FAQ – Boende i London

May 28, 2024 by

Share Button

Foto: Giuseppe Buccola via Unsplash

 

Funderar du på att flytta till London? Vi svarar på alla dina frågor som kretsar kring att hitta boende i London. Hur fungerar det att hyra bostad och hur mycket kostar det att bo i London? Vilka områden erbjuder vad och ska man lita på alla typer av hyresvärdar? 

Brexit

Att flytta till London och Storbritannien är sedan Brexit svårare än vad det var innan. När Storbritannien trädde ur Europeiska Unionen i slutet av 2020, försvann rättigheter som tidigare varit självklara för utlandssvenskar i landet. Det är till exempel inte lika lätt att få arbeta eller stanna i landet längre än sex månader. Vad Brexit innebär exakt och vad som gäller för dig kan du läsa om här.

 

Observera att denna artikel utgår ifrån att du har rätt att stanna i Storbritannien efter Brexit.

 

Du hittar ännu mer tips och information i artiklarna nedan:

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Jobba i London

 

Har du fler frågor om boende i London hänvisar vi också till Londonsvenskars bostadsforum på Facebook.

 

Jag vill flytta till London, hur gör jag?

Om du har vidareutbildning eller bra arbetslivserfarenhet inom ett yrke kan du söka jobb från Sverige. Många företag som anlitar svensktalande till högkvarteren i London fixar boende den första tiden, vilket är hjälpsamt. Men se till att du själv eller någon annan är på plats i London för att kolla boendet innan du skriver några kontrakt.

 

Har du endast gymnasieutbildning och lite, eller ingen, arbetslivserfarenhet så är det svårt att få jobb ifrån Sverige. Affär-, pub- och restaurangjobb annonseras ofta ut med en kort ansökningstid, söker man jobbet är det fullt möjligt att man får börja jobba redan nästa dag. Med sådan snabb omsättning åker CV:n från personer som inte är på plats i Storbritannien direkt ner i papperskorgen. Billigaste och enklaste sättet att flytta hit är att boka några veckor på ett vandrarhem eller att bo hos en vän och söka jobb överallt. Första tiden kan du även hyra ett rum genom Airbnb, där privatpersoner hyr ut rum eller hela lägenheter under kortare tid. Vill du ha ett permanentboende på en gång rekommenderar vi att du kollar på Spareroom.

 

Vad behövs för att flytta till London?

 • Svenskt pass (eller annat EU/EEA pass)
 • Pengar
 • Arbetstillstånd och/eller visum för att bo eller jobba i Storbritannien. Du kan läsa mer om det här på svenska ambassadens hemsida. Låt ingen jobb/au pair agentur ta betalt för att fixa arbetstillstånd eller visum – detta är tyvärr ett vanligt bedrägeri.

 

Hur mycket pengar behöver man ha med sig?

Detta är oerhört individuellt men räkna med att du måste lägga ut pengar på handpenning för en lägenhet samt åtminstone en månadshyra. Att ta sig runt i London kostar en del och det kan uppstå en del oförutsägbara kostnader när man är ny i en stad.

 

Vi skulle rekommendera att du har minst 30,000 kr sparade även om det finns ett fåtal Londonsvenskar som kommit med 3000 kronor på fickan och klarat sig galant. Dock kanske för 20 år sedan… Enligt Spareroom ligger månadshyran för ett rum i en delad lägenhet i London i snitt på £995. För att ha råd med handpenning, inköp till ditt nya boende och levnadskostnader under de första veckorna är minst 30,000 kr rimligt. Tänk på att du måste kunna stå för kostnader såsom:

 • Handpenning (deposit), den ligger ofta på 4-6 veckors hyra
 • Hyra
 • Räkningar såsom el och gas, vatten, council tax, mobilräkning, försäkring
 • Åkkort
 • Andra oförutsägbara kostnader

 

Hur kan man förbereda sig?

