FAQ – Boende i London

Jun 25, 2020 by

Share Button

Funderar du på att flytta till London? Vi svarar på dina frågor kring boende i London. Hur funkar det med att hyra bostad och hur mycket kostar det att bo i London? 

Brexit

Ingen artikel om att flytta till London är i nuläget komplett utan att nämna Brexit. 31 december 2020, finns du på plats innan detta datum, kan du ansöka om Settled eller Pre-Settled Status, som är det föreslagna nya uppehållstillståndet. Vad som händer om du kommer hit efter det datumet kan du läsa mer om här Det nya poängsystemet Brexit  Du kan läsa mer om vad vi vet ännu så länge i vår artikel Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit. Med reservation för ändringar.

 

Ni kan även kolla in:

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Jobba i London

 

Har ni fler frågor om boende i London än de frågor nedan hänvisar vi till Londonsvenskars Bostadsforum på Facebook.

 

Jag vill flytta till London, hur gör jag?

Om du har vidareutbildning eller bra arbetslivserfarenhet inom ett yrke så kan du söka jobb från Sverige. Är du utbildad och har erfarenhet är det många företag som anlitar svensktalande från högkvarteren i London och i många fall får man boende fixat den första tiden vilket är ultimat. Se alltid till att någon är på plats i London för att kolla lägenheter innan du signar några kontrakt.

Har du endast gymnasieutbildning och lite eller ingen arbetslivserfarenhet så är det väldigt svårt att få jobb ifrån Sverige. Affär-, pub- och restaurangjobb annonseras ofta ut med en kort ansökningstid, söker man jobbet är det fullt möjligt att man får börja jobba redan nästa dag. Med sådan snabb omsättning så åker CV:n från personer som inte är på plats i Storbritannien direkt ner i papperskorgen. Billigaste och enklaste sättet att flytta hit är att boka några veckor på ett vandrarhem eller hos en vän och söka jobb överallt. Första tiden kan du även hyra ett rum genom Airbnb, där privatpersoner hyr ut rum eller hela lägenheter under kortare tid. Vill du ha ett permanentboende på en gång rekommenderar vi att signa upp på Spareroom.

Från och med 1 januari 2021 är det svårare för svenskar att få jobb i Storbritannien på grund av Brexit.

 

Vad behövs för att flytta till London?

Svenskt pass (eller annat EU/EEA pass), pengar och ett tips är att förbereda ett engelskt CV. Svenskar (EU/EEA medborgare) behöver inte något arbetstillstånd eller visum för att bo eller jobba i Storbritannien, detta kan komma att ändras efter att Brexit träder i kraft, och det är oklart när det blir. Låt ingen jobb/au pair agentur ta betalt för att fixa arbetstillstånd eller visum – detta är tyvärr ett vanligt bedrägeri. Detta kan dock ändras när Brexit träder i kraft efter 31 december 2020.

 

Hur mycket pengar behöver man ha med sig?

Detta är oerhört individuellt men räkna med att du måste lägga ut pengar på handpenning för en lägenhet samt åtminstone en månadshya.  Att ta sig runt i London och åkkort kostar en del och det kan uppkomma en del oförutsägbara kostnader.

Vi skulle rekommendera att du har absolut minst 25,000kr sparade även om det finns ett fåtal Londonsvenskar som kommit med 3000 kronor på fickan och klarat sig galant. Dock kanske för 20 år sedan 😉 En månadshyra till en delad lägenhet ligger i snitt på £700, så för att ha råd med handpenning, inköp till ditt nya boende och för att kunna leva under första veckorna känns ovanstånde rimligt. Tänk på att du måste kunna stå för kostnader såsom:

Handpenning(deposit) för hyreslägenhet, hyra, räkningar såsom el & gas, vatten, council tax, mobilräkning, försäkring, åkkort och andra oförutsägbar kostnader.

 

Hur kan man förbereda sig?

