En lottotur runt London

Mar 3, 2014 by

Share Button

Lotto är mycket populärt i Storbritannien och över hälften av alla vuxna engelsmän lämnar troget in sina lottorader till det nationella lotteriets dragningar, varav EuroMillions-lotteriet är det populäraste. Den brittiska lotterioperatören är också en av de mest filantropiska i hela världen och har sedan grundandet 1994 delat ut över 31 miljarder pund till välgörenhet och olika allmännyttiga ändamål, många av dem i London. Visste du att många turistmål sponsrats av National Lottery och kanske inte hade funnits i sin nuvarande form om inte engelsmännen gillat att spela lotto?  Motsvarigheten är Svenska spel men även Lottoland är en stor hemsida ni kan kolla in: Lottolands svenska hemsida för spännande spel. Följ med på en tur!

 

Första hållplatsen: British Museum
Den första hållplatsen har visserligen inte med National Lottery att göra men kan ändå tacka ett lotteri för sin tillkomst! British Museum grundades 1753 med hjälp av Sir Hans Sloanes enorma kulturhistoriska samling, men man hade ingen byggnad att ställa ut objekten i. Det brittiska parlamentet bestämde sig för att ordna ett lotteri till förmån för museet, vilket man också gjorde. Lotteriet skakades av flera anklagelser om fusk, men försäljningsintäkterna täckte i alla fall köpet av Montagu House där British Museum först slog upp sina dörrar för allmänheten 1759. Den vinnande lotten hade förresten numret 46885!

 

 

Andra hållplatsen: Royal Academy of Arts The Royal Academy of Arts fick 12,7 miljoner pund av National Lottery för sitt projekt ”Reveal, Celebrate and Explore” som drar igång 2014 och ska avslutas 2018 inför akademins 250-årsjubileum. Projektet är tänkt att göra Royal Academys kulturarv mer tillgängligt för allmänheten. Det handlar bland annat om nya utrymmen, restaurering av historiska miljöer och digitalisering av delar av akademins kulturskatt.

 

 

 

Tredje hållplatsen: Jimi Hendrix hem
I december 2013 meddelade National Lottery att man kommer att ge 1,2 miljoner pund till restaureringen av några vindsrum på Brook Street 23 till det skick de befann sig i 1968 när de hyrdes av gitarrlegenden Jimi Hendrix och hans flickvän Kathy Etchingham. Hendrix hyrde rummen i slutet av 60-talet och beskrev dem som “the only home I ever had”. I lägenheten kommer man att upprätta ett museum över Hendrix liv och musikaliska arv. Intressant nog är lägenheten bredvid, på Brook Street 25, den lägenhet där barocktonsättaren Georg Friedrich Händel bodde i 40 år i mitten av 1700-talet och där man idag hittar the Handel House Museum.

 

 

 

 

Fjärde hållplatsen: Victoria Park

Victoria Park är en av hundratals parker runt om i Storbritannien som livats upp med lottopengar. Tanken har varit att förnya parkerna och sprida kunskap om deras historiska arv samt göra dem tillgängligare för allmänheten. Victoria Park fick ett bidrag av National Lottery på 4,5 miljoner pund år 2010 för att förbättra och utveckla parken med caféer, allmänna toaletter, allaktivitetsrum osv.

 

 

Femte hållplatsen: Cutty Sark
Cutty Sark är ett av de mest berömda klipperskeppen som seglade under Brittiska Ostindiska Kompaniet. Hon sjösattes 1869 och seglade fram till 1877 med telaster mellan Kina och London och senare med ull från Australien i nästan 20 år. Efter det har skeppet använts för olika ändamål, och i april 2012 återöppnades skeppet som museum i Greenwich i östra London där du både kan gå ombord och beundra skrovet underifrån. Nationella lotteriet sponsrade restaureringsprojektet med allt som allt 22,75 miljoner pund och utan de pengarna hade vi knappast fått uppleva Cutty Sark som vi kan idag!