Festivaler i Storbritannien 2015

Jun 6, 2015 by

Share Button

Har du endast varit på Hultsfred och Roskilde och tycker du har varit på festival så får du tänka om. Storbritannien har en festivalkultur som slår Sverige med längder och utbudet är stort och imponerande!

Vi har listat de bästa och största festivaler och även några små. Har ni några andra att tipsa om? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan!


The Secret Garden Party

Datum: 23 – 26 juli 2015
Plats: Cambridgeshire, England
Camping: Ja

SLUTSÅLD 

The Secret Garden party är som en stor trädgårdsfest gone mad. Festivalen startade 2004 men har snabbt byggt sig ett namn som en av den mest unika och bästa festivalen i England och sedan starten har besöksantalet ökat med 30 000 personer. Festivalen ligger på 220 hektar stor åker som gränsar en flod och sjö. Varje år har festivalen ett tema och detta år är det “Childish Things” som uppmanar alla besökare att plocka fram sitt inre barnasinne. Hit kommer du inte med T shirt och jeans utan slå på fantasin och kom i den mest galna och konstnärligaste kostymen du kan tänka dig. Glöm Emmaboda och Hultsfred, hela denna festival går i konstens och naturens tecken och det är inte bara musiken som kommer få dig att tappa andan.

Läs recension från The Secret Garden party och se bilder från tidigare år här! Förutom musik finns massor av aktiviteter för barn och vuxna och det är helt okej att ta med barn. Festivalen har beviljats permanent licens med en kapacitet på upp till 32.000 för envar av de fyra dagarna.

Klara artister för 2015 är: JUNGLE, THE CAT EMPIRE, CARAVAN PALACE, PUBLIC SERVICE BROADCASTING, ANGUS & JULIA STONE, KATE TEMPEST, TEMPLES, MARIKA HACKMAN, JACK GARRATT, BERNHOFT, BEARS DEN, SAY LOU LOU, IBEYI och många, många fler!

Mer information om The Secret Garden Party hittar du här.


End of the Road Festival

Datum: 4-6 september 2015
Plats: Larmer Tree Gardens, Dorset, England
Camping: Ja

End of the Road Festival grundades 2006 av svenska Sofia Hagberg och Simon Taffe och tar plats i vackra Lamer Tree Gardens under tre händelserika dagar. Festivalarrangörerna är stolta över att kunna säga att detta är en liten, oberoende festival som sätter musiken i fokus. Här kan du inte förvänta dig en massa stora headliners som på exempelvis Glastonbury eller Wireless. På festivalens fyra scener spelar mestadels indieband med fokus på genrer så som folk, country och americana. Man har även riggat upp ett piano i en mysig skogsdunge där där bl.a. up-and-coming blues-rock bandet Alabama Shakes gjorde en improviserad spelning och punklegenden Patti Smith tog till ord i en magisk högläsning.

Klara artister för 2015 är bl.a.:  SUFJAN STEVENS, TAME IMPALA, THE WAR ON DRUGS, FUTURE ISLANDS, MY MORNING JACKET, LAURA MARLING, DJANGO DJANGO, MAC DEMARCO, MARK LANEGAND BAND,LOW, SAINT ETIENNE m.fl.

Mer information om End of the Road Festival finner du här.


Wilderness

Datum: 6-9 augusti 2015
Plats: Cornbury Park, Oxfordshire
Camping: Ja

Wilderness är en relativt ny festival inne på sitt femte år. Med sitt vackra landskap bjuder de ännu en gång in till fest där naturen och artisteriet står i fokus. Wilderness är systerfestival till Secret Garden Party och precis som SGP är festivalen väldigt fokuserad på artisteri men denna festival känns även lite mer “hippie”. Här kan du bl.a. pova på hästridning, besöka deras alldeles egna spa eller varför inte delta i yoga- och meditationsklasser som erbjuds i “The Sanctuary” (helig plats).

De levererar även när det kommer till artisterna:

Klara artister för 2015: BJÖRK, THE GRAND SPIEGEL, BEN HOWARD, GEORGE CLINTON, PARLIAMENT & FUNKADELIC, NICK MULVEY, ROISIN MURPHY, NILS FRAHM, CARAVAN PALACE, HERCULES & LOVE AFFAIR, DAMIAN LAZARUS AND THE ANCIENT MOONS m.fl.

Mer information om Wilderness hittar du här.


