Familj i London – Vilka bidrag kan jag få?

Sep 16, 2020 by

Share Button

Foto: Jonathan Borba /Unsplash

 

Vare sig man bott i London med familjen länge eller bara en kort tid kan det vara värt att ha koll på vad som gäller när det handlar om bidrag och skattelättnader. Vi har satt ihop en kort lista om vilka bidrag man kan ha rätt till och var man kan söka.

 

Fler artiklar:

Familj i London – Vad bör jag ha koll på?

Statlig skola eller privatskola – läs mer om privatskolor här.

Hur funkar det brittiska skolsystemet?

Aktiviteter för barn i London

Vi har under 2018 en artikelserie med Newbie Store UK där vi intervjuar svenska familjer i London.

 

 

SVENSK FÖRÄLDRAPENNING

Om ditt barn är fött i Sverige och du precis har flyttat över har du traditionellt kunnat få svensk föräldrapenning och barnbidrag upp till sex månader utomlands. Trots det kan det vara svårt att få uppgifter om vad som egentligen gäller på Försäkringskassans hemsida. Det kan därför rekommenderas att du tar kontakt med dem direkt på 004610-115 10 20. Värt att tänka på är att många handläggare på försäkringskassan är inte helt uppdaterade på hur det här fungerar, så se till att du får kontakt med en handläggare med specialisering på utlandsvistelser. Du kan även läsa mer om Familjeförmåner inom EU/EES här. Väl värt att komma ihåg är att vad som gäller just nu kan komma att förändras fort (läs mer om Brexit här) så ta reda på så mycket som möjligt om hur det kommer påverka din situation.

 

BRITTISKA BIDRAG

Du kan som svensk men boende i London ha rätt till olika bidrag här i UK. Dessa beräknas dock på familjens inkomst samt  kan vara ganska komplicerat att söka.  Man får ofta stå på sig och vara beredd att ringa många olika avdelningar. Gå in på Direct Govs hemsida för att läsa mer om de olika bidrag som finns och vad som krävs för att man ska vara berättigad.

 


TAX CREDIT/SKATTELÄTTNADER

Working Tax Credit får man om man arbetar och jobbar mer än 16 timmar per vecka. Beroende på hur mycket man tjänar som familj, alltså här läggs båda partners inkomst ihop. Man får man bidrag beroende på hur mycket man får in som en familj – inte som enskild individ.

Child Tax Credit kan man ha rätt till om man betalar för barnomsorg. Dock måste barnomsorgen måste vara registrerad genom det inspektionsorgan som reglerar UKs statliga skolor; OFSTED. Även många childminders (dagmammor) är registrerade och alla dagis är (och en del klubbar är) även de med i OFSTED. Det är värt att kolla upp detta innan man anställer annars går man miste om hjälpen. Tyvärr är systemet rätt så strikt och räkningar räknas inte som en utgift här!  For nyttig information gå in här.

 

CHILD BENEFIT (BARNBIDRAG)
Barnbidrag far alla som har barn under 16 år. Man får £21.05per vecka för sitt äldsta barn och £13.95 per vecka per yngre syskon. Läs mer här.

 

HOUSING BENEFIT (BOSTADSBIDRAG) och COUNCIL TAX SUPPORT

Bostadsbidrag kan man ansöka om och även att få avdrag på kommunalskatten (council tax). Är man singel eller student kan man få avdrag på kommunalskatten och om du har barn och låg familjeinkomst kan du också vara berättigad avdrag. Detta bidrag går genom varje kommun (till skillnad från tax credits som är nationellt) så man får söka under sitt council för mera information. Vad du får varierar på var du bor. Gå in här och klicka på den lila rutan start benefits checker för att kolla vad du kan få i bidrag.

JOBSEEKERS ALLOWANCE

Du kan söka Jobseekers Allowance om du förlorar ditt jobb. Behöver du mer information och råd kring detta kan det vara värt att besöka ett Job centre eller gå in här

Om du har förlorat ditt jobb på grund av Covid, kan du läsa mer om vad som gäller här.

 

UNIVERSAL CREDIT

Detta är den brittiska motsvarigheten till socialbidrag och du kan ansöka här. Värt att veta är att även om man befinns berättigad till detta bidrag kan det ta tid innan man ser några pengar. Om man råkar i desperat nöd och inte vet var man ska vända sig är det viktigt att veta att man inte är ensam. Att då kontakta Svenska Kyrkan i London kan vara ett första steg framåt för support och råd.

 

Kom dock ihåg att dina rättigheter kommer vara bundna till din status (Settled eller pre-settled) efter 30 juni 2021 – läs mer om Brexit här eller på ambassadens hemsida.

Disclaimer: This article does neither contain official information nor should it be considered legal advice. Please contact your own lawyer or attorney, the Swedish Embassy or the Swedish Government for official information relating to your specific circumstances.