Saker man kan göra hemma innan man åker är;

  • Spara ihop pengar
  • Söka jobb
  • Börja leta efter boende
  • Förbered ett engelskt CV
  • Kolla upp vilka områden i London som lockar

Passa på att kolla upp områden i London man vill bo i och hur enkelt det är att ta dig till ditt jobb då London är stort och att pendla mellan öst och väst är inte alltid så kul i rush-hour. Från West till East kan det ta över 1 timme i kollektivtrafiken. Samt väldigt dyrt!

När man är på plats:

 

Varför inte skaffa bostad först?

Detta är det dyraste misstaget man kan göra och även det vanligaste. I Storbritannien och framförallt London så finns det oerhört många bedragare, har man inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon så är det fullkomligt möjligt att lägenheten/rummet inte existerar överhuvudtaget. Vill ”hyresvärden” dessutom att ni ska visa bevis på att ni har tillräckligt med pengar genom att visa upp ett Western Union kvitto, bank detaljer eller liknande så finns risken att de är bedragare.

Men det finns även andra anledningar, de bästa, billigaste och lagliga boendena erbjuds inte till arbetslösa, står det NO DSS i annonsen så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Andra viktiga anledningar är att kontrakten är på 6-12 månader och kan inte brytas, att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid utav uthyraren. Så var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på ett kontrakt, det kan bli väldigt dyrt annars eftersom det är fullt möjligt att du blir betalningsansvarig för resterande av kontraktet, i o m våra personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige. Sista anledningen är en mer praktisk anledning, om du inte vet var du kommer jobba så finns ju risken att rummet du tar är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan bli både tidskrävande och onödigt dyr samt att det är väldigt svårt att göra en realistisk budget för att se om man har råd med rummet/lägenheten om man inte vet vad man kommer att tjäna.

Hur skaffar man ett bankkonto?

Bankkonto skaffar man genom att ta med sig pass och adressbevis till banken, giltiga adressbevis är exempelvis: el/gas räkningar, och bankbrev. För att få ett adressbevis be din svenska bank att skicka ett kontoutdrag till det boende du har första tiden i London och vips så har du ett adressbevis. Många oroar sig och tror att en vandrarhemsadress inte duger till konton, N.I. och jobb med mera men det är helt i onödan, Storbritannien struntar fullkomligt i om du bor på vandrarhem, hotell, polarens soffa eller har en egen lägenhet med kontrakt, det enda de bryr sig om är att du bor någonstans och att du kan bevisa det.

Skaffa bankkonto i London.

 

Vilken bank ska man välja?

Fler och fler digitala banker har öppnat och gör det lättare att skaffa bankkonto i Storbritannien.
Läs vår artikel om att öppna bank i Storbritannien.

 

Marylebone Highstreet, ett populärt (men dyrt) område bland svenskar

 

Vilka områden är säkra att bo i?

London är en storstad med miljontals invånare, brott händer i alla områden. Men London är en säker stad med ett ordentligt CCTV system med över 500 000 kameror runtom i London så brott hamnar ofta på film och avskräcker en del kriminella. Varje dag bor och jobbar miljontals invånare i alla Londons områden och brott sker båda i centrala London och i förorter. Tidigare, på 90 talet och tidigt 2000 tal räknades en del områden i London som mindre säkra bland Londonsvenskar och många avråddes att flytta till dem men många av dessa har modernasierat och en del har även blivit väldigt trendiga, exempelvis Hackney, Brixton och Peckham.

Vi börjar med de goda nyheterna. Här är en lista över Londons säkraste områden där Richmond i  toppar listan!

Och här är en lista över Londons mest farliga områden. Vi listar inte detta för att avskräcka nya Londonsvenkar utan helt enkelt för att informera för de som är intresserade av att veta vart kriminaliteten är som högst i denna stora stad.

I skrivandets stund har skribenten själv inte efter 11 år i London råkat ut för något brott.

