Det riktiga Gay Capital

Apr 21, 2011 by

Share Button

Att Sverige saknar en blomstrande gayscen är ingen hemlighet och vår Mälarpärla har nog aldrig riktigt gjort sig förtjänt av smeknamnet ”Gay Capital”.

Stockholms queerscen kan vara svår att greppa, en skenbild som fortfarande är omgiven av en överdriven exoticism och ett slags stigma, och ibland, kan det kännas som, endast förpassad till de där få dagarna om året vi kallar Pride. Visst har vi ett axplock av pionjärer (och veteraner, som Kolingsborgs svettiga källarlokaler) att tacka för en livs levande gayscen som ändå lyckas pumpa blod i omloppet på Stockholms HBTQ-gemenskap.

Skulle man trots allt inte känna sig tillräckligt välförsedd med utelivet som queervriden i Stockholm finns det bot att få; en kort flygresa västerut och man kan åtnjuta en riktig etablerad gayscen och ha en garanterat annorlunda och genuin klubbupplevelse.
Vill du roa dig kreativa atmosfärer och hitta nya sätt att ha hålla nätterna unga på bör du kika in på något av de alla HBTQ-events som finns i London, oavsett vad du har för sexuella preferenser. Är du i London hänvisar begreppet ”Gay/Queer Venue” till något mer än bara klientelets sexuella läggning. Ofta kan det ses som en äkthetsstämpel, ett löfte om något unikt, utmanande och underhållande.
London är stort, och likaså urvalet av events. Maskineriet är igång så gott som sju nätter (och dagar) i veckan. Här är frontpersonerna för HBTQ-scenen etablerade nog att dra i precis rätt trådar för att skapa ett nätverk av personer och events som har en enorm influens på sitt community. Här lyckas man med konststycket att hålla sig nära sin målgrupp, lyssna in dess behov och nischer för att sedan leverera underhållning, skapa ny hype och presentera nya talanger, allt i en riktigt snygg HBTQ-förpackning.

Londons HBTQ-events är allt annat än höljda i skuggor och källarlokaler, och inför utekvällen finns det ingen anledning att nöja sig med något mindre än en Total Upplevelse. Denna kan inkludera allt från Performancekonst till burlesquedans, till dress-up eller cross-dress, med nästintill ofelbart slipade DJ’s ( dessa events är oftast en säker tillflykt från ”playlist-Dj’s” för alla oss som helt enkelt inte dansar till ännu en Rihanna-hit i ansiktet).

[Circus @ Paramount]

Vi tar ett exempel. Vid den högexklusiva klubben Paramount vid Centre Point i London finns ett gay-fenomen vid namn Circus. En kväll på Circus är ingen utekväll. Det är en förvandling, en föreställning där publiken till stor del utgör själva underhållningen.
Den första av de tio planerade klubbkvällarna tog plats i början av Februari 2011, och fick gå under namnet Circus: Fake. Här var konceptet för kvällens deltagare enkelt – att vara så glamorösa och konstlade som möjligt; No glamour – no entrance. En studie i frosseri och förfalskad glamour – koncept som i HBTQ-världen är ständigt aktuella eftersom de har en viktig återkoppling till könsuppfattning och frivolitet . Under Circus: Fake kolliderar drag queens och glitter med kostymer som är så extravaganta att de nästintill uppenbart pikar evenemangets glättiga tema.
Circus lyckas ta underhållning, konst och performance ett litet steg längre – jag frågar mig själv om detta är ett samhällskritiskt inslag eller bara en ursäkt för Londons finest att få vältra sig i obegränsade mängder dekadens. Det som skiljer Circus från en ”Straight” klubbupplevelse är integrationen av konst, publik och musik i syftet att skapa en tillåtande och intressant mötesplats i Londonnatten.

[Club WOTever @ The Vauxhall Tavern]

Känner man för en lugnare kväll utan att behöva göra avkall på glamour och dekadens (och dessutom känner för att bli lite lagom provocerad) finns Club WOTever vid The Vauxhall Tavern . WOTever är en kreativ plattform för den som känner sig det minsta queer, kreativ och modig.

Här är det öppen scen varje tisdag och alla konstformer med queerkoppling ges utrymme. Här uppträder ordkonstnärer, skådespelare, musiker, genusforskare, profesionella könsprovokatörer och annat queer-folk. All talang, rå eller etablerad, lokal eller internationell, ges en röst och en scen för att dela sina uttryck med publiken.
Åskadarna är lika intressanta som själva akten, och många av kvällarna bjuder på spännande teman såsom ”cross-dressing”, så voyeurer är varmt välkomna att bara njuta av sällskapet. Vågar man sig in på The Tavern kan man vänta sig generösa mängder underhållning i retur, utan pretentioner.

Circus och Club WOTever är bara ett par bra exempel av många; tekniken att blanda upp den klassiska, ”Straighta” mallen för uteliv med alternativa inslag är något som används flitigt vid Londons gayevents.
Kanske är det så, att i en gemenskap där man är van att bryta tabun får kreativiteten, modet och mångsidigheten ta mer plats i det verkliga livet.
Oavsett om man är vida erfaren eller helt novis på Londons klubbscen, erbjuder dess HBTQ-rörelsen nöje och nattliv som garanterat ger även de mest rakvridna av oss en riktig omgång.

Ordet för dagen får bli mångsidighet. Mångsidighet som återfinns i utbudet av klubbar och lokaler som ser till HBTQ-scenens behov. Den återfinns i flitigt använda networking-tools såsom Iphones uberapplikationer Grindr och Crushr för Homo-Bi och Transsexuella killar och tjejer. Mångsidigheten i Londons HBTQ-kretsar gör det möjligt att utforska utan tabun. Vad är nattliv? Vad är en mötesplats? Vad är konst? Och hur kan det göras det så tillgängligt som möjligt för den queervridna allmänheten?
Och resultatet blir allt som oftast mycket, mycket spännande.

So get here, be queer.

_________________________________________________
Circus @ Paramount
http://www.thisiscircus.com/
Paramount, 31st floor of Center Point.
103 New Oxford Street
London, United Kingdom WC1A 1RE

Club WOTever @ The Vauxhall Tavern
http://woteverworld.com/

Vauxhall, 372 Kennington Lane
London, United Kingdom SE11 5HY

 

 

Lola Zackow, Skribent