Saker man kan göra hemma innan man åker är att:

 • Spara ihop pengar
 • Söka jobb, eller planera sitt jobbsökande
 • Förbereda ett engelskt CV
 • Kolla upp vilka områden i London som lockar

 

Passa på att kolla upp områden i London som du kan tänka dig att bo. Kolla samtidigt hur enkelt det är att ta dig till ditt jobb eller skola. London är stort och att pendla mellan öst och väst är inte alltid kul under rusning. Från öst till väst kan det ta timmar i kollektivtrafiken. Det kan också blir väldigt dyrt.

 

Vad ska man börja med när man är på plats i London?

 

Varför inte skaffa bostad först?

Detta är det dyraste misstaget man kan göra och även det vanligaste. I Storbritannien och framförallt London finns det oerhört många bedragare. Har man inte varit inne i bostaden och inspekterat det med egna ögon är det fullt möjligt att lägenheten/rummet inte existerar överhuvudtaget. Vill ”hyresvärden” dessutom att du ska bevisa att du har tillräckligt med pengar finns risken att de är bedragare. De kan be om bevis genom att be dig visa upp ett så kallat Western Union kvitto, be om bankdetaljer eller liknande.

 

Men det finns även andra anledningar. De bästa, billigaste och lagliga bostäderna erbjuds inte till arbetslösa. Står det “NO DSS” i annonsen betyder det att de inte vill hyra ut till arbetslösa och detta skriver majoriteten av alla uthyrare. Andra viktiga anledningar är att kontrakten är på 6-12 månader och ofta inte kan brytas, att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller lätt och godkänns inte alltid utav uthyraren. Var säker på att du har råd och kommer stanna kvar i London innan du skriver på ett kontrakt. Det kan bli väldigt dyrt annars eftersom det är fullt möjligt att du blir betalningsskyldig för resten av kontraktet. Sista anledningen är en mer praktisk anledning. Om du inte vet var du kommer jobba finns risken att boendet du skriver upp dig på är på helt fel sida av stan och din pendling till jobbet blir tidskrävande och onödigt dyr.

Hur skaffar man ett bankkonto?

Bankkonto skaffar man genom att ta med sig pass och adressbevis till banken. Giltiga sådana är exempelvis olika typer av räkningar och bankbrev. För att få ett adressbevis kan du be din svenska bank att skicka ett kontoutdrag till det boende du har första tiden i London. Storbritanniens banker struntar i om du bor på vandrarhem, hotell, polarens soffa eller har en egen lägenhet med kontrakt, det de bryr sig om är att du bor någonstans och att du kan bevisa det.

 

I denna artikel nedan kan du läsa mer om olika banker och hur du går till väga för att öppna ett konto.

 

Foto: Damiano Baschiera via Unsplash 

 

Vilka områden är säkra att bo i?

London är en storstad med miljontals invånare och tyvärr begås det brott i alla områden. Men London är en säker stad med ett ordentligt CCTV system på över 500 000 kameror. Många brott hamnar på film, vilket förhoppningsvis avskräcker en del kriminella.

 

Förr, på 90-talet och tidigt 00-tal räknades en del områden i London som mindre säkra bland Londonsvenskar och många avråddes att flytta till dem. Många av dessa har nu moderniserats och en del har även blivit väldigt trendiga, exempelvis Hackney, Brixton och Peckham.

 

En lista över Londons säkraste områden rankar Richmond som säkrast. En annan lista rankar Londons mest farliga områden, baserat på antalet brott. Du kan kika på listan om du är intresserade av att veta var kriminaliteten är som högst i denna stora stad. Var medveten om att många av områdena på listan är samtidigt Londons mest populära och eftertraktade bostadsområden.

 

Med det sagt, är det viktigaste att du väljer ett område du trivs och själv känner dig bekväm i, dag som natt. Innan du skriver på ett kontrakt, besök stället flera gånger och gå runt, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Ett tips är också att kolla in lokala Facebookgrupper och lära känna grannar.

