Festivaler i Storbritannien 2016

Jun 30, 2016 by

Share Button

Storbritanniens bästa festivaler!

Har du endast varit på Hultsfred och Roskilde och tycker du har varit på festival så får du tänka om. Storbritannien har en festivalkultur som slår Sverige med längder och utbudet är stort och imponerande! Exempelvis har vi Glastonbury som varje år säljer slut sina 200 000 biljetter inom några timmar, men ändå är festivalen okänd för många svenskar.

Vi har listat de bästa och största festivaler och även några små. Har ni några andra att tipsa om? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan!


Latitude festival

Latitude Festival

Datum: 14-16 juli 2016

Plats: Henham Park, Suffolk (18 mil från London)

Camping: Ja

 

Populära Latitude gör ingen besviken!  Om du vill spendera ett par dagar mitt ute på den idylliska landsbygden i Suffolk – och gillar musik och öl – så har du hittat rätt.  Förutom musik så erbjuds ett Comedy Tent, en  barnaktiviteter, poesikvällar och färgglada får.  Psst, toaletterna är riktigt fräscha för att höra hemma på en festival… Just saying.

Klara artister för 2016 är: THE MACCABEES, THE NATIONAL, NEW ORDER, THE LUMINEERS, BEIRUT, FATHER JOHN MISTY, JOHN GRANT, CHET FAKER, DAUGHTER, M83 m.fl.

Mer information om Latitude Festival hittar du här.

 


The Secret Garden Party (FAVORIT)

Datum: 21 – 24 juli 2016

Plats: Abbots Ripton, Cambridgeshire (11 mil från London)

Camping: Ja

 

The Secret Garden Party är som en stor trädgårdsfest gone mad. Vi har varit på festivalen i fem år i rad. Den startade 2004 men har snabbt byggt sig ett namn som en av de mest unika och bästa festivalerna som England har att erbjuda. Sedan starten har besöksantalet ökat med 30 000 personer. Festivalen utspelat sig på 220 hektar stor åker som gränsar till en flod och sjö. Varje år har festivalen ett tema och detta år är det “The Gardeners Guide to The Galaxy” som gäller. Lamna -shirten och jeansen hemma, och sla pa fantasin: kom i den mest galna och konstnärligaste kostymen du kan tänka dig. Glöm Emmaboda och Hultsfred, hela denna festival går i konstens och naturens tecken och det är inte bara musiken som kommer få dig att tappa andan. Läs recension från The Secret Garden Party och se bilder från tidigare år här! Förutom musik finns massor av aktiviteter för alla åldrar och det är helt okej att ta med barn.

Klara artister för 2016 är: CARIBOU, AIR, MARIBOU STATE, DJ SHADOW, STANTON WARRIORS, MILKY CHANCE, SHURA, LISSIE, SUBMOTION ORCHESTRA, BAND OF SKULLS, ANDREYA TRIANA, FIELD MUSIC, THE TEMPER TRAP m.fl.

Mer information om The Secret Garden Party hittar du här.

 


Citadel festivla

Citadel Festival

Datum: 17 juli 2016

Plats: Victoria Park, London

Camping: Nej

 

Trendiga söndagsfestivalen Citadel äger även den rum i Hackneys stolthet Victoria Park. Den har tydliga influenser från systerfestivalen Wilderness Festival och här bjuds besökare på musik från hela världen. Men det är inte bara tonerna som lockar folk hit – maten är nåt alldeles särkilt! Citadel är perfekt för den som lockas av festivalstämning men kanske inte har tid att spendera flera dagar på ett lerigt fält.

Klara artister för 2016 är: SIGUR ROS, CARIBOU, LIANNE LA HAVAS, MATT CORBY, BATTLES, CALEXICO,  MARIBOU STATE, AKALA, CAT’S EYES m.fl.

Mer information om Citadel festivalen hittar du här.