Det viktiga med ett område är att ni känner er bekväma där dag som natt, inte vad rykten och statistiken säger. Så innan ni skriver på ett kontrakt besök stället flera gånger och gå runt, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Kolla in lokala facebookgrupper och lär känna grannar.

 

Vart bor alla Londonsvenskar?

Populära områden bland svenskar är Marylebone (centralt och dyrt men här finns svenska kyrkan, svenska ambassaden, svenska handelskammaren och två svenskbutiker, Barnes (här finns svenska skolan i London och Totally Swedish) och lite längre ut, Richmond där det även finns ett svensk gymnasium (Richmond räknas även som ett av de säkraste kommunerna i London).

Den mest populära delen för svenskar att bo i är sydvästra London med områden såsom:

Livliga communities: Balham, Battersea, Brixton, Clapham, Earlsfield, Streatham, Stockwell, Tooting, Wandsworth.

Dyrare områden: Chelsea , Earls Court, Fulham, Parsons Green, South Kensington, West Brompton.

 

Undersökning i vår Facebookgrupp med 24 000 medlemmar, över 1000 Londonsvenskar svarade.

Hur väljer jag ett område att bo i?

Tips: Börja med att skaffa jobb innan du skriver på ett långt boendekontrakt. När du väl har ett jobb så kolla upp hur du tar dig runt med kollektivtrafiken såsom tunnelbanan, DLR, overground, tåg, och buss. Kolla även om det är enkelt att kanske cykla till jobbet. Ta linjen du kommer åka på utåt mot zon 2 till 4 åt båda hållen från jobbet och kolla upp lite utav de områdena som du tror du skulle trivas att bo i.  Sydost och österut är ofta billigare än norr och väst. Man får även mer för sina pengar i zon 2 och utåt, kvaliteten blir bättre och storleken på rummen större, fler rum kommer med trädgårdar än i centrala London samt mataffärerna är billigare likaså pubarna och restaurangerna så envisas inte om att bara bo centralt.

Du kan ta läsa mer om Londons bostadsområden här (ta listan med en nypa salt, den är skriven med glimten i ögat).

Genomsnittlig hyra för ett rum i London (2020)

Vad är rimligt att betala i hyra?

Genomsnittshyran för ett eget dubbelrum i London beror på vilket område du vill bo i men räkna med minst £600 plus räkningar för att få ett rum i bra standard. Mayor of London har skapat ett online verktyg för att ta reda på bostadskostnad i Storbritannien.

Du kan räkna ut den genomsnittliga hyran för ditt område här

Kvalitén är ofta lite sämre än svensk standard så se till att kolla lägenheten innan du betalar deposit eller skriver på kontrakt.

 

Vad är handpenningsavgift och mycket betalar man i handpenningsavgift?
Vad är Deposit Protection Scheme/ Tenancy Deposit Scheme?

En handpenningsavgift betalar man så gott som alltid när man hyr något i Storbritannien, det är en avgift som motsvarar 4-6 veckors hyra. Avgiften tas ut av mäklaren/hyresvärden och hålls under hela hyresperioden, den tillför att skydda uthyraren mot kostnader hyresgästen kan orsaka genom att skada lägenheten och/eller inventarierna eller kostnader som uppstår om hyresgästen lämnar lägenheten innan hyresperioden har gått ut. Denna avgift måste ALLTID skyddas i ett utav tre oberoende schemes; Deposit Protection Service , My Deposit eller Tenancy Deposit Scheme . Handpenningen måste skyddas inom 30 dagar efter att ni har betalat den och ni måste begära ett certifikat med erat referensnummer, detta är inte ett kvitto som uthyraren själv skriver ihop och även om det ser ok ut så gå till deposit schemets webbsida och dubbelkolla att pengarna har satts in. Fråga redan innan ni skriver kontrakt och betalar någonting var de kommer förvara er handpenning. Varje år förlorar många hyresgäster stora summor pengar pga att handpenningen inte skyddats.