BoomTown Fair

Datum: 13-16 augusti 2015
Plats: Matterley Bowl Estate, Winchester
Camping: Ja

BoomTown Fair (även kallad kallad UK’s maddest city) är ett magiskt mekka for alla reggae, trance och house-älskare. Festivalen består av olika distrikt och “stadsdelar” där du klär dig efter teman såsom Hippy chic, Tribal & Djungle, Pirates & Pensioners med mera, beroende på vilket distrikt du bor i. Varje stadsdel är unik: Chinatown, El Barrio Loco, Mayfair Avenue och olika regler gäller i distrikten. Biljetterna är slut vilken dag som helst så boka nu för att inte missa sommarens coolaste festival.

Klara artister för 2015 är bland många andra: STEPHEN “RAGGA” MARLEY, SOJA, FLOGGING MOLLY, GOGOL BORDELLO, MATISYAHU, ALBOROSIE & SHENGEN CLAN, JOHN BUTLER TRIO, BARRINGTON LEVY, ANTHONY B med flera.

Mer information om BoomTown hittar du här.


We are FSTVL

Datum: 30-31 maj 2015
Plats: Upminister, Essex
Camping: Nej

Om man trodde att det inte skulle dyka upp fler festivaler i Europa hade man fel! We are FSTVL är en ny dance festival som lanserades 2013 och garanterar att föra samman de största namnen inom elektronisk dansmusik i samarbete med några av världens ledande klubbar och producenter i en ny, fet miljö.

Över 150 artister spelar på festivalens 15 arenor under denna magiska helg! Har du inte fått nog efter sista akten finns flertal efterfester både i Essex och i centrala London. Att de har dragit samman de största namnen inom elektronisk musik stämmer bra. Nedan ser du några av dem!

Klara DJ’s för 2015 är bland andra: STEVE ANGELLO, MARK KNIGHT, SETH TROXLER, LOCO DICE, CYRIL HAHN, STEVE AOIKI, SVEN VÄTH, CLAUDE VONSTROKE, ADAM BEYER, DANNY HOWARD, AME, ART DEPARTMENT, DENNIS FERRER, CARL COX, DIXON, FRIEND WITHIN, ENZO SIRAGUSA, GORGON CITY med flera.

Mer information om We are FSTVL hittar du här.


Field Day

Datum: 6-7 juni 2015
Plats: Victoria Park, London
Camping: Nej

För nionde året i rad tar Field day över med sin unika blandning av banbrytande line-up tillsammans med village fete mentalitet, är Field Day en hyllning till allt som är djärvt, vågat och innovativt i världen av alternativ musik! Festivalen tar plats i Victoria Park i London och pågår under en helg!

Klara artister för 2015 är bland andra: FKA TWIGSCARIBOU, RIDE, A.G COOK, ANTIX, PATTI SMITH, ALLAH-LAS, ASTRONOMYY, AWESOME TAPES FROM AFRICA, ALL TVVINS, BAD BREEDING m.fl.

Mer information om Field Day  hittar du här.


Wireless

Datum: 28 juni & 3-5 juli 2015
Plats: Finsbury Park, London
Camping: Nej

Wireless har drivits sedan 2005 av Live nation och har på grund av de tunga företagen bakom sig kunna dra riktigt stora och många namn. Detta är inte en camping festival, så som sagt: du kan sova gott mellan dagarna. Nytt för i år är att Wireless flyttat  till Finsbury Park och numera är hela fyra dagar istället för tidigare tre.

Klara artister för 2015 är stora namn såsom: DRAKE, ASAP ROCKY, KENDRICK LAMAR, MAJOR LAZER, DAVID GUETTA, NICKI MINAJ, JESSIE J, AVICII, CHARLIE XCX och många fler.

Mer information om Yahoo! Wireless hittar du här.


Easter electric

Eastern Electric

Datum: 1 augusti, 2015
Plats: Hatfield House, Hatfield
Camping: Nej

Eastern Electric började som ett underground rave men 2007 blev eventet istället en festival. För andra året i rad hålls Eastern Electric i historiska Hatfield House, men efterfesten brukar hållas i centrala London och ta besökarna på en resa tillbaka till festivalens rötter.
Underground house och techno är det som gäller och fokus ligger oftast på europeiska och amerikanska DJs framför brittiska. Den här endags festivalen besöker du för mer än bara musiken, här utlovas en upplevelse utöver det vanliga!

