Familj i London – vad behöver jag ha koll på?
Vad händer om man helt plötsligt behöver flytta över sin familj till London? Har man rätt till brittiskt barnbidrag? Vad kostar dagis? Hur funkar det brittiska skolsystemet? Hur kan jag se till att ungarna fortsättningsvis utvecklar sin svenska? Många frågor kräver svar och det är mycket som är värt att ha koll på vare sig man funderar på att flytta eller redan är på plats.
BREXIT
Storbritannien har infört ett krav för EU-medborgare för att kunna stanna i landet efter 31 december 2020. Officiella Brexit day blev uppskjutet vid flera tillfällen men skedde tillslut den 31 januari 2020 och ger nu bosatta EU medborgare 18 månader på sig att söka till EU Settlement Scheme. Ni måste söka om Settled Status eller Pre-settled Status för att kunna arbeta och bo i landet. Bor ni inte redan här måste ni flytta hit innan 31 december 2020 för att kunna söka. För ytterligare information om detta kan du läsa mer i vår artikel om vad Brexit innebär för oss svenskar.
PASSFRÅGOR
Gå in på ambassadens hemsida för att få reda på hur man får svenskt pass till sin barn, svenskt personnummer eller samordningsnummer. Viktigt att ha koll på är att om du har svenska barn som är både födda och bosatta utomlands är att de kommer vara tvungna att ansöka om att få behålla det svenska medborgarskapet. Det måste de göra innan du fyller 22 år. Man behöver dock inte göra en sådan ansökan om man under någon tid har varit bosatt i Sverige eller om man regelbundet besökt Sverige. Om du tillhör den första generationen som är född utomlands kommer din ansökan att beviljas. Även senare generationer som är födda utomlands kan få behålla sitt svenska medborgarskap såvida inte anknytningen till Sverige är helt bruten.
BIDRAG
Vare sig man bott i London med familjen länge eller bara en kort tid kan det vara värt att ha koll på vad som gäller när det handlar om bidrag och skattelättnader. Vi har satt ihop en kort lista om vilka bidrag man kan ha rätt till i UK och var man kan söka.
Barnes i sydvästra London är populärt bland svenskar.
BOSTADSOMRÅDEN
En av de första frågor man ställer sig när man ska flytta över till London (eller flytta inom London om man inte har bott här så länge) är givetvis VAR man ska välja att sätta ner sina rötter. Flyttar man med barn eller funderar på att skaffa barn inom snar framtid blir detta extra viktigt. Givetvis är tycke och smak individuellt och vad som för viktigt för en familj t.ex. närhet till stadscentrum, gångavstånd till kulturplatser, museum, teatrar och liknande är mindre viktigt för en annan familj som kanske prioriterar utomhussport, parker, grönområden, lekplatser, badmöjligheter. En viktig fråga att ställa sig är hur mycket man är villig att lägga på boendekostnader och transport samt hur långt man är villig att pendla till jobbet.
Till detta kan dessutom tilläggas att det även beror på vilket skolsystem du tänker välja för ditt barn. Är det Svenska Skolan som gäller (läs mer längre ner) är det västra London, med närhet till Barnes och Richmond som gäller. Tänker du välja det brittiska skolsystemet och inte vill betala för skolan, måste du tänka på att slå dig ner i närheten (inom det catchment area) av en skola som passar ditt barn.
Tänk även på att bostadspriserna ofta går upp i områden där det finns bra statliga skolor (dvs med bra betyg från inspektionsorganet OFSTED). Läs mer om statliga skolor och hur det fungerar här. Funderar man på privatskola i Storbritannien kan det vara värt att tänka på hur långt man vill pendla med barnen till skolan och slå sig ner i ett område nära den skola man väljer.
Många svenska barnfamiljer väljer att slå sig ner i Barnes, Richmond och Putney (nära till svenska skolan i London) samt över floden i Chiswick och Fulham. Även stadsdelar närmare stadskärnan i coola Notting Hill, trendiga Chelsea, stabila och respektabla Hampstead, Highbury, Highgate, Muswell Hill, Mill Hill och Barnet är populära.
SJUKVÅRD
Hitta en läkare
När du flyttar till London måste du registrera dig hos en GP, (General Practitioner/husläkare) för att få rätt till gratis sjukvård. Oftast finns det flera läkare i samma upptagningsområde, och det kan vara värt att fråga grannar eller bekanta i området vilken de skulle rekommendera. Annars gäller det vanliga – gör ett besök oh gå på magkänsla. För att bli registrerad hos en husläkare måste du ta med så kallat ‘proof of adress’, d.v.s. en eller två räkningar adresserat till dig på din bostadsadress. Hitta dina närmaste GPs här.