Om din landlord ber dig betala handpenning till den som tidigare bott i lägenheten gäller följande: Pay deposit to another tenant.

 

Jag behöver skaffa en borgenman/guarantor, vart hittar jag det?

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I storbritannien kallar vi det Guarantor och det kan vara exempelvis en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om ni inte har någon som kan agera Guarantor kan ni få hjälp att hitta en borgensman i London här.

 

Var/hur kan man leta rum/lägenhet?

Det finns många sätt att leta rum/lägenheter på, vi har en dedikerad sida för boende på Facebook; Boende i London.

Utgå från ditt jobb och följ buss/tåg/tunnelbane/DLF/overground linjerna utåt till zon 2-4, på så sätt så kommer du hitta ett område som är billigt OCH har en bra resväg till jobbet. Områden som ligger utanför zon 1 ut kan ha jättebra resvägar till centrala London så det kan ta 10-15 minuter att ta sig in från zon 3 medan det kan ta lika lång tid eller längre att ta sig från zon 1 i väster till zon 1 i öster. Buss är billigare än tunnelbana och tåg, uteslut inte heller cykelpendling. Läs mer om att ta dig runt London här.

När man väl valt ut några områden som verkar bra, prisvärda och passar jobbet så besök dem flera gånger vid olika tidpunkter för att se hur det känns, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Börja sedan kolla efter små lokala mäklare i det området ni vill bo i, de har annonser i sina fönster, kolla efter “To Let” skyltar utanför bostadshus i området och ring numret på skylten. Kolla även in annonstavlor i vanliga affärer där private uthyrare ofta sätter ut annonser.

En utmärkt plats att hitta rum i redan existerande flatshares är Spareroom.

Vi har en dedikerad sida för boende på Facebook Boende i London.

Större mäklarfirmor finns det många av, sök på Lettings Agents på Google så får ni upp de mest populära. Från och med juni 2019 förbjöds adminkostnader för hyresmäklare vilket sparar er tusentalskronor.

 

Hyra rum i flatshares är de mest populära alternativen bland nykomna Londonsvenskar,
men var försiktig innan du nappar på första bästa. Standarden vs priset på lägenheter är inte som i Sverige.

 

Londonfälla nr1:
Jag har hittat en sängplats (alltså inte eget rum) i zon 1 för £400+ i månaden, det är väl billigt och bra?

Dessa sängplatser i delade rum är ofta över-prisade och inte tillåtna. De förekommer ofta i centrala London då många betalar gärna lite mer och klämmer ihop sig för att få bo centralt. För samma pris så kan man hitta ett eget singelrum i en trevlig house-share med vardagsrum och trädgård istället för dessa lägenheter där två eller fler sover i varje sovrum och tre eller fyra sover i vardagsrummet. Den enda personen här som tjänar pengar är den som hyr ut olagligt (oftast illegalt i andra-hand) och tar ut circa £1000 till £1500 i månaden mer än vad marknadshyran ligger på om ni skulle hyra direkt ifrån mäklaren/ägaren själva. Det är även olagligt att överbefolka lägenheter, max 2 personer i ett dubbelrum och max 1 i ett singelrum och ingen får sova i vardagsrum är standardregler. De flesta councils (kommuner) kräver även en HMO registering för att få hyra ut lägenheter till 3 eller fler personer och dessa sängplatskollektiv skulle aldrig klara en inspektion från council. Skulle sedan mäklaren/ägaren komma på att det bor så många i lägenheten så blir ni ganska snart vräkta och iom att lägenheten hyrs illegalt i andra-hand så har man mycket få rättigheter om man blir vräkt. Dessa uthyrare skyddar kanske inte heller handpenningen i ett handpenning protection scheme vilket krävs enligt lag.