 


End of the Road Festival

Datum: 1-4 september 2016
Plats: Larmer Tree Gardens, Dorset (17 mil från London)
Camping: Ja

 

End of the Road Festival grundades 2006 av svenska Sofia Hagberg och Simon Taffe och tar plats i vackra Lamer Tree Gardens under tre händelserika dagar. Festivalarrangörerna är stolta över att kunna säga att detta är en liten, oberoende festival som sätter musiken i fokus. Här kan du inte förvänta dig en massa stora headliners som på exempelvis Glastonbury eller Wireless. På festivalens fyra scener spelar mestadels indieband med fokus på genrer så som folk, country och americana. Man har även riggat upp ett piano i en mysig skogsdunge där där bl.a. up-and-coming blues-rock bandet Alabama Shakes gjorde en improviserad spelning och punklegenden Patti Smith tog till orda i en magisk högläsning.

Klara artister för 2016 är: THE SHINS, JOANNA NEWSOM, ANIMAL COLLECTIVE, BAT FOR LASHES, CAT POWER, TEENAGE FANCLUB, DEVANDRA BANHART, LOCAL NATIVES, GOAT, SAVAGES, EZRA FURMAN, THEE OF SEES, SUNFLOWER BEAN  m.fl.

Mer information om End of the Road Festival hittar du här.


Wilderness

Datum: 4-7 augusti 2016
Plats: Cornbury Park, Oxfordshire (11 mil från London)
Camping: Ja

 

Wilderness är en relativt ny festival inne på sitt sjätte år. Med sitt vackra landskap bjuder de ännu en gång in till fest där naturen och artisteriet står i fokus. Wilderness är systerfestival till Secret Garden Party och precis som SGP är festivalen väldigt fokuserad på artisteri men denna festival känns även lite mer “hippie”. Här kan du bl.a. pova på hästridning, besöka deras alldeles egna spa eller varför inte delta i de yoga- och meditationsklasser som erbjuds i “The Sanctuary” (helig plats).

Klara artister för 2016 är: ROBERT PLANT & THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS, THE FLAMING LIPS, CRYSTAL FIGHTERS, PAROV STELAR, LIANNE LA HAVAS, GLASS ANIMALS, MAT CORBY, SHURA, TOURIST, GEORGIA, ROSIE LOWE, DRELLER m.fl.

Mer information om Wilderness hittar du här.


BoomTown Fair

Vår review 2014 BoomTown Fair

Datum: 11-14 augusti 2016
Plats: Matterley Bowl Estate, Winchester (11 mil från London)
Camping: Ja

 

BoomTown Fair (även kallad kallad UK’s maddest city) är ett magiskt mekka for alla reggae, trance och house-älskare. Festivalen består av olika distrikt och “stadsdelar” där du klär dig efter teman såsom Hippy chic, Tribal & Djungle, Pirates & Pensioners med mera, beroende på vilket distrikt du bor i. Varje stadsdel är unik: Chinatown, El Barrio Loco, Mayfair Avenue och olika regler gäller i distrikten. Biljetterna väntas ta slut vilken sekund som helst så boka nu för att inte missa sommarens coolaste festival.

Klara artister för 2016 är: FUN LOVIN’ CRIMINALS, BEARDY MAN, GADJE SCUM, SO SOLID CREW, POOR OLD DOGS, CALIBRE, SKREAM, NEELIX, MADNESS, FAT FREDDY’S DROP, PAROV STELLAR, LEFTFIELD, SETH LAKEMAN, TIPPA IRIE m.fl.

Mer information om BoomTown hittar du här.

 


Wireless Festival

Datum: 8-10 juli 2016
Plats: Finsbury Park, London
Camping: Nej

 

Wireless Festival har drivits sedan 2005 av Live Nation och har tack vare stöd av tunga företag kunnat dra riktigt stora namn. Festivalen äger rum i Finsbury Park, vilket gör det enkelt för alla Londonbor att ta sig dit. Detta är inte en klassisk campingfestival, vilket betyder att du kan sova gott mellan dagarna!