Det är helt gratis att gå till din husläkare och alla barn under 18 år får också helt gratis medicin. Värt att veta är att du kommer behöva visa utdrag från barnens BVC, skolläkarjournal eller liknande för att den engelska läkaren ska kunna ha koll på vilka vaccinationer barnen fått. Barnen kommer att fortsättningsvis följa det brittiska vaccinationsprogrammet, läs mer om detta här.
Du kan läsa mer om sjukvård i England här.
Utanför mottagningstid
Till NHS 111 kan du ringa 24/7 och fråga vad som helst som gäller din hälsa. De kan hjälpa dig med medicinsk rådgiving utanför din doktors öppettider, hänvisa dig till närmaste akutmottagning, eller så kan du få prata direkt med en sjuksköterska eller apotekare. För mer information om vilken hjälp du kan få vid akut eller icke akut sjukdom, läs mer här.
För akut medicinsk hjälp ring 999.
För icke-akut medicinsk hjälp eller rådgivning ring 111.
För specifika råd om Covid ring 119.
TANDLÄKARE
På samma sätt som du registrerar dig för en GP måste du hitta en tandläkare och gå igenom samma procedur. Det finns två varianter av tandvård; NHS och privat. NHS priser är lägre än de privata, men man kan få vänta längre på att få en tid. Alla barn går gratis till NHS tandläkaren. Läs mer om tandvård i England här och hitta din närmsta NHS tandläkare här.
Precis som ovan kan du ringa 111 för rådgivning om tandproblem utanför mottagningstid och 999 vid akut olycka som involverar tandskada. Du kan även läsa mer här om vad som gäller för tandläkarbesök under Covid.
BARNOMSORG
Eftersom barnomsorg i allmänhet är dyrt i UK kan det vara väl värt att jämföra de olika möjligheterna innan man väljer hur man ska lösa det.
FÖRSKOLA/NURSERY
Nursery kan jämföras med svensk förskola. Här går barn mellan åldrarna 2-4 (eller f.r.o.m 6 mån i vissa fall). Förskolorna i England följer Early Years Foundation Stage (EYFS) och barnen är ofta uppdelade i mindre grupper, där åldern kommer i första hand. Man kan söka ett nursery som är är anknutet till nästa utbildningssteg, eller välja ett fristående. Nursery schools är privata. I de flesta fallen kontaktar man skolan direkt för att ställa frågor, ansöka om plats och ordna besök. Det kan dock vara värt att göra sin research på nätet för att läsa på om vilka regler som gäller om man har rätt till barnomsorgsbidrag och för att att hitta skolor i sitt närområde.
För en traditionell svensk förskola är det Svenska Skolan i London som gäller. Många svenska föräldrar är också förtjusta i Ur-och-skur modellen och det finns ett antal Outdoors Nurseries i London, till exempel Lite Wild Nursery i Sydvästra London och Into the Woods Nursery i Norra London. En Google sökning visar på många alternativ.
CHILDMINDER/DAGMAMMA
Att lämna sitt barn hos en childminder blir ofta lite billigare än ett Nursery. Då lämnar man barnen hemma hos dagmamman där hen även tar hand om andra barn. Här kan du hitta en registrerad Childminder nära dig.
BARNOMSORG I HEMMET
Nannies är poppis men kan vara dyrt eftersom de oftast är utbildade och tar betalat därefter. Nannies antingen bor hos dig eller kommer till ditt hem och tar hand om ditt barn. Dyrast och absolut högst i status är en Norland Nanny, och har du ambitioner att umgås i de högsta cirklarna kan du givetvis söka efter en här.
För oss vanliga dödliga finns forum som Care eller Childcare. Agenturer som Little Ones eller Swedish Nannies kan även vara till stor hjälp genom att de tar hand om en stor del av urvalet. Vill du ha inneboende hjälp kan det såklart vara värt att fundera på en svensk au pair. Vill du hitta en au-pair eller nanny utan att betala höga priser kan du annonsera genom oss. Maila på hello@londonsvenskar.com. Läs mer om att vara au-pair i England här!