 

Londonfälla nr2:
Hittade en lägenhet på nätet och de behöver en handpenning innan jag ser lägenheten, är det säkert att betala?

London är ökänt för överpriser och skräckhistorier kring dåliga mäklare och landlords. Låt inte detta avskräcka dig från att flytta hit dock. Vad man än gör så bör man kolla in rummet/lägenheten i person, överför inte pengar eller bevis på inkomst innan och inspektera allt, leta efter spår av mögel och ohyra såsom musbajs och bedbugs (detta kan bli otroligt dyrt om ni inte upptäcker i tid). Måste något repareras innan eller vid inflyttning se till att få detta i skrift innan ni går med på något, speciellt om detta är en av anledningarna till att ni går med på att hyra rummet/lägenheten. Googla även uthyraren/mäklaren innan ni går med på något, är det som kommer upp mesta dels negativt gå därifrån. Finns det ingen eller väldigt lite information var försiktig. Av erfarenhet och efter att ha drivit Londonsvenskar forumet i många år är många mäklare så kritiserade att de regelbundet byter företagsnamn för att inte förknippas med dålig kritik alternativt deras förra företag gick i konkurs och nu har de öppnat nytt. London är okänd för lägenhetscams. Om ni inte hittar mycket information fråga om andra har hört talas om dem och vad de vet.

Jag och min kompis vill bo i samma lägenhet, går det?

Klart det går! Gå antingen genom en letting agency eller försök hitta två lediga rum i en flatshare. Det kan vara svårt att hitta egen lägenhet när man just har kommit till Storbritannien och inte har ordentliga referenser, fast jobb eller bankkonto. Ni kan fixa lägenhet genom att ha en ”guarantor” dvs någon som står på kontraktet för er, såsom en förälder eller genom Housing Hand (som vi rekommenderar).

Tips från andra Londonsvenskar:

-Istället för att låsa fast er i varandra, leta varsitt rum i varsin flatshare i samma område istället.

-Kom även ihåg att vänskapen testas rejält när man bor så nära inpå någon som man är vän sedan tidigare. Speciellt då många lägenheter i London är små och trånga.

Hur hyr jag rum/lägenhet?

Uthyraren kommer be om referenser från arbetsgivare och ofta från din tidigare hyresvärd samt en karaktärsreferens. De kommer även kräva att få se ID såsom pass och kontoutdrag från din engelska bank. Om du inte har en engelsk jobbreferens och utdrag från en engelsk bank så är det mycket möjligt att de antingen nekar dig eller de kräver en engelsk borgenär som går i god för dig och/eller 6 månaders hyra iförväg. Om ni inte är studenter strunta i denna lägenhet och leta vidare när ni har fixat allt som krävs. Är ni studenter är detta väldigt vanligt, ni kan leta vidare och hitta privata uthyrare som accepterar CSN som bevis på inkomst men förbered er på att detta mycket väl kan vara vad som krävs så att ni inkluderar det i er budget.

Om ni inte har alla papper som krävs direkt så erbjuder många att mot en handpenning ta bort annonserna och inte visa rummet/lägenheten för någon annan och vänta med uthyrning tills ni har alla papper iordning. Gå absolut inte med på detta, till skillnad mot en lägenhets/rums handpenning så behöver de inte skydda en handpenning, det är även mycket vanligt att de visar lägenheten och hyr ut den ändå samt behåller er handpenning vilket de kan göra helt lagligt genom att inte godkänna de referenser ni kommer med. Även om de verkligen inte annonserar ut rummet/lägenheten så är det väldigt vanligt att de behåller avgiften genom att inte godkänna något av era papper. Det finns fler rum i London så sluta stressa, skaffa referenser och kontoutdrag och leta vidare.

Jag studerar och uthyraren vill ta 6 månaders hyra i förskott är det ok?

