En fika i London

Aug 6, 2014 by

Share Button

Den svenska fikan är ett kärt koncept som man kan lätt börja sakna när utbytt mot engelsmännens “a quick pint”. En kopp välbryggt kaffe, kladdkaka eller kanelbulle och ett hjärtligt samtal med en kompis slår väl en halvljummen öl på stående fot alla dagar? Visst finns det alla möjligheter att ta med sig fikatraditionen till London. Kanske hittar du inte en dammsugare eller mazarin men om du kan tänka dig att kompromissa lite kommer du säkert hitta ett favoritställe. Vi har också en lista på svensk fika i London om det inte går att motstå kanelbullarna och det svenska filterkaffet!

Look Mum No Hands! (Mare St. E8) Namnet är förvirrande men när du ser cyklarna i taket börjar du kanske ana varifrån det kommer. Caféets lokaler var tidigare cykelverkstad och de nya ägarna själva verkar minst sagt vara riktiga cykelentusiaster. Kakutbudet är väl lite begränsat men atmosfären är trevlig och det här är ett bra ställe att sitta och hänga i några timmar. Om du kommer under Tour de France kan du se cykelloppen på storbildstv tillsammans med andra fans. Har du aldrig sett ett cykellopp förrut kommer du bli förvånad över hur spännande det faktiskt är…och plågsamt om du lever dig in i loppet för mycket!

The Wren (Queen Victoria St. EC4) ligger i en gammal kyrka, St Nicholas Cole Abbey men förrut en halvtimme varje torsdag då det verkligen hålls gudstjänst här, är det ett trevligt café, fridfullt och bakverken är utsökta. Det här är det bästa stället att koppla av en stund under en hektiskt shoppingrunda. Perfekt för att njuta av en kopp kaffe och göra upp nya inköpslistor.

Patisserie des Reves, (Marylebone High St. W1) är en fröjd för alla sinnen. Det här franska bageriet är pastelligt och färgglatt gulligt. Bakverken behandlas som konstverk och vill du inte sitta kvar här och fika kan du få dem med dig hem. Inspireras av lekfullheten och kör en bingofika medan du är här. För 20 öre brickan kan du spela några omgångar hederlig svensk bingo under tiden du njuter av franska delikatesser. Passar lika bra till petit choux som kanelbullar.

 

Costa Coffee, Waterstones Gower Street (WC1). Egentligen är det inte caféet utan bokhandeln det är inhyst i som är hjälten här. Visserligen ingen oberoende bokhandel men Waterstones på Gower Street är en k-märkt byggnad med Europas största akademiska bokhandel. 5 våningar med Harry Potter-känsla! Caféet ligger på nedre plan och är så klart ett ställe man tar med sig en bok till. Letar du efter en bra bok så kolla på The Guardians boksida för tips och rekommendationer.