FAQ – Jobba i London

Jun 3, 2020 by

Share Button

Photo: Anthony Delanoix via Unsplash.com 

 

Att börja jobba i London eller Storbritannien är sedan Brexit gick igenom tyvärr betydligt svårare än vad det har varit innan. När Storbritannien trädde ur Europeiska Unionen i slutet av 2020, försvann rättigheter som tidigare varit självklara för utlandssvenskar i landet. Det är till exempel inte lika lätt att få arbeta eller att stanna i landet längre än sex månader. Vad Brexit innebär exakt och vad som gäller för dig kan du läsa om här

 

Nyckelord i texten:
HMRC – Her Majesty’s Revenue and Customs är den brittiska skatte- och tullmyndigheten, de har ansvar för att kräva in av skatter, import- och exportkontroll.

 

Observera att frågorna och svaren nedan förutsätter att du har rätt att bo och arbeta i UK efter Brexit. Har du inte ett giltigt visum eller settled status, kan du läsa mer om vad som krävs för det i den här artikeln

 

Hur söker jag jobb i London?

Det beror på vad för slags jobb du söker. Okvalificerade jobb som på pub, restaurang och butik söker man bäst genom att gå runt och lämna fysiskt CV. Skriv ett personligt brev (Cover letter) till varje unik arbetsplats och ligg på. Ring upp igen, maila och påminn om att du sökt jobbet om du inte fått svar. En Linkedin profil är att rekommendera om du söker mer kvalificerade jobb. Här kan du läsa mer om hur du skapar en attraktiv profil.

Tips! Håll utkik på vår jobbsida och i vår Facebookgrupp för aktuella annonser.

 

Jag söker mer kvalificerade jobb. Hur går jag till väga?

Du kan antingen skicka ditt CV direkt till företag du vill jobba för, söka på jobbsajter eller använda dig av rekryteringsföretag. De flesta rekryterare har specialområden som de inriktar sig på, så googla på “recruitment agencies” och den typ av jobb du söker så hittar du flera alternativ. Rekryteringsföretag representerar företagen vilket innebär att de endast hjälper dig om du har rätt erfarenhet och ett bra CV. Ett annat bra tips är att signa upp sig på jobbsajter.

Några du bör registrera dig på är Reed, Total Jobs, Indeed och Monster. Det absolut viktigaste är att ha ett uppdaterat LinkedIn-konto, det förbättrar dina chanser avsevärt!

Läs mer här om hur du skapar en attraktiv profil. 

 

Hur ska ett engelskt CV se ut?

För att ha en bättre chans att få jobb så måste ditt CV följa engelsk standard (översätt inte ditt svenska CV till engelska!). Det ska vara ett Word-dokument på 1 eller 2 sidor, bör inte innehålla personlig information som nationalitet, ålder, civilstånd*. (Det är dessutom diskriminering att anställa, eller inte anställa, någon på grund av de sakerna.) När det kommer till bild rekommenderas du att undvika det, det kan du istället ha på din LinkedIn-profil som du hänvisar till.

Det är nämligen så, att om du skickar ett CV med personlig information till en rekryteringsfirma måste de ta bort den innan de skickar den vidare till företagen. Ditt CV är ett formellt dokument där du ska sälja in dig själv och dina tidigare erfarenheter. Skriv gärna i tredje person och på ett formellt sätt, stavning och grammatik är jätteviktigt. Gör en stavnings- och grammatikkontroll på brittisk (ej amerikansk!) engelska och be familj eller vänner att läsa det och ge feedback. Reed.co.uk har en bra CV-mall, medan The Guardian ger utmärkta CV-tips.

 


*Självklart finns det chefer som inte bryr sig om det eller till och med föredrar att den informationen finns med, men det betyder inte att det ska inkluderas. All sådan info ska tas bort för att skydda dig från diskriminering, men det skyddar också företagen från att bli anklagade för diskriminering. Du kommer aldrig någonsin att bli nekad en intervju på grund av att du inte har en bild på ditt CV eller inte angett din nationalitet, men däremot så KAN du bli nekad intervju om denna information finns med.

 

Hur skriver jag ett personligt brev/cover letter och måste detta finnas med?

Går du runt och lämnar ditt CV  så behöver du inte ha ett personligt brev även om det ökar dina chanser. Skickar du däremot ditt CV via email eller post så ska detta inkluderas. Inled inte med frasen ”I am a 19-year-old girl from Sweden and I moved to London last month to learn English” – ditt cover letter är till för att lyfta fram viktiga saker från ditt CV som är relevanta för jobbet du söker. Håll det kort och koncist, max en A4-sida om möjligt. Försök också att skriva unikt för att skilja dig från mängden. Rekryteraren läser ofta många cover letters och med slagkraftig inledning eller passande anekdoter ökar chanserna att hen minns just dig.