 

Var bor alla Londonsvenskar?

Populära områden bland svenskar är:

 

Den mest populära delen för svenskar att bo i är sydvästra London, med områden såsom:

Livliga communities: Balham, Battersea, Brixton, Clapham, Earlsfield, Streatham, Stockwell, Tooting, Wandsworth

Dyrare områden: Chelsea, Earls Court, Fulham, Parsons Green, South Kensington, West Brompton

 

En undersökning i vår Facebookgrupp med 26 000 medlemmar, över 1000 Londonsvenskar svarade.

Vad är rimligt att betala i hyra?

Genomsnittshyran för ett eget dubbelrum i London beror på vilket område du vill bo. Räkna med minst £800 plus räkningar för att få ett rum med bra standard. Enligt Spareroom ligger månadshyran för ett rum i en delad lägenhet i London i snitt på £995. Mayor of London har skapat ett online verktyg för att ta reda på bostadskostnader i stadens olika delar.

 

Kvalitén och standarden är ofta lite sämre än i Sverige. Se till att alltid besöka bostaden innan du betalar handpenning eller skriver på kontrakt.

 

Vad är handpenning och hur mycket betalar man i handpenning?
Vad är Deposit Protection Scheme/Tenancy Deposit Scheme?

En handpenning betalar man så gott som alltid när man hyr något i Storbritannien, en avgift som motsvarar 4-8 veckors hyra. Avgiften tas ut av mäklaren/hyresvärden och hålles under hela hyresperioden. Den är till för att skydda uthyraren mot eventuella kostnader som hyresgästen kan orsaka. Exempelvis om något går sönder/skadas i bostaden eller kostnader som uppstår om hyresgästen lämnar bostaden innan hyresperioden har gått ut.

 

Denna avgift måste alltid skyddas i ett utav tre oberoende schemes; Deposit Protection Service, My Deposit eller Tenancy Deposit Scheme. Handpenningen måste skyddas inom 30 dagar efter att du har betalat den. Du måste begära ett certifikat med ett referensnummer. Detta ska inte vara ett kvitto som uthyraren själv skriver. Även om det ser okej ut, gå till din deposit schemes hemsida och dubbelkolla att pengarna har satts in. Fråga redan innan du skriver kontrakt och betalar någonting var de kommer förvara din handpenning. Varje år förlorar många hyresgäster stora summor pengar på grund av att handpenningen inte skyddats.

Om din landlord ber dig betala handpenning till den tidigare hyresgästen gäller följande: Pay deposit to another tenant.

 

Jag behöver skaffa en borgensman/guarantor, var hittar jag det?

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I Storbritannien kallas det “guarantor” och det kan vara exempelvis en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om du inte har någon som kan agera guarantor kan du läsa mer om hur du kan hitta en borgensman i London här.

 

Var/hur kan man leta rum/lägenhet/bostad?

Det finns många sätt att leta bostad på. Londonsvenskar har en egen sida tillägnad boende på Facebook: Boende i London.

 

Ett smart sätt är att utgå från ditt jobb och följa buss/tåg/underground/DLR/overground-linjerna utåt till zon 2-4. Då kan du hitta ett område som är billigare och har en bra resväg till jobbet. Områden som ligger utanför zon 1 kan ha jättebra resvägar till centrala London, på cirka 10-15 minuter. Var inte rädd att kolla zoner bortom zon 1-2. Buss är billigare än tunnelbana och tåg, uteslut inte heller cykelpendling. Läs mer om att ta dig runt London här.

 

När man väl valt ut några områden som verkar bra, prisvärda och passar resvägen till jobbet besök dem flera gånger vid olika tidpunkter för att se hur det känns. Kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Börja sedan kolla efter små lokala mäklare i det området du vill bo i, de har annonser i sina fönster. Kolla efter “To Let” skyltar utanför bostadshus i området och ring numret på skylten. Spana även in annonstavlor i affärer där privata uthyrare ofta annonserar.

