Det kungliga bröllopet – för dig som inte blev bjuden

Apr 28, 2011 by

Share Button

Det Kungliga bröllopet

Update: Här har vi skrivet en artikel som är aktuell för 2018s bröllop mellan Meghan Markle och Prins Harry 

 

Som de som befinner sig i London och England säkert inte har kunnat undgå gifter sig Catherine Middleton och Prins William den 29:e april. Givetvis går det att följa ceremonin hemma på TV eller genom att ställa sig längs vägen och vinka till det lyckliga brudparet. För dig som inte kan få nog av festligheterna finns det dock fler sätt att uppleva bröllopsyran på.

 

London och England laddar just nu upp inför årets största fest. Prins William ska, efter nio år, äntligen få sin Catherine och hela stan kokar. Blev du inte inbjuden till de grandiosa festligheterna på Buckingham Palace? Ingen fara, det finns ingen anledning till att stanna hemma, sätten att uppleva detta kungliga bröllop på är många.

 

För dig som vill lära dig mer om bröllopsparet hålls det dagliga turer.  Will & Kate Royal Wedding Walk tar med deltagarna till alla de ställen som har betytt något för det kungliga paret och visar Kates liv innan hon blev känd som Prins Williams flickvän. Här visas också Kate och Williams favoritställen, det kungliga palatset Buckingham Palace och Westminster Abbey där bröllopet kommer att hållas.

 

För den nostalgiska bröllopsfantasten kan Museum of Brands, Packaging & Advertising och deras utställning  Royal Wedding Souvenirs vara värt ett besök. Här har samlats bröllopssouvenirer som till exempel burkar, muggar och kökshanddukar från de senaste 70 åren. Drottning Victorias Storbritanniens på 40-talet jämförs med dagens Storbritannien och utställningen jämför också monarkins ställning då och nu.

 

På själva bröllopsdagen sänder självklart BBC hela vigseln, något som kommer visas på stora tv-skärmar runt omkring London. För den som vill ha det lilla extra rekommenderar vi dock en frukost på Millbank Towers Altitude 360°. Vigelsen går att se direkt på tv medan bröllopstårta och champagne avnjuts och när bröllopståget går genom London har man plats på första parkett då festtåget även passerar Millbank Tower.

 

Även på the Ritz går det att äta lyxigt medan bröllopsceremonin visas. Ritz Restaurant erbjuder både möjligheten att avnjuta brunch och afternoon tea under bröllopdagen.  Smakar det så kostar det dock. Brunchen går på £150 och afternoon tea £50 men då ingår det också en liten souvenir.

 

För den som vill uppleva bröllopsyran på vattnet anordnar City Cuises Royal Wedding Day Souvenir Sightseeing Cruise, en bröllopsdagskryssning på Themsen mellan Westminster Pier och Tower Pier. Under hela kryssningen berättar en guide om den kungliga historien och vid avstigning får resenärerna varsin välfylld goddiebag. Givetvis bjuds det också på champagne så att en skål för brudparet kan hållas.

 

Runt omkring London anordnas också gatufester som är gratis för allmänheten.  I Battersea hålls en bröllopsgatufest, Battersea High Street Royal Wedding Part där förtjänsten skänks till lokala välgörenhetsorganisationer. Förutom att bröllopet visas på storbildskärm bjuds det på mat från all världens hörn. Här kan du också titta på eldslukare, testa åsneridning och bli spådd av spådamer.

 

Även i Shoreditch hålls en stor gatufest, The Leonard Street Royal Wedding Party. Givetvis kommer det kungliga bröllopet visas på tv-skärmar runt om på gatan men fokus ligger också på festligheter för allmänheten. Live musik spelas och lekar hålls under dagen. På kvällen flyttas festligheterna till The Book Club Bar. För att delta gäller det att bära ett armband som kan hämtas ut gratis på flera olika ställen i området.

 

Festligheterna är inte över när klockan slår midnatt den 29:e April. Hela helgen firas det London in Love på Southbank Centre med kärlekstema och dans- och musikevent tillgängliga för allmänheten. Under fredagen visas bröllopet på storbilds-tv, bröllopsmusik spelas i baren och för alla som inte bjöds in till den officiella bröllopsmottagningen kanske ”Alternative Royal Reception” kan vara ett alternativ. Under lördagen kan besökarna skapa egen musik tillsammans med Billy Bragg och festa loss med Guilty Pleasures Club på kvällen. På söndagen erbjuds möjligheten för besökarna att öva upp sina danskunskaper och sedan visa upp vad de har lärt sig i den stora balsalen. Under dagen kan man även gå på poesiskrivning och bröllopstals uppläsning. Under lördagen och söndagen ges också möjligheten för par som går i giftastankar att gifta sig i ”the Chapel of Love”.  Spread the Love.

 

Så du som befinner dig i London, ut och upplev stan denna festliga och kärleksfulla helg!

 

 

Skribent: Emelie Andersson