En medveten Vegan i stan

Jul 17, 2011 by

Share Button

Att vara vegan i Sverige är som att vara blond i Kina. Du märks. Tydligt. Efter att ha varit vegan i drygt ett år nu är jag van vid förvirringen som uppstår i restauranger och födelsedagskalas; uttrycket av ren chock och misstro i folks ansikten när man tillkännager att man inte konsumerar några animaliska produkter är för det mesta underhållande men kan ibland vara lite utmattande.

 

Folk verkar ha väldigt svårt att smälta det faktumet att man tagit ett aktivt val i sin personliga diet och en del verkar vilja envisas med en kommentar som är lika unik som en t-shirt ifrån H&M; “Men det måste vara oerhört jobbigt att vara vegan.” Uhm. Om jag säger så här: jag tycker absolut inte att det är svårt att vara vegan – men jag kan tycka att alla andra verkar få en smärre hjärtattack så fort man nämner att man inte äter någon form utav kött, ägg eller mjölkprodukter.

Så när jag flyttade till London var det som att komma till ett smärre veganparadis; Plötsligt var jag inte den där jobbiga veganen längre med massa speciella önskemål och jobbig livsfilosofi. Att vara vegan i London är som att vara scientolog, nudist eller munk i London – det finns alltid något ställe för dig.

 

Dem senaste sju månaderna har jag upptäckt romantiska veganhak i Kingston, olika vegansällskap som ses och umgås flera gånger i månaden och veganska barer som spelar skön livemusik och bjuder på himmelsk vegansk cheesecake. London är staden där en vegan kan vältra sig i det ofantliga utbudet utav vegantillhåll som tilltallar alla som har en gemensam nämnare i sin diet men som ändå har väldigt olika smak vad gäller typen av mat, musik och människor.

 

I Sverige har jag ungefär två restauranger jag går till med jämna mellanrum, Hermans och Hermitage; två mysiga restauranger med fokus på vegetarisk mat, och inte ens där är det helt vegansk mat, utan jag måste fortfarande fråga om vad i menyn som innehåller laktos eller ägg som den långhåriga hampatanten jag är. Visst är restaurangerna mysiga med tilltalande mat, men efter ett tag kan det bli lite långtråkigt att bara kunna gå till två restauranger och tvinga med alla kompisar dit.

 

Men i London…a complete different story. På grund av sin storlek och sitt mångkulturella arv kan man leva på en kost utav solsken och luft här och till och med hitta en restaurang som serverar det.
Nedan följer mina fantastiska favorittillhåll i London som har blivit oroväckande beroendeframkallande för en tidigare berövad Stockholmsvegan som jag. Enjoy.


Saf – 63 Kensington Highstreet near Royal Borough of Kensington and Chelsea, London, UK (www.safrestaurant.co.uk)

Om Saf vore en kändis så skulle det vara en korsning mellan Gwyneth Paltrow och Donatella Versace – spirituell men ända färgsprakande. Med sin 100% veganska och botaniska meny med cocktails gjord på lavender och gojibär, är Saf den mest innovativa restaurangen jag varit på. Med fokus på “Raw Food” och nyskapande rätter så som cashewostar med torkade linfrökex och råa “nudlar” av zucchini med svart tofu är Saf restaurangen dit du ska gå om du är ute efter en omvälvande smakupplevelse.

 

Vantra – 11-13 Soho Street W1D 3DJ, London (www.vantra.co.uk)

Med sina avslappnade träbänkar, sitt stora urval av enkel men god mat och sina extensiva lista på superfood-drycker är detta det perfekta stället för dig som är nyfiken på en mer vegansk livsstil men är lite osäker på urvalet av mat. Här får man flera små rätter i tapas-stil för cirka 2 pund var vilket gör att man kan smaka på flera olika rätter så som den gudomliga kokosnötsgrytan eller sojastroganoffen. Jag måste dock varna er. Smaka aldrig på deras Crema Latte gjord på Lucuma. Den är så starkt beroendeframkallande att jag finner mig själv ta omvägar bara för att kunna köpa en. Det är som flytande himmel i en take-away kopp.

 

inSpiral Lounge – 250 Camden High Street,Camden, London NW1 8QS (www.inspiralled.net)

Första gången jag åt på inSpiral grät jag nästan av lycka. Den råa solrosfröburgaren med vegansk vitlöksmajonnäs och salladen gjord på ätbara blommor var en smakupplevelse för bra för att vara sann nästa. inSpirals matfilosofi är baserad på säsongsråvaror samt ekologisk och obehandlad mat och med sina kända efterrätter så som deras veganska cheesecakes och chockladtryfflar så är detta definitivt ett ställe att besöka. Gå dit på en söndag då dem har “Open mic nights” och vem som helst får uppträda på scenen. Är du lite nervös inför att uppträda kan du alltid slappna av innan med en vegansk öl.

 

 

Camila-Catalina Fernandez, Nöjesredaktör
Besök även hennes blogg med fokus på Hälsa och Mat: www.fablefoods.blogspot.com


Detta är en gammal krönika från 2011, vi har en ny uppdaterad lista från 2018 på Vegetariska och veganska restauranger i London här!