SKOLOR
I UK är det obligatorisk skolgång mellan 5 (Year1) och 16 år (Year 11) . Föräldrar gör skolval vintern innan den hösttermin man får börja. Man får börja i Reception Class det år man fyller fyra (om man fyller innan 1 September – annars får man vänta till året efter). Så om t.ex. ditt barn fyller 4 år senast 31 augusti 2021, måste du ha ansökt du till skolan innan Januari 2021. Hjälp med att välja skola? Läs mer här!
STATLIGA SKOLSYSTEMET
Om man tänker välja det statliga brittiska skolsystemet, kan man läsa mer här om vad man ska tänka på och vad man behöver göra för att ansöka.
PRIVATSKOLOR
Om man är intresserad av privata skolor, även kallade independent schools eller public schools (förvirrande nog) kan man läsa mer här.
SVENSKA SKOLOR
När man flyttar till London med barn som redan är i skolåldern (och vill göra deras tid utomlands och återkomst till Sverige så sömlös som möjligt) kan det bästa alternativet vara att även fortsättningsvis följa det svenska skolsystemet. Det kan även vara så att man flyttat över till London innan barnet hamnade i skolålder eller vill utbilda sitt svensk-engelska barn på svenska och enligt det svenska skolsystemet, vilket ofta kan erfaras som lite mindre stressigt än det engelska. I dessa fall är svenska skolan det uppenbara alternativet.
Men det kan ju även vara så att man vill att ens barn ska få en genuin utlandsupplevelse under sin tid i UK eller föredrar det mer akademiskt inriktade engelska systemet. Väljer man att sätta barnet i någon form av engelsk skola – men samtidigt inte vill att svenskan faller bort – finns det även alternativ för svenskundervisning utanför traditionell skoltid.
SVENSKA SKOLAN I LONDON (HELTID)
Svenska Skolan i London består av grundskolan (och förskola) i Barnes och gymnasieundervisningen sker i Richmond. Svenska skolan inspekteras av inspektionsorganet OFSTED och får genomgående strålande omdöme. Hit kommer även många ungdomar utan sina familjer och bor då i värdfamilj. Värt att notera är dock att svenska skolan inte är gratis och många föräldrar som placerats i London ett par år av sina företag förhandlar in dessa kostnader som del av sitt utlandstjänstgörings-avtal. Läs mer om Svenska Skolan här.
NORRA LONDONS SVENSKA SKOLA (UTANFÖR SKOLTID)
Norra Londons Svenska Skola (NLSS) är en oberoende, icke-vinstdrivande skolförening som drivs ideellt av sin styrelse. Skolan vänder sig till barn med minst en förälder eller vårdnadshavare som är svensk medborgare och där svenska är ett levande språk i familjen, så att barnet redan har god grundkunskap i det svenska språket. Undervisningen följer de engelska terminsdatumen i möjligaste mån, och läsåret är uppdelat i tre terminer. Barnen delas upp i grupper främst efter ålder. Varje lektionstillfälle har ett eget tema som syftar till att uppmuntra barnen att i egen takt utforska det svenska språket.
Grupperna träffas på lördagar mellan 10 och 12 i Svenska Kyrkans lokaler på Harcourt Street, London W1H4AG. Fika med svenskt fikabröd finns att köpa på svenska kyrkans café. Läs mer här.
SMUTRONSTÄLLET (UTANFÖR SKOLTID)
Smultronstället är en skola som erbjuder kompletterande svenskundervisning i London och på distans. Skolan riktar sig till barn från ett år, som har minst en svensktalande vårdnadshavare. Vi har undervisning i Clapham, Islington, Walthamstow och på distans. Vi erbjuder även aktiviteter under vissa skollov, samt privatlektioner för barn och vuxna. Målet med skolan är att uppmuntra och utveckla barnens svenskkunskaper samtidigt som man stärker deras svenska kulturella identitet och ger dem ett helt svensktalande sammanhang. Läs mer här.
FRITID
London är en underbar stad för både barn och vuxna och det finns en mängd aktiviteter som passar för barn av alla åldrar. Läs mer om våra sensommar tips för barn i London. Time out London listar också varje vecka massvis med aktiviter for barn.
Inom vårt nätverk finns även många svenska familjer och det är alltid en bra idé att höra sig för på LondonSvenskars Facebook sida om de kan rekommendera några föräldragrupper eller meet-up möjligheter. För mer om att bo med barn i stan – läs även vår artikelserie Svenska familjer i London.