Egenföretagare i Storbritannien

Mar 20, 2020 by

Share Button

seBild: http://recruitmentbuzz.co.uk/

 

Ett av de första begreppen man stöter på i jobbsammanhang i Storbritannien är ‘self-employment‘. Denna anställningsform innebär att man är egenföretagare/frilansare, och utgör faktiskt 15% av den totala arbetskraften i landet. Varav tusentals svenskar! Istället för att vara anställd på ett företag som betalar din lön så kan man som self-employed ta uppdrag hos ett eller olika företag som betalar ersättning per uppdrag. Du är alltså själv skyldig att betala inkomstskatt och annat som arbetsgivaren normalt drar av på din månadslön – vilket innebär att du måste hålla koll på dina inkomster så att du är redo för den årliga deklarationen.

 

Viktiga organisationer, namn och nummer att hålla reda på:

 

Ditt National Insurance Number (NI) –  Alla som jobbar och bor i Storbritannien ska ha ett NI nummer. Alla över 16 år som tjänar över £183 i veckan eller är egenföretagare och tjänar mer än £6475 i vinst per år måste betala NI. Läs mer.

HM Revenue and Customs (HMRC) – Skatteverket i Storbritannien. Det är till HMRC man betalar sin skatt.

Companies House – Det är här du registrerar ditt företag som du beslutar dig för att starta ett Limited Company (LTD). Här submittar du dina Confirmation Statements varje år samt uppdaterar ändringar inom företaget.

Unique Taxpayer Reference (UTR) Ett tiosiffrigt nummer du får av HMRC när du registrerat dig som Sole trader. Du måste ha detta nummer för att kunna göra din Self assesments (deklaration för egenföretagare).

Government Gateway ID – Ett ID system av HMRC. Det är här du loggar in för att deklarera/göra din eller ditt företags tax return. Du behöver ett Government Gateway ID för att kunna logga in till detta IT system som utvecklades av regeringen för möjligheten att göra sina deklarationer online. Det får du första gången du signar upp för att deklarera.

 

 


Är det svårt att registrera sig som self-employed?

Inte alls! Om du vill bli self-employed och har fem minuter till övers så kan du vara registrerad inom ett par minuter. Här registrerar du dig som ‘sole trader’. Detta motsvarar enskild firma i Sverige.

 

Hur registrerar jag ett aktiebolag? 

Om du av någon anledning behöver starta ett Limited Company (LTD) som är motsvarighet till ett svenskt aktiebolag så registrerar du dig hos Companies House. Det kostar endast £12, tillskillnad från de 50 000 sek du måste sätta in i ett svenskt aktiebolag. Med ett LTD kan du behöva registrera dig för VAT, som på svenska heter “moms”. Du behöver inte registrera dig för VAT förens din turnover är mer än £85 000 per år. Momssatsen för företag ligger normalt på 20 procent och bolagsskatten på 19 procent.  Gällande skatten är det viktigt att höra med både det brittiska och svenska skatteverket vad som gäller. Om du fortfarande befinner dig i Sverige i längre perioder kan du riskera att bli dubbelbeskattad, vilket är något man vill undvika!

 

Vad kan man jobba som?
Om du utgår från din utbildning och arbetslivserfarenhet så är chansen stor att du kan arbeta som self-employed och driva ett eget företag inom just ditt område. Exempel på industrier som egenföretagande svenskar jobbar inom är översättning, IT, rekryterare, grafisk design och diverse kreativa jobb, listan är lång.

 

Vart jobbar jag ifrån?
Hemma har under 2020 varit det nya svarta. Även innan Corona är det många som väljer att jobba hemifrån för att slippa långa och dyra resor med kollektivtrafiken.  Co-working har blivit en populär term senaste decenniet och företag såsom WeWork, Fora, Huckleberry, UnCommon, TechHub med mera finns på hundratals platser i London. Du kan läsa vår lista på Bäst Co-working i London. Sök på Co-working eller ‘shared office space’ så får du upp hur mycket alternativ som helst. Detta är ett hett tips för den som är social och jobbar bäst med folk omkring sig! Dessutom är Londons caféer vana vid att ockuperas av laptops, deadlines och Excel-dokument under förmiddagarna. Vi har listat Londons bästa wifi caféer här.