 

En utmärkt plats att hitta rum i existerande “flat/house shares”, alltså delade bostäder, är Spareroom.

 

Större mäklarfirmor finns det många av, sök på “Lettings Agents” på Google så får du upp de mest populära. Från och med juni 2019 förbjöds adminkostnader för hyresmäklare vilket sparar hyresgäster tusentals kronor.

 

Foto: Evelyn Paris via Unsplash

Att hyra rum i flat shares är det mest populära alternativet bland nykomna Londonsvenskar,
men var försiktig innan du nappar på första bästa. Standarden vs priset på boende är ofta lägre än i Sverige.

 

Londonfälla nr 1:
Jag har hittat en sängplats (alltså inte eget rum) i zon 1 för £500 i månaden, det är väl billigt och bra?

Dessa sängplatser i delade rum är ofta över-prisade och inte tillåtna. De förekommer ofta i centrala London då många gärna betalar lite mer och klämmer ihop sig för att få bo centralt. För liknande pris kan man hitta ett eget rum i en trevlig house share med vardagsrum och trädgård istället för dessa boenden där två eller fler sover i varje sovrum och tre eller fyra sover i vardagsrummet. Den enda personen här som tjänar pengar är den som hyr ut olagligt (oftast illegalt i andra hand). De tar ut circa £1000-1500 i månaden mer än vad marknadshyran ligger på.

 

Det är även olagligt att överbefolka boenden. Max 2 personer i ett dubbelrum, max 1 i ett singelrum och ingen får sova i vardagsrum är standardregler. De flesta councils (kommuner) kräver även en HMO registering för att få hyra ut boenden till 3 eller fler personer och dessa sängplats-kollektiv skulle aldrig klara en inspektion från council. Skulle sedan mäklaren/ägaren komma på att det bor så många i boendet blir man ganska snart vräkt. I och med att boendet hyrs illegalt i andra hand har man mycket få rättigheter om man blir vräkt. Dessa uthyrare skyddar kanske inte heller handpenningen vilket krävs enligt lag.

 

Londonfälla nr 2:
Jag hittade en lägenhet på nätet och de behöver en handpenning innan jag ser lägenheten, är det säkert att betala?

London är ökänt för överpriser och skräckhistorier kring dåliga mäklare och hyresvärdar. Låt inte detta avskräcka dig från att flytta hit dock. Man måste alltid man se bostaden i person, alltså gå på visning.

 

Överför inga pengar eller bevis på inkomst innan du sett bostaden med egna ögon. Inspektera allt, leta efter spår av mögel och ohyra såsom musavföring och bedbugs (detta kan bli dyrt om det inte upptäcks i tid). Måste något repareras innan inflyttning se då till att få detta i skrift innan du går med på något. Speciellt om detta är en av anledningarna till att du går med på att hyra boendet.

 

Googla även uthyraren/mäklaren innan du går med på något. Är det som kommer upp mestadels negativt? Gå vidare och fortsätt leta. Var även försiktig om det finns väldigt lite information om mäklarfirman. Av erfarenhet, och efter att ha drivit Londonsvenskar-forumet i många år, vet vi att många mäklare är så pass kritiserade att de regelbundet byter företagsnamn för att inte förknippas med dålig kritik. Alternativt att deras förra företag gick i konkurs och därför har de nu öppnat nytt.

 

Ett bra tips är att ställa frågan kring olika mäklare i vår Facebookgrupp. Londonsvenskarna där är alltid villiga att dela information och svara på frågor.

 

Jag och min kompis vill bo tillsammans, går det?

Klart det går. Gå antingen genom en letting agency eller försök hitta två lediga rum i en flat share. Det kan vara svårt att hitta eget boende när man just har kommit till Storbritannien och inte har ordentliga referenser, fast jobb eller bankkonto. Du kan fixa boende genom att ha en ”guarantor” alltså någon som står på kontraktet för er, såsom en förälder eller genom Housing Hand.

