Ekonomitips i Coronatider

May 4, 2020 by

Share Button

Ekonomitips i Coronatider

Just nu sprids Covid-19 i rasande fart över världen och skapar stor oro hos människor, både för den egna hälsan och för privatekonomin. Med stängda gränser, social distansering och företag som tvingas slå igen riskerar miljontals människor att förlora sina jobb och börsen har visat röda siffror i flera veckor. Viruset har med andra ord försatt hela världsekonomin i gungning. Hos Consector kan du läsa mer om hur din ekonomi påverkas av pandemin.

Eftersom coronaviruset påverkar och fortsatt kommer att påverka många hushåll ekonomiskt under en oklar tid framöver är det en god idé att se över sin ekonomi. Nedan följer sju tips på hur du kan tänka och agera kring din privatekonomi i kristider.

 

Aktie- och fondsparande i kristider

Har du ett långsiktigt sparande med gott om tid kvar tills du planerar att använda pengarna finns det ingen anledning till att sälja dina aktier eller fonder i panik. Finansiella kriser har ofta en marginell effekt på det långsiktiga sparandet. Om du ändå bestämmer dig för att sälja kan det vara en god idé att sälja dem vid olika tillfällen. Var dock medveten om att du då går miste om en eventuell återhämtning. Planerar du istället att köpa bör du investera i företag och fonder som du tror kommer att överleva krisen. Investera bara kapital som du kan leva med att det såväl minskar som ökar i värde och som du inte behöver inom den närmaste tiden.

 

Buffertsparande

Med ett buffertsparande kan du förekomma de ekonomiska förändringar som kan påverka dig och din livssituation negativt. Det kan exempelvis handla om att bilen eller tvättmaskinen går sönder, att du blir sjuk en längre tid eller drabbas av ett inkomstbortfall. Hur mycket du kan avvara varje månad beror självklart på hur din ekonomi ser ut. Du sparar efter din förmåga – en tusenlapp eller en hundralapp i månaden. Det viktigaste är att du faktiskt sparar. På lång sikt kan buffertsparandet vara din räddare i nöden. Vill du veta mer om buffertsparande hittar du kompletterande information här.

 

Gör en budget

Med hjälp av en budget kan du hålla koll på dina inkomster och utgifter varje månad. Du får en översikt och kan lättare planera hur du ska spendera (och spara) dina pengar under månaden.

 

Planera dina inköp

Att småhandla varje dag, särskilt på tom mage, är många gånger orsaken till att pengarna på kontot försvinner i rask takt. När du småhandlar utan plan får du ingen översikt över vad du faktiskt behöver. Skriv en inköpslista och se till att följa den.

 

Se över dina utgifter

 

Avsluta prenumerationer

I kristider med ansträngd privatekonomi kan de till synes små månatliga utgifterna äta upp en stor del av de ekonomiska tillgångarna. Genom att gå igenom alla dina prenumerationer och avsluta eller pausa de du inte behöver kan du spara lite pengar varje månad.

 

Samla dina lån

Har du flera olika lån kan du underlätta din ekonomiska situation avsevärt genom att samla dina privatlån och krediter. Räntekostnaderna blir lägre och du får mer kontroll över utgifterna knutna till dina lån.

 

Förhandla ner räntan

Om du har ett bolån eller privatlån kan det också vara en bra idé att kontakta banken och försöka förhandla fram en lägre låneränta. Om du inte känner dig bekväm med att förhandla på egen hand kan du ta hjälp av en låneförmedlare.