Festivalen gästan bland annat av: JAMIE JONES, APPLEBOTTOM, BODDIKA, CITIZEN, CRAZY P, JORIS VOORN, MIDLAND, TINI TOTALLY ENORMOUS EXTINCT DINOSAURS, WAYWARD, SKREAM, THE 2 BEARS.
Mer information om Eastern Electric hittar du här.


sw4

SW4

Datum: 29 – 30 augusti 2015
Plats: Clapham Common, London
Camping: Nej

South west four är elektro festivalen som gått från att vara ett litet event för lokalbor till att i dagsläget ha kapacitet för 20 000 besökare. De senaste tio åren har minst sagt varit bra och nu gästas festivalen av stora namn inom DJ sfären. Hit går du som letar efter Ibiza vibbar till tonerna av house, elektro, techno och trance.

Klara artister för i år är bland annat: FATBOY SLIM, FAITHLESS, ERIC PRYDZ SKRILLEX, MARTIN GARRI, BASEMENT JAXX, CARL COX VS LOCO DICE.

Mer information om SW4 hittar du här.


farr festival

Farr festival

Datum: 16 – 18 juli 2015
Plats: Bygrave Woods, Hertfordshire
Camping: Ja

Farr är en ny, up and coming festival och har sedan premiären 2010 blivit ett av de populäraste boutique eventen i UK. Det som började som ett litet event för nära vänner och familj välkomnar nu runt 2000 besökare. Med sin imponerande location i ett övergivet skogslandskap är det här en festival väl värt ett besök för den som letar efter en galen skogsfest med några av de största DJ namnen just nu.

Bland årets line-up finns AME, BECCA DEE, BENNY PAGE, CADENZA, CHANNEL ONE, EDWARD SCISSORTONGUE , EROL ALKAN, GERD JANSON, HEIDI, JAMIE RODIGAN och många fler.

Mer information om Farr Festival hittar du här.


Lovebox

Datum: 17-18 juli 2015
Plats: Victoria Park, Bethnal Green, London
Camping: Nej

Lovebox är belägen i Victoria Park , som gränsar till Bethnal Green, Hackney och Bow. Det gör att den här festivalen har blivit känd för att ha en slags ”Shoreditch-vibe” och för att vara en lite mer trendig festival med besökare som är intresserade av musik och mode. Festivalen har funnits i 12 år och startades av DJn Groove Armada. De hade det första eventet på klubben 93 Feet East vid Brick Lane som slog igen förra året efter ett stort drogtillslag. Lovebox vision är att inspirera med dramatiska, glamourösa och episka uppträdanden av de allra största artisterna.

Festivalområdet är också noga planerat men det är ingen campingfestival så du kan fortfarande få en god natt sömn mellan de två dagarna!

Klara artister för 2015 är bland andra: SNOOP DOGG, RUDIMENTAL, HOT CHIP, CYPRESS HILL, JESSIE WARE, BONOBO, ANNIE MAC, HOT CHIP, LITTLE DRAGON, MARK RONSON, MK  m.fl.

Mer information om Lovebox hittar du här.


bestival

Bestival

Datum: 10-13 september 2015
Plats: Isle of Wight, England
Camping: Ja

Bestival hålls på den engelska ön Isle of Wight. På Bestival kan man se mer 300 olika artister och har mer än 60 000 besökare. De erbjuder ett stort utbud av stora artister samt mat och dryck från alla världens hörn. Festivalen har olika områden med matstånd som ska matcha de olika musikstilarna som finns representerade på festivalen. Det finns dolda, hemliga arenor och alltid ett par överraskningar. Det bästa med Bestival är maskeraddräkterna med ett nytt tema varje år.

Artister klara för 2015 är: THE CHEMICAL BROTHERS, UNDERWORLD, DURAN DURAN, TAME IMPALA, THE JACKSONS, RUDIMENTAL (DJ), SKRILLEX, ANNIE MAC, MARK RONSON, JUNGLE, JURASSIC 5   m.fl.

Mer information om Bestival hittar du här.


 

Download festival

Datum: 12-14 Juni 2015
Plats: Donington Park, Leicestershire
Camping: Ja

Download är Englands största rockfestival och startade 2003 som efterföljare till festivalen Monster of Rock som varade från 1980 talet fram till 1996. Download grundades i 2003 och  är en av Europas största och populäraste rock och heavy-metal festivaler.

Bland 2015 års line-up finns SLIPKNOT, MUSE, KIZZ, JUDAS PRIEST, FAITH NO MORE, MÖTLEY CRÜE, A DAY TO REMEMBER, SLASH, RISE AGAINST, BILLY IDOL mfl.

Mer information om Download festival hittar du här.