 

Tips från andra Londonsvenskar:

 • Istället för att låsa fast er i varandra, leta varsitt rum i varsin flat share i samma område.
 • Kom ihåg att vänskapen testas rejält när man bor så nära inpå någon. Speciellt då många boenden i London är små och trånga.

 

Hur hyr jag boende?

Uthyraren kommer be om referenser från arbetsgivare och ofta från din tidigare hyresvärd samt en karaktärsreferens. De kommer även kräva att få se ID såsom pass, och kontoutdrag från din engelska bank. Om du inte har en engelsk jobbreferens och utdrag från en engelsk bank så är det mycket möjligt att de antingen nekar dig eller att de kräver en engelsk borgensman som går i god för dig och/eller 6 månaders hyra i förskott.

 

Om du inte är student, leta vidare tills du har fixat allt som krävs för att få hyra. Är du student är det vanligt att betala 6 månaders hyra i förskott. Du kan leta efter uthyrare som accepterar CSN som bevis på inkomst, men förbered dig på förskottsbetalning, och budgetera för det.

 

Om du inte har alla papper som krävs direkt erbjuder många att mot en handpenning ta bort annonserna och inte visa boendet för någon annan, och vänta med uthyrning tills du har alla papper iordning. Gå absolut inte med på detta – till skillnad mot en handpenning för ett boende, behöver de inte skydda den typ av handpenning. Det är mycket vanligt att de visar boendet och hyr ut den ändå, samt behåller dina pengar. De kan göra det helt lagligt genom att inte godkänna de referenser du kommer med. Även om de inte annonserar ut rummet/lägenheten är det väldigt vanligt att de behåller avgiften genom att inte godkänna något av dina papper.

 

Försök undvika att stressa fram ett boende. Skaffa referenser och kontoutdrag och leta vidare tills du har allt i ordning.

 

Jag studerar och uthyraren vill ha 6 månaders hyra i förskott, är det okej?

Det är vanligt att de som inte har ett jobb krävs på 6 månaders hyra i förväg. Vill man inte betala det, leta vidare för det finns privata uthyrare som kan acceptera en ändå. Men går du med på detta, inspektera verkligen att bostaden är i bra skick, att kontraktet är lagligt och rättvist samt att de använder sig utav deposit protection scheme. Googla också mäklaren för att se om det dyker upp negativa eller positiva saker om dem.

 

Foto Romain Dancre via Unsplash 

Hur fungerar bostadskontrakten?

Det vanligaste kontraktet är AST (Assured Shorthold Tenancy), det är oftast ett kontrakt som gäller i 6-12 månader. När tiden gått ut går det antingen över i ett tillsvidare kontrakt med en månads uppsägningstid från båda parter, eller så väljer de att förnya kontraktet med ytterligare 6 eller 12 månader. Se till att du har en “six month break clause” om du accepterar ett 12 månaders kontrakt. I kontraktet ska det stå var, hur och varför din handpenning skyddas (obs detta ersätter inte kravet på ett kvitto från handpenning protection scheme). Det ska också stå om du får ha husdjur eller inte, vad som ingår i hyran, samt namnet och adressen på lägenhetens ägare.

 

Läs igenom det noga och fråga både uthyraren och någon oberoende om det är något du inte förstår eller undrar över. De flesta uthyrare förstår inte själva sina kontrakt och vet ofta inte om de är lagliga eller ej i och med att det vanliga är att man köper en mall från internet eller en advokatbyrå. Lita inte blint på uthyraren. Har de inte köpt en mall utan skrivit ihop något själv på en sida så är de sällan helt lagliga.

 

Andra slags kontrakt är “licence agreements”, det betyder att frukost ingår samt att uthyraren eller någon som jobbar för dem kommer in och städar hela lägenheten inklusive sovrum. Väldigt få har dessa kontrakt, men uthyrare försöker ofta bluffa med dessa eftersom licence agreements inte kräver att man skyddar handpenningen. Gå inte med på det om det inte är studentkorridor eller liknande.