Indeed har bra tips på hur man skriver ett bra cover letter. 

 

Jag har precis gått ut universitetet. Hur hittar jag ett jobb som passar min utbildning när jag saknar arbetslivserfarenhet?

Många företag erbjuder så kallade “graduate schemes” där du sedan kan få fast jobb om du har tur. Kontakta företag som du kan tänka dig att jobba för, eller kolla in http://www.graduate-jobs.com/ och liknande sidor.

 

Vad ligger lönerna på?

Det beror helt på vilken bransch du jobbar i. Det går att jobba sig upp fort om man vill, men ingångslönen är normalt relativt låg. Minimilönen i Storbritannien är £8.72 för de över 25 år / £8.20 för 21-24-åringar / £6.45 för 18-20-åringar*.

*Gäller från 1 april 2019 och fram till 2024. 

 

Minimilön ska alltid betalas från första timmen du jobbar, även för provjobb och praktik. Det enda undantaget är ”shadowing”, där du följer en anställd under en dag utan att jobba själv, eller om du är volontär för en välgörenhetsorganisation.

Här kan du läsa mer.

Källa: Gov.uk

 

Hur mycket betalar man i skatt?

De första £12,500 är skattefria. Sedan betalar du 20% på allt du tjänar upp till £45,000. Allt över detta skattas på 40%. Utöver det så betalar du även National Insurance, vilket är 12% på allt du tjänar mellan £242 och £967 i veckan, och 2% för belopp över £967.*

Här finns mer information.

 

Källa: Gov.uk

 

*Detta för skatteåret 22/23.

 

Jag har inte tjänat £12,500 än, men mitt jobb drar fortfarande skatt och National Insurance.

Det skattefria beloppet delas upp månadsvis under ett skatteår (april till april nästa år), så du betalar ingen skatt på de första £962 du tjänar varje månad. National Insurance betalar du på allt du tjänar över £242 i veckan. Om du tror att du betalar fel skatt, besök https://listentotaxman.com/ för att räkna ut hur mycket du ska betala och be ditt jobb ändra din skattekod.

 

 

Källa: Gov.uk

Vad är PAYE – Pay as you earn?

Arbetsgivare ska dra av privat inkomstskatt och statliga försäkringsavgifter från inkomsterna genom ett system som kallas PAYE (Pay As You Earn).

Varje gång du får betalt tar din chef din skatt och National Insurance Contribution från dina löner och skickar den till HMRC. Det kan också finnas andra kostnader som kan tas av din lön till exempel återbetalningar av ditt studielån eller pensionsavgifter. Du kan se allt detta på din lönesedel varje månad.

 

Hur får jag tillbaka på skatten?

Kolla först upp om du har betalat för mycket skatt. Du kan se hur mycket du ska ha betalat på https://listentotaxman.com/ samt hur mycket du HAR betalat på din P60 som du får av din arbetsgivare när skatteåret är slut (eller din P45 om du slutat ditt jobb). Är det ett nytt skatteår så måste du kontakta HMRC för att få tillbaka på skatten. Ofta har de redan all information de behöver, annars berättar de för dig vad du måste skicka in. Om du betalat för mycket skatt och det fortfarande är samma skatteår så bör ditt jobb kunna justera det direkt på lönen.

 

Jag är egenföretagare/jag tänkte komma och jobba som frilansare, hur går jag tillväga?

Kommer du som frilansare så måste du registrera dig som sole trader. Då betalar du skatt till HMRC genom Self Assesment varje år. Du behöver fortfarande skaffa dig ett National Insurance Number. Du kan läsa mer på vår artikel här Egenföretagare i Storbritannien.

 

Starta bolag i Storbritannien

Här kan du läsa mer om hur du startar bolag i Storbritannien.

Läs mer om Storbritanniens skattesystem här.

 

Vad är ett National Insurance number?

Man betalar National Insurance ifall du i framtiden behöver bidrag, samt för att få pension. Är du över 16 år, jobbar eller ska söka studielån eller andra bidrag från Storbritannien så behöver du ett NI-nummer. Du kan inte boka intervju från Sverige utan du måste vara på plats. Du kan börja jobba medan du väntar på intervju, men boka in en intervju så snart som möjligt när du kommit hit. Är du au-pair behöver du inte skaffa NI-nummer. För mer information, besök https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number.