Det är väldigt vanligt att de som inte har ett jobb krävs på 6 månaders hyra iförväg, ni kan leta vidare för det finns många privata uthyrare som kan acceptera er ändå. Men går ni med på detta kolla verkligen upp så att lägenheten är i bra skick, att kontraktet är lagligt och rättvist samt att de använder sig utav deposit protection scheme. Googla mäklaren för att se om det dyker upp negativa eller positiva saker om dem.

Hur fungerar bostadskontrakten?

Det vanligaste kontraktet är AST (Assured Shorthold Tenancy), det är oftast ett kontrakt som gäller i 6-12 månader och när tiden gått ut så går det antingen över i ett tillsvidare kontrakt med en månads uppsägningstid från båda hållen eller så väljer de att förnya kontraktet med ytterligare 6 eller 12 månader. Se till att ni har en six month break clause om ni accepterar ett 12 månaders kontrakt. I kontraktet så ska det stå var, hur och varför er handpenning skyddas (obs detta ersätter inte kravet på ett kvitto från handpenning protection scheme) samt om ni får ha husdjur eller inte, vad som ingår i hyran, namnet och adressen på lägenhetens ägare. Läs igenom det noga och fråga både uthyraren och någon oberoende om det är något ni inte förstår eller undrar över. De flesta uthyrare förstår inte själva sina kontrakt och vet ofta inte om de är lagliga eller ej i o m att det vanliga är att man köper en mall från internet eller en advokatbyrå så lita inte blint på uthyraren, har de inte köpt en mall utan skrivit ihop något själv på en sida så är de sällan helt lagliga. Andra slags kontrakt är licence agreements, det betyder att frukost ingår samt att uthyraren eller någon som jobbar för dem kommer in och städar hela lägenheten inclusive ert sovrum, väldigt få har dessa kontrakt men uthyrare försöker ofta bluffa med dessa eftersom licence agreements inte kräver att man skyddar handpenningen, gå inte med på det om det inte är studentkorridor eller liknande. Läs på hur det fungerar i Storbritannien innan ni börjar leta rum, ju mer man vet desto mindre chans är det att man blir lurad http://england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting Tänk på att om ni är ett gäng kompisar som hyr tillsammans och står på samma kontrakt så kan uthyraren kräva er alla på kostnader som en av er gjort sig skyldig till.

 

Men om man inte har ett kontrakt då?

Om man inte har ett kontrakt så gäller statutory law, dvs om man inte bor med ägaren/uthyraren och betalar hyra månadsvis så har man en AST iallafall och en månadsuppsägningstid gäller samt att handpenningar måste skyddas. Bor man med uthyraren/ägaren så har man mindre rättigheter, handpenningen behöver inte skyddas samt uppsägningstiden är lika med samma period som man betalar hyra, så betalar man veckovis så är uppsägningstiden en vecka, månadsvis så är den en månad.

 

Vad är skillnaden på att hyra eget eller bo med en live-in landlord?

Bor du med en live in landlord så har du väldigt lite rättigheter, du är en excluded occupier, din handpenning behöver inte skyddas och det är väldigt lätt för din landlord att vräka dig om ni inte gått med på en viss hyra under en viss tidsperiod, så kan de även höja hyran när som helst. Du kan heller inte få bryta ditt kontrakt genom att hitta en ersättare.

 

Vad bör göras vid inflyttning?

Ta bild på hur lägenheten/rummet och allt som ingår ser ut vid inflyttningen, se till att en inventeringslista görs och dateras samt signeras om ni så blir tvungna att skriva listan själva. Det som ska finnas på listan är alla inventarier som finns i lägenheten samt i vilket skick de är i, gå även igenom varje rum och dokumentera skicket väggar, tak och golv är i, samt trädgård och ytterområden som ingår.

 

Vad är council tax?

