Ekstedt at The Yard: Svenska stjärnkocken öppnar restaurang i London

Jun 11, 2021 by

Share Button

Foto: Ekstedt at The Yard

 

Svenska Niklas Ekstedt har ett långt mat-cv i ryggen. Från att som 21-åring ha öppnat sin första restaurang till att nu, i september i år, öppna restaurang hos oss här i London är Niklas kocken som har hunnit med i princip allt där emellan. Krögare, prisbelönt flera gånger om, programledare och kokboksförfattare – Londonswedes har tagit sig ett snack med soon-to-be Londonkocken: 

 

Hur kommer det sig att du väljer London som stad för din nya restaurang? 
Storbritannien har alltid varit som ett andra hem för mig. Jag växte upp i England, i East Sussex, när jag var liten. Min pappa arbetade dessutom i London, så staden ligger mig varmt om hjärtat.  Så, sedan sex år tillbaka har det funnits seriösa planer på att öppna en restaurang i London. Det har varit en lång process som har känts som att den aldrig tar slut. Man hittar en lokal som det inte blir något av och sådär… och sen hittade vi denna fantastiska vid Scotland Yard och får bakslag av en pandemi. Men nu, till hösten, är det äntligen dags att öppna!

 

Hur sticker du ut som krögare i mat-London? 
Jag tänker göra som många andra utländska kockar i London redan gjort, att ta sin egen tradition och förvalta den med hjälp av brittiska råvaror. Jag tar med mig mitt jämtländska arv och blandar det med att gå bakåt i historien och ta efter hur de lagade mat utan elektricitet. Det känns väldigt spännande att få göra det med Storbritanniens fantastiska urval av råvaror, framförallt all fisk och skaldjur.

 

Varma rätter, fisk och kött är ledord för Niklas Ekstedt nya restaurang. Foto: Ekstedt at The Yard

 

Hur skulle du då sammanfatta din matkultur som du tar med till Ekstedt at The Yard? 
Det blir mycket björkved och grillat men också vedugnsbakat. Varm, helylle mat. Inte den typiska kalla, pretentiösa nordiska maten. Mer Norrland än Malmö, helt enkelt. Jag är medveten om att London är den tuffaste staden i Europa, att konkurrensen är blytung. Men det är en otroligt spännande utmaning som jag planerar att tackla med otroligt vällagad mat och självklart genom att bjuda så mycket på mig själv som möjligt.

 

Och vad hittar man alltid på menyn? 
Framförallt mat efter säsong. Och mycket fisk och kött. Jag planerar särskilt att förvalta Storbritanniens trädgårdsliv eftersom grönsakssäsongerna är betydligt längre där. Det ser jag fram emot!

 

Ekstedt at The Yard kommer att husera i historiska Scotland Yard, Londonpolisens gamla högkvarter. Bokningarna är öppna och den 17 september slår restaurangen för första gången upp sina dörrar. Enjoy!

 

Utöver nya Londonrestaurangen driver Niklas tre krogar på Östermalm i Stockholm. Flaggskeppet Ekstedt (med en Michelinstjärna!), exklusiva Hillenberg och vincaféet Tyge & Sessil