Flytta till London del 2 – de första veckorna

Jun 19, 2020 by

Share Button

Flytta till London – de första veckorna

 

Detta är den andra artikeln i vår serie med råd och tips om vad du ska tänka på när du flyttar till London. Den första artikeln handlade om vad du bör göra innan du sätter dig på planet till London. Vi gick igenom hur viktigt det är att göra upp en budget, spara ihop en rejäl reskassa och att aldrig skriva på kontrakt på boende förrän du har sett lägenheten eller rummet med egna ögon.

I vår andra artikel, fokuserar vi på vad du bör göra under de första veckorna i London. Detta inkluderar att hitta ett jobb och att ordna fast boende.

 

Brexit

Ingen artikel om att flytta till London är i nuläget komplett utan att nämna Brexit. Fanns du på plats i Storbritannien innan den 31 december 2020 kunde du söka om uppehållstillstånd. Annars gäller tyvärr helt andra regler än innan. Du kan läsa om vad det innbär här, Det nya poängsystemet Brexit  och här Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit.

 

Sök jobb redan första veckan

Om du inte tillhör de fåtal lyckligt lottade som har jobbet ordnat redan innan du flyttar, rekommenderar vi att aktivt börja söka jobb omedelbart. Det är otroligt sällan du söker och får svar inom bara några dagar, så det gäller att ta tag i det direkt. Visst, du kan ha tur, men räkna med att det kan ta en vecka eller längre innan du får svar och förhoppningsvis inbjudan till en intervju. Du kommer fortfarande att ha tid att leva och bara vara, så oroa dig inte för det.

Kolla in vår FAQ Jobba i London

 

Foto: Marvin Meyer via Unsplash 

 

För kvalificerade jobb är LinkedIn en viktigt plattform att vara aktiv på.

För deltidsjobb inom restaurang och events finns massvis med appar och företag såsom Off to Work. Många caféer och butiker sätter upp en lapp i skyltfönstret när de söker ny personal. Genom att gå runt i områden du vill jobba i, kan du hitta lediga jobb ganska enkelt. Se till att ha ett gäng CV:n med dig och gå in när det inte är så många kunder på plats.

För kontorsjobb och mer kvalificerade jobb får du räkna med längre process för att få ett jobb. Reed och Glassdoor kan vara bra ställen att börja leta på. Du bör även uppdatera din LinkedIn-profil och ändra inställningarna så att du signalerar att du aktivt letar nytt jobb och i rätt stad.

Vi har också en del jobb utannonserade på våra två jobbsidor:

LondonSwedes Job Board 

LondonSwedes JobBoard Forum Facebook

 

Tips: Även om det verkar som du kommer att få ett av jobben du har sökt – fortsätt söka andra jobb tills du har fått ett skriftligt kontrakt, är nöjd med villkoren (inklusive arbetstider/lön) och du har skrivit på papperna. Risken är annars att du förlorar dyrbar tid.

 

National Insurance Nummer och Bankkonto

Här har vi skrivit mer om att hur man skaffar sig ett National Insurance Nummer och här kan ni läsa mer om att öppna Bankonto i England.

 

Sök bostad när du har ordnat ett jobb (inte innan!)

Att hitta en bostad, är nästan ett heltidsjobb och det gäller att vara väl förberedd! Det finns oerhört många bedragare som försöker hyra ut obefintliga rum och lägenheter, så har du inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon, är det fullkomligt möjligt att boendet inte existerar överhuvudtaget.

De bästa och billigaste, samt lagliga boendena, erbjuds ofta inte till arbetslösa. Majoriteten av uthyrare skriver ’NO DSS’ i annonsen och det innebär att de inte vill ha arbetslösa.

 

Foto: Maria Ziegler via Unsplash 

 

Kontrakten är vanligtvis inte ’tills vidare’ som i Sverige, utan på sex eller tolv månader. Oftast utan någon som helst möjlighet att bryta kontraktet i förtid. Ibland kan uthyraren godkänna att du hittar en ersättare, men räkna inte med det som en lösning. Var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på det.

I och med våra svenska personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige.

Slutligen, ytterligare en anledning att vänta med att ordna boende tills du vet var du ska jobba, är mer praktisk; om du inte vet var du kommer jobba så finns det risk att boendet är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan ta lång tid och kosta mycket pengar.

Vi har samlat en hel del allmänna tips kring att hitta boende i vår FAQ.

 

Jag behöver skaffa en borgenman/guarantor, vart hittar jag det?

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I Storbritannien kallar vi det “Guarantor” och det kan vara exempelvis en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om ni inte har någon som kan agera Guarantor kan ni få hjälp att hitta en borgensman i London här.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ jobba i London