 

Läs på hur det fungerar i Storbritannien innan du börjar leta rum, ju mer man vet desto mindre chans är det att man blir lurad. Tänk på att om ni är ett gäng kompisar som hyr tillsammans och står på samma kontrakt kan uthyraren kräva er alla på kostnader som en av er gjort sig skyldig till.

 

Men om man inte har ett kontrakt då?

Om man inte har ett kontrakt så gäller “statutory law”, dvs om man inte bor med ägaren/uthyraren och betalar hyra månadsvis så har man en AST iallafall och en månads uppsägningstid gäller, samt att handpenningar måste skyddas. Bor man med uthyraren/ägaren så har man mindre rättigheter, handpenningen behöver inte skyddas samt uppsägningstiden är lika med samma period som man betalar hyra. Så betalar man veckovis så är uppsägningstiden en vecka, månadsvis så är den en månad.

 

Vad är skillnaden på att hyra eget eller bo med en live-in landlord?

Bor du med en live-in landlord har du väldigt lite rättigheter. Du är en “excluded occupier”, din handpenning behöver inte skyddas och det är väldigt lätt för din landlord att vräka dig. De kan även höja hyran när som helst. Du kan heller inte bryta ditt kontrakt genom att hitta en ersättare.

 

Vad bör göras vid inflyttning?

Ta bild på bostaden och allt som ingår vid inflyttningen. Se till att en inventering görs och dateras samt signeras. Ibland utförs inventering av ett företag, men om inte, gör en själv. Det är för din egen skull, för att det sedan ska gå smidigt vid utflyttning.

 

Det som ska finnas på listan är alla inventarier som finns i lägenheten samt i vilket skick de är. Gå igenom varje rum och dokumentera skicket på väggar, tak och golv samt trädgård och ytterområden om det ingår.

 

Vad är council tax?

“Council tax” är kommunalskatt som går till att betala för sophämtning, infrastruktur och andra utgifter som kommunen har. Avgiften betalas varje månad och beloppet beror på kommunen man bor i, samt storleken på bostaden. Bor man själv får man 25% rabatt.

 

Studenter behöver inte betala council tax, men det förutsätter att det endast bor studenter i bostaden.

 

Här kan du kolla vad council tax ligger på i olika områden. Det är upp till individen att anmäla inflyttning till kommunen och arrangera betalning av sin council tax via direct debit (autogiro).

 

Bör jag skriva ut mig från Sverige? Vad händer om jag skriver ut mig?

Om du har som plan att bo och jobba i Storbritannien i mer än ett år ska du skriva ut dig från flyttdag nummer ett. Om du ska studera eller jobba som au pair är du undantagen från det kravet. Att skriva ut sig är inget farligt. Man förlorar inte sitt medborgarskap och man kan lätt skriva in sig igen när/om man flyttar tillbaka till Sverige.

 

Med det sagt borde du skriva ut dig, eftersom kommunerna i Sverige får pengar baserat på hur många personer som bor i kommunen till sådant som skolor, äldrevård, vägunderhåll etc. Eftersom du då arbetar och betalar skatt i Storbritannien så är det Storbritannien som ska betala för din vård, även om du får vård i Sverige.

 

Andra saker att tänka på är att om man är utskriven från Sverige ska man byta till ett engelskt körkort, dock inte förrän det svenska går ut. Varje gång man flyttar inom Storbritannien är det också bra att meddela svenska Skatteverket om sin adressändring.

Om du flyttar hem till Sverige igen kan du läsa mer om vad som gäller här.

 

Kan jag rösta i Sverige? Ska jag rösta i Storbritannien?

Som svensk kan man rösta i de svenska valen på Sveriges ambassad under vissa tider innan valdagen i Sverige. Det krävs bara att du har ditt pass med dig. Är man utskriven skickas de svenska röstkorten till din engelska adress tillsammans med information om poströstning. Det är därför viktigt att Skatteverket har din engelska adress, läs mer om hur du anmäler det här.

