och handlar om pojken Ingemar (Anton Glanzelius) och hans liv i yngre tonåren. 

Tillsammans 

Tillsammans utspelar sig i ett bostadskollektiv i mitten på 1970-talet. Filmen nominerades för en Guldbagge och folkkära skådespelaren Michael Nyqvist gör en av sina bästa framträdanden som den supande rörmokaren som förlorar sin familj. 

Ingen kan älska som vi 

Några år innan Izabella Scorupco blev Bondbrud spelade hon Annelie i filmen Ingen kan älska som vi (1998) av Staffan Hildebrand. Filmen handlar om en tonårstjej som åker till Jämtland för att lära känna sin pappa som lämnade henne när hon var liten. Väl där är det dock relationen med Johnny (Håkan Lindberg) killen med epatraktorn som får fokus i hennes liv. 

Låt den rätte komma in 

Låt den rätte komma in (2004) är baserad på boken med samma namn av John Ajvide Lindqvist. Filmen handlar om Oskar, en hämndlysten mobbad pojke och en flicka, Eli som bär på en mörk hemlighet. Filmen har vunnit flera utmärkelser och en amerikansk version, Let me in gjordes 2010. 

Mig äger ingen 

Mig äger ingen är en dramafilm från 2013 i regi av Kjell-Åke Andersson. Filmen bygger på romanen med samma namn av Åsa Linderborg från 2007. Filmen utspelar sig under 70-talet och handlar om en ensamstående far (Mikael Persbrandt) och hans relation till sin dotter som kantas av alkoholism.  

Den bästa sommaren 

Den bästa sommaren är en svensk-dansk dramakomedi från 2000 av Ulf Malmros. I huvudrollerna ser vi Kjell Bergqvist, Rebecca Scheja, Anastasios Soulis och Cecilia Nilsson. Filmen utspelar sig under sent 50-tal och handlar om begravningsentreprenören Yngve Johansson (Kjell Bergqvist) som tar hand om två sommarbarn. 

Force Majeure (Turist) 

Force Majeure (2014) handlar om en familj på semester i Alperna där de nästan utsätts för en lavin. Filmen fokuserar på de själviska beteende mannen har vid en krissituation och hur det påverkar familjen efter händelsen. Regissör är Ruben Östlund och i rollerna ser vi bland annat Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli och Kristoffer Hivju. 

Tomten är far till alla barnen 

Tomten är far till alla barnen (1999) är en svart komedifilm i regi av Kjell Sundvall. I huvudrollerna ser vi bland andra Peter Haber, Katarina Ewerlöf, Anders Ekborg och Dan Ekborg. Filmen handlar om Sara som bjuder in sina exmakar med familj för att fira jul. Festen urartar dock snabbt och diverse missförstånd och intriger uppstår. 

Sommarnattens leende 

Klassisk komedi från 1950-talet i regi av Ingemar Bergman. Filmen handlar om en kärlekskarusell som utspelar sig hos advokaten Egerman och hans familj. I huvudrollerna ser vi bland annat Gunnar Björnstrand (Fredrik Egerman) och Ulla Jacobsson (Fredriks hustru). 

Black Jack 

Black Jack (1990) är en klassisk Colin Nutley regisserad film med drama, kärlek, relationer och humor. Filmen handlar om Inger (Helena Bergström) som återvänder till sin hemort och startar en relation med Tommy (Carl Kjellgren) som är trummis i bandet Black Jack. 

Tsatsiki, morsan och polisen 

Tsatsiki, morsan och polisen (1999) är en familjefilm som bygger på böckerna (skrivna av Moni Nilsson-Brännström) om Tsatsiki. Tsatsiki är en 9-årig pojke som drömmer om att åka till Grekland och träffa sin pappa som är bläckfiskfångare. I rollerna ser vi bland annat Alexandra Rapaport som morsan och Samuel Haus som Tsatsiki.