Council tax är en kommunskatt och går till att betala för sopphämtning, vägar och andra utgifter som kommunen har. Avgiften betalas varje månad i 10 månader och storleken beror på kommunen man bor i samt storleken på bostaden. Bor man själv i lägenheten så får man 25% rabatt. Studenter behöver inte betala council tax MEN då måste det endast bo studenter i bostaden, därför så är det bättre att studenter och personer som arbetar bor var för sig om man inte vill ta den kostnaden för studenten. Kostnaderna skiljer sig beroende på vilken kommun du bor i men för en person som bor själv i en etta i centrala London ligger det på ca £900 per år. Här kan du kolla eran Council tax https://www.gov.uk/council-tax-bands

 

Bör jag skriva ut mig? Vad händer om jag skriver ut mig?

Om du har som plan att bo och jobba i Storbritannien i mer än ett år så ska du skriva ut dig från flyttdag nummer ett, om du ska studera eller jobba som au pair så är du undantagen från det kravet. Att skriva ut sig är inget farligt man förlorar inte sitt medborgarskap och man kan lätt skriva in sig igen när/om man flyttar tillbaka. Du bör skriva ut dig eftersom kommuner i Sverige får pengar efter hur många personer som bor i kommunen till skolor, äldrevård, vägunderhåll med mera. Att en person saknas från Svappavaara gör ju inte så mycket men tänk er om Stockholm, Göteborg och Malmö har flera tusen som saknas men som de fortfarande får pengar för, det kan betyda sämre skolor och äldrevård i mindre orter och uppsägningar av personal. Sen i o m att ni jobbar och skattar här i Storbritannien så är det Storbritannien som ska betala för er vård även om ni får vård i Sverige. Är man utskriven så får man byta in sitt körkort mot ett engelskt istället för svenskt när det går ut. Varje gång man flyttar inom Storbritannien så är det bra att meddela Skatteverket sin adressändring. Vad ni sedan ska göra när ni flyttar hem kan ni läsa här:  Flytta hem till Sverige igen.

 

Kan jag rösta i Sverige eller ska jag rösta i Storbritannien?

Som svensk så kan man rösta i de svenska valen på Sveriges ambassad under vissa tider innan valdagen i Sverige. Det krävs bara att du har ditt pass med dig. Är man utskriven så skickas de svenska röstkorten till din engelska adress tillsammans med information om poströstning, röstkort och ID kan tas med till Sveriges ambassad för röstning.

Man kan även rösta i vissa val i Storbritannien om man skriver in sig på röstlängden i Storbritannien, detta bör man göra eftersom det blir lättare att öppna bankkonton och att få kredikort och lån om man står med på röstlängden. Man skriver upp sig genom att kontakta sitt ”local council electoral service” och ber om ett formulär till electoral register/roll, man får sedan röstkort hemskickade till sig varje gång det är ett val som svenska medborgare får rösta i.

nationalhealthexecutive.co.uk

Hur fungerar sjukvården i Storbritannien?

Som EU/EEA medborgare så kvalificerar man för sjukvård i Storbritannien så fort man har börjat jobba och skatta i landet, studenter på kurser längre än sex månader kvalificerar också från dag nummer ett, samt au pairer kvalificerar för sjukhusvård via sin värdfamilj. Vad som händer efter Brexit är ännu inte klart men just nu gäller samma fria vård som tidigare. Sjukvårdssystemet heter NHS och är gratis eller åtminstone väldigt billig, preventivmedel och gynekolog är helt gratis, vanliga receptbelagda mediciner kostar £8.05 per recept.

Läs mer här om vård, tandläkare och sexualmottagningar  i London.

 

Hur söker jag sjukvård i Storbritannien?