Glastonbury Festival

Datum: 24-28 juni 2015
Plats: Pilton, Somerset
Camping: Ja
SLUTSÅLD (oftast på en dag)

Glastonbury Festival är Storbritanniens största musikfestival och hålls i en vacker dal på 1.200 hektar i Somerset. Festivalen brukar ha emot 170,000 musikälskande besökare och det är inte konstigt då Glastonbury oftast har en av de bästa line-upsen i England. Detta har resulterat i att biljetterna säljer slut strax efter att de släppts. Festivalen erbjuder så mycket mer än bara musik, här finns bland annat teater och cirkus, en bio, ett område för barn och områden där utklädda besökare och aktörer är utklädda efter olika teman. Dessutom finns det möjlighet att gå och se några av Englands största komiker eller lyssna på intressanta föreläsningar.

Artisterna för 2015 är inga mindre än: PATTI SMITH, FOO FIGHTERS, KANYE WEST, THE VACCINES, FLORENCE & THE MACHINE, PHARRELL WILLIAMS, ALT-J, JUNGLE, MOTÖRHEAD, LIONEL RICHIE, THE WHO och många, många fler!

Mer information om Glastonbury festival hittar du här.


T in the Park

Datum: 10-12 juli 2015
Plats: Perthshire, Skottland
Camping: Ja

T in the Park startade 1994 och har sedan dess hållits 20 gånger. Idag har festivalen kapacitet att ta emot 85 000 festival besökare och är Skottlands största festival. Förutom de olika spelningarna kan besökare besöka ”Healthy T”, ett område som bevisar att festivalmat inte alltid behöver vara ohälsosamt och tråkigt. Här finns en sushi restaurang och juice barer och möjlighet att äta ostron eller lammstek. Dessutom hålls live event där berömda kockar håller i matlagnings demonstrationer. De har olika scener med helt olika teman samt Fancy Dress fridays!

 

Bland klara artister 2015 uppträder bland andra: KASABIAN, DAVID GUETTA, SAM SMITH, THE LIBERTINES, AVICII, THE SCRIPT, THE PRODIGY, NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS, STEREOPHONICS, JAMIE T, PALOMA FAITH m.fl.

Mer information om T in the Park hittar du här.


V Festival

Datum: 22-23 augusti 2015
Plats: Hylands Park i Chelmsford, Essex och Weston Park i South Staffordshire
Camping: Ja

V Festival hålls i två olika parker, samtidigt. Efter dag ett skiftar alla artister plats så att de som spelade på lördagen i en park spelar på söndagen i den andra. Iden till festivalen, som startade 1996, föddes av Pulps frontman Jarvis Cocker. Festivalen som ursprungligen var en rockfestival har nu en stor blandning av olika sorters musik. Camping är det som gäller!

Klara artister 2015 inkluderar bland andra: KASABIAN, CALVIN HARRIS, SAM SMITH, STEREOPHONICS, OLLY MURS, THE SCRIPT, HOZIER, ELLIE GOULDING, THE KOOKS, JAMES BAY och många fler!

Mer information om V festival hittar du här.


Reading and Leeds Festival

Datum: 28-30 augusti 2015
Plats: Reading och Leeds (samma festival på två ställen)
Camping: Ja

Reading and Leeds festival är en av Englands största och äldsta festivaler. De hålls samtidigt i de olika städerna Reading och Leeds, där samma artister uppträder men på olika dagar. På festivalen finns 7 olika scener med blandade teman. Bland annat finns en scen för oetablerade band, en scen med dance musik, en scen med punk och givetvis den stora ”main stage” där de allra största artisterna spelar. Det var bland annat här som Nirvana spelade sin sista spelning i England.

Årets artister inkluderar bland andra: MUMFORD & SONS, METALLICA, THE LIBERTINES, THE WOMBATS, ALT-J, BRING ME THE HORIZON, KENDRICK LAMAR, JAMIE T m.fl.

Mer information om Reading festival hittar du här.

Mer information om Leeds festival hittar du här.


Creamfields

Datum: 28-30 augusti 2015
Plats: Daresbury, Cheshire, England
Camping: Ja

Denna dancefestival, som nuförtiden hålls utanför Liverpool, startade 1998. Här kan du förvänta dig elektromusik och kända DJs. Det finn en stor utomhusscen samt 8-10 DJ områden. Festivalen har också hållit på andra ställen runt om i världen, t ex i Abu Dhabi, Istanbul, Moskva och Rio de Janeiro.