 

Läs vår guide: Såhär får du ett National Insurance Number

 

Hur många timmar får jag max jobba varje vecka?

Du ska inte behöva jobba mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt, om du inte själv väljer att göra det. Du ska även ha minst en dag ledigt varje vecka, eller två dagar varannan vecka.

 

Hur lång rast ska man ha?

Du ska ha minst en rast på 20 minuter om du jobbar mer än 6 timmar. Du ska även ha minst 11 timmar ledigt mellan skift. Slutar du kl 23:00 ska du alltså inte börja nästa dag innan kl 10:00. Vissa företag ger längre raster (men de får inte ge kortare) så läs ditt kontrakt eller din handbok. Raster behöver inte vara betalda.

 

Hur mycket semester får jag?

Jobbar du fem dagar i veckan så har du rätt till 28 dagars betald semester per år, eller 20 dagar plus bank holidays. En del arbetsgivare ger mer (men de får inte ge mindre), så läs ditt kontrakt noga. Tar du inte ut all semester under ett år så kan du i vissa fall föra över den till nästa år, men det är upp till din arbetsgivare. Du kan alltså förlora din semester om du inte tar ut den. Jobbar du mer eller mindre, så kan du räkna ut hur mycket semester du ska ha här.

 

Jag har sagt upp mig på mitt jobb, måste jag jobba hela min notice period?

Ja det måste du. Jobbar du inte genom din notice period (vilken varierar från en vecka till tre månader) så bryter du ditt kontrakt och din arbetsgivare kan då hålla tillbaka din lön.

 

Jag har inte skrivit på ett kontrakt på mitt jobb. Vad gör jag?

Ett muntligt kontrakt är lika lagligt som ett skriftligt. Har du fått ett jobberbjudande, tackat ja och börjat jobba så räknas detta som ett kontrakt. Det kan dock vara bra att få ett skriftligt kontrakt så att du har koll på dina skyldigheter och rättigheter. Det går inte att skylla på att man inte var medveten om vissa saker, tex arbetstimmar, lön, notice period eller annat även om man saknar ett skriftligt kontrakt, eftersom det är ens egen skyldighet att ta reda på detta. Står det inte i kontraktet, så be om en “team handbook”, alternativt fråga din manager vad som gäller.

 

 Jag har problem på mitt jobb. Var kan jag få hjälp?

Du kan kontakta din lokala Citizens Advice Bureau http://www.citizensadvice.org.uk/ eller ACAS http://www.acas.org.uk/ för gratis rådgivning.

 


Foto: Giammarco Boscaro via Unsplash 

Fler användbara länkar

Läs mer:

Vad händer nu? Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Boende i London

 

Kolla in vår startguide till att jobba i London!

 

För dig som söker jobb:
http://www.gumtree.com/jobs/london
http://www.indeed.co.uk/jobs-in-London
Svenska jobb i London

 

För dig som söker boende:
Forumgrupp: Boende i London
http://www.rightmove.co.uk
https://www.spareroom.co.uk
http://www.zoopla.co.uk 

 

Boka hotell den första tiden:
http://www.booking.com/
http://www.trivago.co.uk

 

Hyr rum eller lägenheter:

AirBnb

 

Jämför mobiloperatörer:
http://www.moneysavingexpert.com/

 

Föra över pengar mellan länder:

Läs vår jämförelse här – Föra över pengar mellan länder
Överföring med Wise

 

Köp och sälj:
Preloved UK
Gumtree
http://uk.freecycle.org/region/London

 

Jämför internet och bredband:
http://www.moneysupermarket.com/broadband/
http://www.moneysavingexpert.com/

 

Bank:
Skaffa bankkonto i England

Lloyds Bank 
Barclays
TSB
Santander
Natwest

 

Närmaste läkare:
http://www.nhs.uk/service-search
Vård i Storbritannien
Tandvård i London 

 

Kostnad för kollektivtrafik i London:
https://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares
Ta dig runt i London

 

Gym i London – olika prisklasser:
Gym i London – från budget till lyx

 

För dig som vill plugga:
http://www.ucas.com
Studera i London

 

Tips på saker att göra i London:
http://www.timeout.com/london
http://www.visitlondon.com/things-to-do/whats-on
http://www.skiddle.com/whats-on/London/
http://londonist.com/
https://twitter.com/skintlondon

 

 

(Tack till Saga Eskelius för listan)