Sjukvård är gratis för alla bosatta i Storbritannien. När man har bosatt sig i ett område så ska man registrera sig med en GP, general practitioner (husläkare), gör detta omedelbart vänta inte tills ni blir sjuka. För akuta saker som olycksfall och allvarliga sjukdomar, andnöd, blodförlust och liknande så ska man ringa ambulans via 112 eller omedlebart ta sig till en A&E (accidents & emergencies), för icke akuta ärenden som remisser till andra läkare, halsfluss och liknande så ska man boka tid hos sin GP, mindre olyckor som inte kräver akutvård så kan man använda sig utav minor injury units eller walk-in clincis. Vid hosta, halsont och huvudvärk så kan man fråga en apotekare om råd eller ringa NHS Advice på 111 för råd. För att hitta en GP, walk-in clinic eller sjukhus i ditt bostadsområde knappa in din postkod här http://www.nhs.uk/service-search. 

 

Jag har ett svenskt Europeiskt Försäkringskort gäller det?

Nej. Det europeiska försäkringskortet går inte på vilken nationalitet man har utan endast beroende på var man är bosatt och skattar. Är man bosatt i Storbritannien och skattar här så ska man använda sig av ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt, det ska man ta med sig när man åker på semester till Sverige eller resten av EU/EEA länderna. Detta gäller oavsett om man är utskriven eller ej eftersom det är skatten man betalar som betalar för rätten till sjukhusvård. Beställ ditt kort härifrån gratis http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/EHIC/Pages/about-the-ehic.aspx

 

Praktiska länkar för att underlätta livet i London:

https://www.google.co.uk googla allt och alla, lär er ta reda på saker och ting själva, leta reviews, råd och tips.

https://www.gov.uk/ en länk som leder till alla statliga sidor och har en massa bra tips och råd.
Shelter http://england.shelter.org.Uk/get_advice/private_renting det de inte vet om bostäder och kontrakt är inte värt att veta.

NHS http://www.nhs.Uk/Pages/HomePage.aspx allt som har med sjukvård att goöra.
Money Saving Expert http://www.moneysavingexpert.com/ finansiellt oberoende sida som kommer leda er till de bästa dealsen på precis allt, semstrar, försäkringar, bankkonton, lån, kreditkort, el, gas, internet, mobilabbonnemang och mycket mer, Gör inget finansiellt utan att titta här först.

 Vill ni ha kul och inte hittar det ni vill ha på Londonsvenskar så spana in;

http://www.timeout.com/london
http://londonist.com/

Svenskt i London

Svenska organisationer i London

Svenskt i London

Boende och hotell

För er som undrar vilket hotell ni ska bo på:
http://www.booking.com/city/gb/london.html?aid=352159
http://www.trivago.co.Uk

Hyr rum eller lägenheter:

https://www.airbnb.co.Uk/c/cjosefin?s=8
Boende i London (Facebook grupp)

Vilka abonnemang ska jag välja?

Jämför på
http://www.moneysupermarket.com/mobile-phones/
http://www.moneysavingexpert.com/

För er som behöver föra över pengar mellan länder

 

Svenska frisörer i London

Jobb

FAQ Jobba i London

www.jobs.londonswedes.com

https://www.facebook.com/groups/LondonSwedesJobBoard/

Annat

För er som söker möbler:
http://Uk.freecycle.org/region/London

För er som undrar vart ni kan hitta närmaste doktorn:

http://www.nhs.uk/service-search

För er som undrar hur det funkar med att ta sig runt stan/ hur mycket månadskort kostar:
https://www.tfl.gov.Uk/fares-and-payments/fares
http://londonsvenskar.com/svensk-i-london/ta-dig-runt-i-london/ 

För er som söker gym som inte är allt för dyrt:
http://www.puregym.com
http://www.thegymgroup.com
http://www.easygym.co.Uk

För er som vill plugga:
http://www.ucas.com
http://londonsvenskar.com/student-category/

För er som helt enkelt undrar “vad finns det att göra i London?”:
http://www.timeout.com/london
http://www.visitlondon.com/things-to-do/whats-on
http://www.skiddle.com/whats-on/London/
http://londonist.com/
https://twitter.com/skintlondon