Flytta till London del 3 – den första månaden

Jun 22, 2020 by

Share Button

Flytta till London – den första månaden

Detta är den tredje artikeln i vår serie med råd och tips om vad du ska tänka på när du flyttar till London. Den första artikeln handlade om vad du bör göra innan du sätter dig på planet till London. I den gick vi igenom hur viktigt det är att göra upp en budget, spara ihop en rejäl reskassa och att aldrig skriva på kontrakt på boende förrän du har sett lägenheten eller rummet med egna ögon. I vår andra artikel, fokuserade vi på de första veckorna i London. Det vill säga då du ska fokusera på att hitta ett jobb och ordna ett fast boende.

I denna tredje artikel kommer vi att titta på tre andra saker. Nämligen det som du bör ordna under den första månaden i London: National insurancenummer, bankkonto och att registrera dig hos en husläkare. För vissa går det supersmidigt att ordna alla tre, för andra kan det ta lite mer tid och skapa en hel del frustration.

 

National Insurance, NI-nummer

För att kunna bevisa att du får lov att arbeta i Storbritannien och för att din arbetsgivare ska dra rätt skatt på din lön, behöver du ett National Insurance-nummer (ibland förkortat NI number eller NINO). NI-numret används för t.ex. skatt, pension och bidrag.

 

Foto: Markus Winkler via Unsplash 

 

Du kan alltid börja jobba utan ett NI-nummer, men det innebär lite extra arbete för företaget och ibland säger de att du måste ha ett NI-nummer innan de kan betala ut din lön. Alla företag ska ha vad som kallas ’emergency NI number’, som de kan använda för nyanlända, så du ska kunna få betalt utan det under en tid. Skatten är oftast betydligt högre när du inte har ett eget NI-nummer, så se till att ordna det så snart som möjligt!

 

För att ordna ett NI-nummer, ring 0800 141 2075. Detta är det centrala telefonnumret för att ansöka om NI-nummer. Antagligen kommer du därefter att bli kontaktad av och till Job Centre Plus för en intervju. Till intervjun kan du ta med dig t.ex. passet, födelseattest, vigselbevis, samt kontoutdrag och någon räkning där din engelska adress finns på pränt. Exakt vad de kräver av just dig, beror på dina omständigheter och ganska ofta faktiskt, på vem som intervjuar dig.

 

Öppna bankkonto

 

När du har ditt anställningskontrakt, boende och kanske även brevet med en kallelse till NI-intervju, kan det vara ett bra tillfälle att försöka ordna nästa sak på listan: Öppna ett bankkonto. För att få öppna ett bankkonto behöver du kunna bevisa att du har en adress i England. Mycket av din identitet knyts till din adress, och inte som i Sverige, till ditt personnummer.

Vi har skrivit en mer ingående artikel här om att öppna bankkonto i Storbritannien. Här listar vi även de digitala bankerna som börjat ploppa upp på marknaden. De gör det lättare för svenskar att skaffa bankkonto snabbt samt har mycket billigare kostnader för att föra över pengar mellan länder.

På alla lokala High Streets, finns det olika bankkontor som t.ex. HSBC, NatWest, Lloyds TSB, RBS och Barclays, så det är bara att välja något och gå in och vänligt be om att få öppna ett konto. Handelsbanken och SEB finns i England och har du redan konto med dem i Sverige, kan det vara värt att kolla med dem först.

 

Foto: Joshua Lawrence via Unsplash

 

Ta med dig de papper du har med din adress och namn på – t.ex. giltigt pass, hyreskontrakt, brev från svensk bank till din engelska adress, samt anställningskontrakt och löneavi från engelskt företag, räkning (el, gas eller fast telefon) till din engelska adress med ditt namn på och brevet med NI-intervjuinbjudan. Är du gift med någon som redan bor här, kan det vara värt att ta med vigselbevis (oavsett språk), och räkningar i din partners namn (helst med samma efternamn som ditt).

Oftast kan du få prata med någon direkt, eller så kanske de ber dig vänta ett tag. Vissa kontor ber dig att boka ett möte, kanske samma eftermiddag eller nästa dag.

Om du blir ombedd att boka in ett framtida möte, gör det, men be om ett direktnummer så du kan kontakta dem om du skulle få förhinder. Detta gör att du kan fortsätta din jakt på ett bankkonto i banken bredvid! Lyckas du öppna ett konto innan det utsatta mötet, ringer du dem, ber så hemskt mycket om ursäkt och säger att du tyvärr inte kan komma den avtalade tiden.

När du träffar en av bankens handläggare kommer de troligen att ställa mängder av frågor. Svara sanningsenligt, men gör det klart att du har för avsikt att stanna en längre tid i landet och söka Settled Status. Se mer om det här.

Alla banker har oftast ett baskonto som är gratis och som innehåller internetbank och uttagskort, eller i vissa fall betalkort. Räkna inte med att få någon ränta på insatta pengar.

 

Skriv in dig hos en husläkare

Du känner dig säkert frisk och kry nu, men vi rekommenderar starkt att du registrerar dig hos en NHS husläkare så snart du har en fast adress. NHS står för National Health Service och är byggt på samma principer som den sjukvård som erbjuds av kommuner och landsting i Sverige. Du kan läsa mer om Sjukvård i England här.

Husläkaren kallas GP, vilket står för General Practitioner, och du kan hitta någon som finns i närheten av dig genom en sökning på NHS Service Search. Skriv in ditt postnummer och du får förslag på kliniker som ligger nära ditt hem. Gå in på deras respektive hemsidor och dubbelkolla att de verkligen tar emot registreringar från boende med ditt postnummer. De kommer att be dig att fylla i din tidigare sjukvårdshistoria, så det är bra om du har tillgång till all information innan du börjar.

 

doctor

Foto: Online Marketing via Unsplash

 

Oftast tar det några dagar för kliniken att handlägga din registrering, men sen kan du boka besök med läkare eller sjuksköterska. Du kommer också att få ett brev med ditt NHS-nummer – spara det på ett säkert ställe.

Som boende i England, har du rätt till vård här och överlag är vården billigare och bättre än vad vi i genomsnitt är vana vid i Sverige. Det är t.ex. gratis att gå till husläkaren och läkarna genomgår omfattande utbildning som är minst lika bra som den i Sverige.

 

Tips: NHS 111, är den engelska motsvarigheten till den svenska sjukvårdsupplysningen 1177. Kolla http://111.nhs.uk på nätet eller ring 111 för att få hjälp. Telefonerna är bemannade dygnet runt av sjukvårdsutbildad personal. De kan hjälpa dig med råd och även se till att du kommer i kontakt med läkare. Dessutom har apoteken välutbildad personal som kan ge råd och de säljer en hel del mediciner, som du i Sverige endast kan få på recept.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ jobba i London