Egenföretagare i Storbritannien

Jan 31, 2017 by

Share Button

seBild: http://recruitmentbuzz.co.uk/

 

Ett av de första begreppen man stöter på i jobbsammanhang i Storbritannien är ‘self-employment‘. Denna anställningsform innebär att man är egenföretagare/frilansare, och utgör faktiskt 15% av den totala arbetskraften i landet. Varav tusentals svenskar! Istället för att vara anställd på ett företag som betalar din lön så kan man som self-employed ta uppdrag hos ett eller olika företag som betalar ersättning per uppdrag. Du är alltså själv skyldig att betala inkomstskatt och annat som arbetsgivaren normalt drar av på din månadslön – vilket innebär att du måste hålla koll på dina inkomster så att du är redo för den årliga deklarationen.


Är det svårt att registera sig som self-employed?

Inte alls! Om du vill bli self-employed och har fem minuter till övers så kan du vara registrerad inom ett par minuter. Här registrerar du dig som ‘sole trader’.

 

Vad kan man jobba som?
Om du utgår från din utbildning och arbetslivserfarenhet så är chansen stor att du kan arbeta som self-employed och driva ett eget företag inom just ditt fält. Exempel på industrier som självanställda svenskar jobbar inom är översättning, IT, driva egna hemsidor, grafisk design och diverse kreativa jobb, men listan är oändlig.

 

Måste man jobba hemifrån?
Inte nödvändigtvis. Även om många self-employed arbetar hemifrån så erbjuder vissa företag skrivbordsplats där du får sitta under perioden du arbetar för dem. Ett annat alternativ är att hyra en skrivbordsplats i ett sk ‘shared office space’, då man får tillgång till ett skrivbord i ett kontor där andra self-employed håller hus. Hett tips för den som är social och jobbar bäst med folk omkring sig! Dessutom är Londons caféer vana vid att ockuperas av laptops, deadlines och Excel-dokument under förmiddagarna.

 

Hur fungerar det med skatter och deklaration?
Den som är self-employed är själv ansvarig för att  betala in skatt till staten, vilket normalt sker en gång per år. Som registrerad sole trader kommer du kontaktas av HRMC runt maj, i samband med att skatteåret byts (2016/2017:s skatteår löper från 6 April 2016 till 5 april 2017). Du måste fylla i en sk ‘tax return’, som innebär att det senaste skatteårets inkomster deklareras och du får en exakt summa skatt att betala in senast midnatt 31 januari följande år. Man kan även göra avdrag (‘allowances’) för arbetsrelaterade utgifter inklusive vissa hemkostnader om du huvudsakligen arbetar hemifrån. Ett tips är att föra över ungefär 20% (vad skatten ligger på) av dina frilansinkomster varje månad på ett separat konto, då den summan brukar vara tillräcklig för att täcka tax return-betalningen. Det är naturligtvis också viktigt att bokföra årets alla inkomster och utgifter (kvitton och fakturor måste sparas!). National Insurance – NI – tillkommer också.

 

Kan jag vara self-employed samtidigt som jag är fast anställd?
Japp. Liksom man i Sverige kan ha ett eget företag vid sidan av sitt vanliga 9 till 5-jobb så har många i Storbritannien frilansjobb även fast de redan har en heltidsanställning. Du bör dock kontrollera ditt anställningsavtal innan du accepterar frilansuppdrag, då en del företag inte vill att anställda håller på med konkurrerande verksamhet. Vad gäller skatter så behöver du deklarera alla dina inkomster (oavsett om det gäller self-employment eller ditt “vanliga” jobb). Då personalavdelningen på ditt företag *förhoppningsvis* drar rätt skatt via PAYE, bör din self assessment inte innebära några dyra överraskningar om du bara lägger undan ca 20% av dina frilansinkomster.


Bild: http://unearthedcomics.com/

 Att vara egenföretagare i Storbritannien:

 

Tobias Tuleby, frilansar som grafisk designer. Self-employed sedan 2002.

Vad gillar du mest med att vara self-employed?
– Den största fördelen är friheten att bestämma över min egen tid.

Kan du sakna att vara anställd på ett företag?
– Man kan sakna tryggheten man får i en vanlig anställning, att det alltid kommer in lön på kontot varje månad.

Tror du det är lättare att driva eget i Storbritannien än i Sverige?
–  Ja, jag tycker det är ett mer företagarvänligt klimat i UK jämfört med Sverige.

Skulle du rekommendera self-employment till andra Londonsvenskar?
– Absolut, även om man inte vill köra på det heltid är det relativt lätt att starta ett eget företag som man då kanske kan köra på fritiden till att börja med.


Vill du veta mer om att vara egenföretagare?  Kolla in dessa länkar:

 

Bra startpunkterhttps://www.gov.uk/working-for-yourself, https://www.citizensadvice.org.uk/work/self-employed-or-looking-for-work/self-employment-checklist/
Self assessment och deklaration: https://www.gov.uk/self-assessment-tax-returns
Office space: https://www.sharemyoffice.com/rent-space, http://www.deskcamping.com/

 

Deadlines varje år för din deklaration:

Brev 31 oktober

Online 31 januari