Escadas svenska representant

Apr 21, 2011 by

Share Button

Efter nio långa månader som intern fick Josefina erbjudandet att bli PR koordinator på modehuset Escada i London. Hon lever nu ett hektiskt liv med events och galor som ska organiseras. När fritid finns satsar hon på sin egen konst och har bland annat en 2×1 meter stor tavla som hänger på Isabella Löwengrips vardagsrums vägg…

Du har bott i London i sedan januari 2010 och har redan lyckats bli PR koordinator på det stora modehuset Escada, hur gick detta till?
Jag flyttade till London for ett tre månaders internship på Escada i januari förra året. Jag jobbade hårt. Jobbade helger. Kvällar. Gjorde allt och lite till. Jag bestämde mig sedan for att jag inte ville åka hem till Stockholm i April som planerat, utan valde att stanna. I och med att jag sparat ihop pengar från mitt förra jobb hade jag råd att fortsatta som obetald intern over sommaren. Sa nar jag hade varit där i 9 månader, jobbat och planerat massor med event och assisterat min chef i alla olika sorters uppgifter sa meddelade jag dem att jag måste skaffa ett jobb och tjäna pengar. Efter en månad gav de mig fast anställning. Gissa om jag var lycklig!

Hur är mode branschen i London egentligen, de flesta har ju sett Djävulen bär Prada…
Alla är väldigt snälla och trevliga, nästan lite för trevliga.?Det är ‘Dear Josefina, how are you my love?’ – och jag har aldrig träffat människan. ?Det tog ett tag för mig att vänja mig då man i Sverige är mer rak på sak och inte så gulligull och artig. Sedan har vi ju självklart dom som är en antingen mindre trevliga. Dom som är extremt rak på sak och inte väntar på svar. Eller dom förväntar sig inget annat svar än det dom vill höra… allt annat ar oacceptabelt.. Dom är alltid lite extra utmanande att jobba med. Det galler att le och vara glad. Om en editor från ett magasin kommer in och beter sig mindre bra -Säg inte emot. Ibland gäller det att göra det omöjliga möjligt.

Hur är det att vara intern inom modebranchen, är det lika slitsamt som det kan verkar och hur klarar man sig ekonomistk?
Jag var en obetald intern i 9 månader innan jag blev fast anställd. Som intern gäller det att göra allt man ombes att göra. Det kan vara allt från roliga uppgifter så som att välja klädesplagg att skicka till ett magasin till mindre roliga uppgifter så som att koka kaffe eller kopiera papper och vika kuvert. Om man gör bra ifrån sig så kommer man få större viktigare uppgifter. Jag minns första gången jag fick gå på ett BAFTA möte själv, förra februari. Det lönar sig att jobba hårt, for nar belöningen kommer känns det extrem bra. ?Jag ar otroligt glad att mina föraldrar fick mig att spara halva min måndaslön under ett år innan jag flyttade till London. Jag flyttade hit med tillräckligt mycket pengar på kontot sa jag kunde klara mig en längre tid utan att behöva någon inkomst. Sa det är mitt tips. Ta ett halvår eller ett år och jobba järnet och spara spara spara. For du kommer inte få betalt för ett internship i London.

Vad kan du ge för råd till alla de unga tjejer och killar som vill ta sig  fram i modebranchen?
Jobba hårt. Ge inte upp. Om du får en uppgift så lös uppgiften. Ställ inte miljoner frågar till din chef – för då kunde hon lika gärna gjort den uppgiften själv. Gör det omöjliga möjligt. Och ha ett fast handslag(!) och sträck på ryggen. Kom ihåg att det första intrycket ar det viktigaste!

Vad brukar du göra under veckor dagarna när du inte jobbar, har du några pärlor du kan berätta om?
Jag försöker göra något med varje dag for att kanna att jag lever. Det kan vara allt ifrån en middag på en restaurang till att kora ett spinningpass på gymmet. Men något jag gör varje vecka ar att på tisdagar gå på Coronet bio i Notting Hill. Pa tisdagar går man på bio for £3.50 vilket är halva priset. Det ar en mysig gammal biosalong som ibland visar lite udda filmer som inte visas av bio jättarna Odeon och VUE (som ibland kostar upp till £12) De visar istället mysiga indie filmer. Och sedan pa onsdagar brukar jag kaka Pizza Express med vänner da det ar Orange Wednesday som betyder halva priset for alla som har Orange som mobiloperatör. På onsdagar går man även för halva priset på Odeon biografer. Aven detta en del av Orange Wednesday.

 

Du är själv konstnär, hur mkt tid lägger du på konsten i London och vad får du din inspiration ifrån?
Mitt mål ar att minst två gånger i veckan kunna måla på mina tavlor. Just nu har det varit sa mycket på jobbet att konsten har fått vänta. Men nu i mars ska jag komma igång igen. Ett stort mål är att inom snar framtid ha en utställning i London! Jag inspireras av allt runtomkring mig. Av människor på stan, i parken,färgkombinationer på himlen,molnens form, djur och känslor.

Vilken årstid är den bästa i London?
Sommaren. Helt klart. Alla afterworks i kvällssolen i Notting Hill. Konserter i Hyde Park. Luncher i parken runt hörnet fran jobbet. Fräknar pä näsan. Söndags BBQs pa favorit puben eller på någons bakgård. Dansa tills solen går upp. Allt.

Vad saknar du mest med Sverige?
Familjen. Vänner. Naturen. Den friska luften och vattnet.

Fem snabba:
Londons bästa pub: The Ship

Englands bästa maträtt: Hmm.. jag skulle inte åka hit för deras mat…

Midsommmar i Hyde Park eller Sverige: Sverige. Men midsommar i Hyde Park sommaren 2010 slog allt da Stevie Wonder spelade konsert samtidigt som alla partyglada lag utslagna på gräset i gassande värme och sjöng med till sent in på natten. Sedan fortsatte festen pa ett hustak i Soho..

Bästa med London: Att det ständigt ar liv och rörelse. Det finns alltid något att göra. Du kan alltid gå ut och dansa och lyssna på liveband. London är en stad som aldrig sover. Det finns till och med dagsklubbar för dom som vill börja tidigt (eller fortsätta sent).

Bästa shoppinggata: Kings Road

Tack Josefina!

Charlotte Ågren

Följ Josefinas privata blogg på Absolutboston.se eller spana in hennes konst på Josefinaboston.se