Fannie Schiavoni – vår nya stjärndesigner

Jun 19, 2011 by

Share Button
Rihanna i Fannie Schiavonis design

Rihanna i Fannie Schiavonis design

Uppvuxen på Gotland var det jakten på nya utmaningar som fick Fannie Schiavoni att flytta till London vid 18 års ålder för att studera till skräddare. Hon gick fashion design på London College of Fashion och skapade sin egen kollektion innan hon var klar med sin BA år 2009. De senaste åren har artister såsom Rihanna, Lady Gaga, Skin and the Scissor Sisters uppmärksammat hennes design. Hon har även nyligen samarbetat med stora märken såsom Swarovski och Diesel. 25 år gammal, gift och på väg in i en framgångsrik karriär har vi givetvis satt klorna i denna talang. Londonsvenskar chefredaktör Emelie Andersson gjorde en intervju med Fannie som även driver en blogg här på Londonsvenskar.

 

Hur såg vägen ut från det att du flyttade till London fram till att du skapade ditt eget märke?
Jag jobbade som cocktail servitris i ett år och sedan började jag studera skrädderi på LCF. Efter ett år sökte jag till deras BA degree i Fashion Design and Technology och kom in! Min portfolio var ärligt talat riktigt dålig så jag antar det var min skrädderi utbildning som gjorde att de valde mig framför 3000 andra sökande. Studerar du mode i London så hänger hela din utbildning på om du får göra “pressvisningen” i slutet av ditt examens år. Ungefär 10% av eleverna  blir utvalda att visa en kollektion under pressvisningen framför journalister och potentiella arbetsgivare. Jag hade jobbat otroligt hårt i 3 år och var alltid topp 3 i klassen när det gällde betyg så när jag inte valdes till pressvisningen så kändes det som ett slag på käften.Kanske mest för att jag definitivt hade jobbat hårt nog, men att det då var min kreativitet som kanske inte hade räckt till.

Hela min värld rasade för allt kretsar kring slutkollektionen och efter att ha jobbat dag och natt i 6 månader så betyder det så otroligt mycket. Men jag var nog bara deprimerad i en vecka och sen var jag mest bara arg på mig själv för att jag hade lagt så stor vikt på att komma in på press showen, men också på skolan för att dom lägger så stor vikt på det.Jag fick lite av en “fuck off” attityd och tänkte att skolan aldrig kommer att göra något för mig så jag måste fixa min egen framgång.Jag gick till Browns Focus med mina smycken som jag hade skapat till min kollektion. Browns Focus säljer märken som jag ser upp till så som Hussein Chalayan och Martin Margiela. Inköparen älskade mina smycken! And the rest is history…

Hur skulle du beskriva dina kollektioner?
Androgynous, Dark, Minimal, Raw, Industrial, Sculptured..

Varför just smycken/accessoarer?
Jag har aldrig riktigt burit smycken själv, min förlovningsring var det första smycket jag riktigt använt.. När jag började designa mina egna smycken så designade jag alltid vad jag själv skulle vilja bära men aldrig sett i butik, något på gränsen mellan smycken och kläder. Jag tycker inte om söta små halsband med fåglar eller blommor eller liknande.

Vad inspirerar dig?
Konstnärer som Max Ernst, Giacometti, Bill Branth, Elsa Schiapparelli, Bellmer och filmer som Blade Runner, the Servant, Star Wars etc Fotografier är väldigt viktigt för mig. Det är inte vad objektet faktiskt är, utan hur man ser på det. En byggnad kan exempelvis se helt annorlunda ut från olika vinklar.

Lady Gaga i Fannies design

När kände du att du hade ”lyckats”?Kanske när jag googlade mitt namn och fick 400 000 hits, haha. Rihanna var ganska stort. Det var hon själv, inte hennes stylist, som frågade mig om jag ville göra en outfit åt henne. Men under mina egna kriterier har jag inte lyckats alls.. Jag vill komma till något slags stadie där jag har tid att vara kreativ mesta delen av min tid. Nu är det 90% pappersarbete/ mail och 10% kreativitet.

Vad är den bästa upplevelsen så här långt i din karriär?
Alla resor! Att bli betald for att sätta sig på ett flyplan till Japan, LA och NY.  När jag hade min konstutställning i Diesel Art gallery i Tokyo, så kom Murakami till öppningspartyt. Han bjöd sedan in mig till hans studio dagen efter och visade mig runt. Innan jag åkte så gav han mig en av hans böcker och istället för att signera den så skissade han upp en av hans illustrationer. Det var häftigt!

Vad betyder London för dig och ditt skapande?
Inga gränser, det är så det känns. En vän av en vän i London skapade Lady Gaga’s meat dress. Inte för att jag tyckte speciellt mycket om klänningen, ganska fånigt och en stulen idé, men det får en att inse hur långt man kan gå kreativt. Som sagt, inga gränser.

Vad är på gång just nu?
Jag planerar just nu en kortfilm med en japansk pop stjärna. Mer än så kan jag inte säga, men det kommer bli stort…

Vad har du för framtidsvision?
Jag vill fortsätta med det jag gör nu, men målet är bli creative director för ett större företag. T.ex ta hand om smyckena for Givenchy hade varit underbart, om man får lov att drömma

Och till sist, vilket tips vill du ge till alla svenskar i London?
Ta vara på alla chanser som dyker upp!

Text: Emelie Andersson

Följ Fannies Schiavoni s blogg