Klara artister för 2015 är bland andra: ARMIN VAN BUUREN, AVICII, THE CHEMICAL BROTHERS, AXWELL & INGROSSO, ROBIN SCHULZ, TIËSTO, FATBOY SLIM. m.fl.

Mer information om Creamfields hittar du här.


The Cornbury music festival

Datum: 10-12 juli 2015
Plats: Oxfordshire, England
Camping: Ja

Den elektriska och excentriska karnival som är Cornbury sker i The Great Tew Park i Oxfordshire i juli och firade nyligen 10 års jubileum. Deras lineup passar alla åldrar och festivalen beskrivs som charming med en blandad blandning artister för alla typer av musikälskare. Den gästas av superstjärnor, rockare, posh people, keltiska dansare, fashionistas, gourmetkockar och gamla tanter som lagar exceptionella pajer.

Klara artister för 2015 är:  RAZORLIGHT, THE FRATELLIS, TOM JONES, BLUE, MARTHA REEVES & THE VANDELLAS,BILLY OCEAN, FELICE BROTHERS m.fl.

Mer information om Cornbury Festival hittar du här!


 

calling

Calling Festival

Datum: 4 juli 2015
Plats: Clapham Common, London
Camping: Nej

Denna rockfestival har tidigare år tagit plats i Hyde Park och Queen Elizabeth Olympic Park då publiken fått njuta av stora namn så som Bruce Springsteen and the E Street Band, Kasabian och The Black Keys. I år äger eventet rum i Clapham Common och de stora dragplåstren i år är inga mindre än Noel Gallagher’s high flying birds

Andra klara artister för 2015 är: Noel Gallagher’s High flying birds,  RYAN ADAMS AND THE SHINING, MODEST MOUSE, THE HIVES, ECHO & THE BUNNYMEN, WOLF ALICE, SUNSET SONS m.fl.
Mer information om Hard Rock Calling hittar du här.


 

Great British Beer festival

Datum: 11-15 augusti 2014
Plats: Olympia, London
Camping: Nej

Storbritanniens största ölfestival hålls runt stationen Kensington (Olympia) och erbjuder över 900 olika öl, cider, päronviner av olika internationella ursprung. På festivalen utses Årets bästa öl och det delas ut flera priser samtidigt som det såklart dricks stora mängder öl. Priserna är låga, oftast kostar ölen under 1 pund. Vill du ta med glaset hem får du gärna det, det brukar då kosta runt 3 pund inkl glaset. På festivalen serveras även mat. Bland annat kan du njuta av indiska rätter, piroger, skaldjur, ost, korv och sallader. Biljetter från 8 pund.

Mer information om Great British Beer festival hittar du här.


Notting Hill Carnival

Datum: 29-31 augusti 2015
Plats: Notting Hill
Camping: Nej

I Augusti varje år sedan 1966 hålls det största festivalfirandet av sitt slag i Notting Hill. Varje år vaknar gatorna i West End till liv med ljud och dofter från Europas största gatufestival. Över 40 000 voluntärer uppträder och arbetar på festivalen som har hundratals matstånd och över en miljon besökare. Festivalen pågår under 3 dagar, där Lördagen som är dag 1, innehåller olika band-tävlingar. Söndagen är ”Kid’s day” som är mer passande för barn och familjer. På måndagen äger den tar den stora paraden rum. Den börjar oftast på Great Western Road, slingrar förbi Chepstow Road förbi Westbourne Grove och tar sig sedan till Ladbroke Grove. När den är slut så stannar inte festen utan det brukar bära av till de olika festerna, pubarna, barerna och klubbarna runt om i Notting Hill. Allt är gratis!

Mer information om Notting Hill Carnival hittar du här.


London Jazz Festival

Datum: 13- 22 November 2015
Plats: London, olika venues
Camping: Nej

Londons stora jazzfestival där man firar jazz på ett stort antal klubbar runt om i London. Det startade som en ”jazzvecka” på den etablerade ”Camden festival”  på 1970-talet. Under de senaste åren har festivalen gjort en stadig övergång från norra London till att engagera Londons alla stadsdelar. Festivalen har vuxit till att inte bara bli Londons största musikfestival utan även en av de största internationella festivalerna i jazzsammanhang. Varje år har fått en egen karaktär, och det är än så länge okänt vad som kommer hända med detta års festival. Men vad man vet är att Londonborna i November kommer kunna fynda jazz-skatter på såväl en liten indieklubb i Camden som en stor konserthall i Mayfair.

Mer information om London Jazz festival hittar du här.