 

Hur fungerar det med skatter och deklaration?
Den som är self-employed är själv ansvarig för att  betala in skatt till staten, vilket sker en gång per år. Som registrerad sole trader kommer du kontaktas av HRMC runt maj, i samband med att skatteåret byts (2019/2020:s skatteår löper från 6 april 2019 till 5 april 2020). Du måste göra en så kallad Self assesment dvs tax return, som innebär att det senaste skatteårets inkomster deklareras och du får en exakt summa skatt att betala in senast midnatt 31 oktober för post och 31 januari följande år om du gör det online. Man kan även göra avdrag (‘allowances’) för arbetsrelaterade utgifter inklusive vissa hemkostnader om du huvudsakligen arbetar hemifrån. Ett tips är att föra över ungefär 20% (vad skatten ligger på) av dina frilansinkomster varje månad på ett separat konto, då den summan brukar vara tillräcklig för att täcka tax return-betalningen. Det är naturligtvis också viktigt att bokföra årets alla inkomster och utgifter (kvitton och fakturor måste sparas!). National Insurance avgiften tillkommer också.  För att göra din Self assesment tax return loggar du in på med ditt Government Gateway ID och du bör även ha ditt NI nummer och UTR-nummer redo.

 

Hur mycket kan jag tjäna innan jag börjar skatta?

Man får göra en vinst på £12 500 (2019/2020) innan man behöver skatta. Du behöver fortfarande deklarera. Här nedan ser du hur mycket skatt som dras av din inkomst.

Vad är ett UTR-nummer?

Ett UTR-nummer (Unique Taxpayer Reference) är ett tiosiffrigt nummer som utfärdas direkt av HMRC och används för att identifiera enskilda skattebetalare i deras system. UTR-nummer utfärdas till individer, företag, partnerskap, fonder och andra typer av organisationer. När du har registrerat dig eller ditt företag hos HMRC kommer att ge dig ett UTR-nummer automatiskt.

 

Kan jag använda mitt egna UTR nummer när jag gör en deklaration för mitt Limited company?

Personliga UTR utfärdas av HMRC till alla som är registrerade för self assesment. Dessa skiljer sig helt från de unika referensnumren för skattebetalare som utfärdats till företag, så du kan inte använda din egen UTR för ditt företag.

 

Kan jag vara self-employed samtidigt som jag är fast anställd?
Japp. Liksom man i Sverige kan ha ett eget företag vid sidan av sitt vanliga 9 till 5-jobb så har många i Storbritannien frilansjobb även fast de redan har en heltidsanställning. Du bör dock kontrollera ditt anställningsavtal innan du accepterar frilansuppdrag, då en del företag inte vill att anställda håller på med konkurrerande verksamhet. Vad gäller skatter så behöver du deklarera alla dina inkomster (oavsett om det gäller self-employment eller ditt “vanliga” jobb). Då personalavdelningen på ditt företag *förhoppningsvis* drar rätt skatt via PAYE(Pay-as-you-earn tax), bör din self assessment inte innebära några dyra överraskningar om du bara lägger undan ca 20% av dina frilansinkomster.

 

Håll koll på din ekonomi och dina siffor

Skicka fakturor, manuellt eller automatiserat och håll koll på vilka som betalat och hur mycket skatt du ska betala genom Freshbooks. Vi använder Freshbooks och det gör redovisningen i slutet av året simpel och snabb. När det är dags för deklaration kan du ge access till din revisor – detta program sparar både tid och pengar.

Skaffa ett Freshbookskonto här.

Datum att hålla reda på:

Deadlines för Sole traders

Brev 31 oktober

Online 31 januari

 

Deadlines för LTD Limited Company

Confirmation Statement – Du måste lämna in en Confirmation Statement minst en gång var 12: e månad. Förfallodatumet faller på årsdagen för företagets bildning eller årsdagen till det “slutade” datumet för din senaste bekräftelse. Om du inte skickar in detta riskerar du att ditt företag läggs ner. Det är inte svårt utan du ska uppdatera om något ändrats i företaget, såsom nya Directors eller ny företagsadress.

Deklaration:

 

 


Bild: http://unearthedcomics.com/

 Att vara egenföretagare i Storbritannien:

 

Tobias Tuleby, frilansar som grafisk designer. Self-employed sedan 2002.

Vad gillar du mest med att vara self-employed?
– Den största fördelen är friheten att bestämma över min egen tid.

Kan du sakna att vara anställd på ett företag?
– Man kan sakna tryggheten man får i en vanlig anställning, att det alltid kommer in lön på kontot varje månad.

Tror du det är lättare att driva eget i Storbritannien än i Sverige?
–  Ja, jag tycker det är ett mer företagarvänligt klimat i UK jämfört med Sverige.

Skulle du rekommendera self-employment till andra Londonsvenskar?
– Absolut, även om man inte vill köra på det heltid är det relativt lätt att starta ett eget företag som man då kanske kan köra på fritiden till att börja med.


Vill du veta mer om att vara egenföretagare?  Kolla in dessa länkar:

Starta företag i London som svensk

Bra startpunkterhttps://www.gov.uk/working-for-yourself,

https://www.citizensadvice.org.uk/work/self-employed-or-looking-for-work/self-employment-checklist/
Self assessment och deklaration: https://www.gov.uk/self-assessment-tax-returns
Office space: https://www.sharemyoffice.com/rent-space, http://www.deskcamping.com/