 

Man kan även rösta i vissa val i Storbritannien om man skriver in sig på röstlängden i Storbritannien, detta borde man göra eftersom det förenklar processen kring att öppna bankkonton, få kredikort och ta lån. Man skriver upp sig genom att kontakta sitt ”local council electoral service” och ber om ett formulär till “electoral register/roll”. Man får sedan röstkort hemskickade varje gång det är ett val som svenska medborgare har rätt att rösta i.

 

Foto: Annie Spratt via Unsplash 

Hur fungerar sjukvården i Storbritannien?

Även om mycket förändrades i och med Brexit, har din rätt till sjukvård som EU/EEA medborgare i princip förblivit oförändrad. När du börjar jobba och skatta i landet, eller studerar kurser längre än sex månader, har du rätt till akutvård via ditt European Health Card. Sjukvårdssystemet heter NHS och du kan läsa mer om det här.

 

Vi har en längre artikel här som berättar mer om systemet och hur olika typer av vård fungerar.

 

Hur söker jag sjukvård i Storbritannien?

Sjukvård är gratis för alla bosatta i Storbritannien. När man har bosatt sig i ett område ska man registrera sig med en GP, general practitioner (husläkare). Gör detta omedelbart, vänta inte tills du blir sjuk. För akuta saker som olycksfall och allvarliga sjukdomar, andnöd, blodförlust eller liknande ska man ringa ambulans via 112/999 eller omedelbart ta sig till en A&E, accidents & emergencies (akuten).

 

För icke-akuta ärenden som remisser till andra läkare, halsfluss eller liknande ska man boka tid hos sin GP. Vid mindre olyckor som inte kräver akutvård kan man använda sig av minor injury units eller walk-in clinics.

 

Vid hosta, halsont och huvudvärk kan man fråga en apotekare om råd eller ringa NHS Advice på 111. För att hitta en GP, walk-in clinic eller ett sjukhus i ditt bostadsområde knappa in din postkod här.

 

Jag har ett svenskt europeiskt försäkringskort, gäller det?

Nej. Det europeiska försäkringskortet går inte på vilken nationalitet man har utan endast beroende på var man är bosatt och skattar. Är man bosatt i Storbritannien och skattar här ska man använda sig av ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt. Det ska man ta med sig när man åker på semester till Sverige eller resten av EU/EEA länderna. Detta gäller oavsett om man är utskriven eller ej eftersom det är skatten man betalar som betalar för rätten till sjukhusvård. Beställ ditt kort här gratis.

 

Praktiska tips för att underlätta livet i London:

Google – det kanske låter uppenbart, men googla allt och alla, lär dig ta reda på saker och ting själv, leta råd och tips

Gov.uk – leder till alla statliga sidor och har en massa bra tips och råd

Shelter – det Shelter inte vet om bostäder och kontrakt är inte värt att veta

NHS – allt som har med sjukvård att göra

Money Saving Expert – finansiellt oberoende sida som kommer leder till de bästa priserna på precis allt; semestrar, försäkringar, bankkonton, lån, kreditkort, el, gas, internet, mobilabonnemang etc.

 

För roliga aktiviteter: 

Time Out

Londonist

 

Svenskt i London:

Svenska organisationer i London

Svenskt i London

 

Boende och hotell:

Booking.com

Trivago.co.uk

 

Hyr rum eller lägenheter:

Airbnb

Facebook forum: Boende i London

 

Jämfö abonnemang:

Moneysupermarket.com

Moneysavingexpert.com

 

Jobb:

FAQ Jobba i London

Job Board LondonSwedes

 

Annat:

Hitta närmsta vårdgivare:

NHS

 

Information om att ta sig runt:

TfL (Transport for London)

Ta dig runt i London

 

För träning på gym:

Träning i London

 

För dig som vill plugga:
UCAS
Artiklar om att vara student i London