Klara artister för 2016 är: CALVIN HARRIS, THE 1975, BOY BETTER KNOW, KYGO, JESS GLYNNE, BRYSON TILLER, MARTIN GARRIX, ANNE-MARIE m.fl.

Mer information om Wireless Festival hittar du här.


Easter electric

Eastern Electric

Datum: 6 augusti 2016
Plats: Hatfield House, Hatfield (3.5 mil från London)
Camping: Nej

 

Eastern Electrics började som ett underground rave, men 2007 blev eventet istället en festival. För tredje året i rad hålls Eastern Electrics i historiska Hatfield House, medan efterfesten brukar äga rum i centrala London och ta besökarna på en resa tillbaka till festivalens rötter.
Underground-house och techno är det som gäller och fokus ligger oftast på europeiska och amerikanska DJs framför brittiska. Den här endagsfestivalen besöker du för mer än bara musiken, här utlovas en upplevelse utöver det vanliga!

Klara artister för 2016 är: SETH TROXLER, EATS EVERYTHING, COLIN CHIDDLE, HOT SINCE 82, THE MARTINEZ BROTHERS, SKREAM, BODDIKA, DENIS SULTA, CASSY, IDRIS ELBA, MONKI, ARTFUL DODGER, NORMSKI m.fl.
Mer information om Eastern Electric hittar du här.


sw4

SW4

Datum: 27 – 28 augusti 2016
Plats: Clapham Common, London
Camping: Nej

 

South West Four är elektrofestivalen som gått från att vara ett litet event för lokalbor till att i dagsläget ha kapacitet för 20 000 besökare. De senaste tio åren har minst sagt varit bra och nu gästas festivalen av stora namn inom DJ-sfären. Hit går du som letar efter Ibizavibbar till tonerna av house, elektro, techno och trance.

Klara artister för 2016 är: RUDIMENTAL, ANDY C, THE CHEMICAL BROTHERS, CARL COX, DIZZEE RASCAL, MARIBOU STATE, BLACK COFFEE, KNIFE PARTY, NETSKY, KLINGANDE, A-TRAK, PAUL KALKBRENNER, DISCIPLES, FOUR TET m.fl.

Mer information om SW4 hittar du här.


farr festival

Farr festival

Datum: 14 – 16 juli 2016
Plats: Bygrave Woods, Hertfordshire (6 mil från London)
Camping: Ja

 

Farr är en ny, up-and-coming festival och har sedan premiären 2010 blivit ett av de populäraste boutiqueeventen i Storbritannien. Det som började som ett litet event för nära vänner och familj välkomnar nu runt 2000 besökare. Med sitt imponerande läge i ett övergivet skogslandskap är det här en festival väl värd ett besök för den som letar efter en galen skogsfest med några av de största DJ-namnen just nu.

Klara artister för 2016 är: JOHN TALABOT, GILLES PETERSON, JUNGLE, BEN UFO, MAX  COOPER, JOY ORBISON, PARANOID LONDON, OPTIMO, MOOMIN, JASPER JAMES, NEBRASKA, PROJECT PABLO, HAMMER, ANTEPOP m.fl.

Mer information om Farr Festival hittar du här.


Lovebox

Datum: 15-16 juli 2016
Plats: Victoria Park, London
Camping: Nej

 

Lovebox är belägen i Victoria Park , som gränsar till Bethnal Green, Hackney och Bow. Det gör att den här festivalen har blivit känd för att ha en slags ”Shoreditch-vibe” och för att vara en lite mer trendig festival med besökare som är intresserade av musik och mode. Festivalen har funnits i 13 år och startades av DJ:n Groove Armada. De hade det första eventet på klubben 93 Feet East vid Brick Lane som slog igen något år sedan efter ett stort drogtillslag. Lovebox vision är att inspirera med dramatiska, glamourösa och episka uppträdanden av de allra största artisterna. Festivalområdet är också noga planerat men det är ingen campingfestival så du kan fortfarande få en god natt sömn mellan de två dagarna!

Klara artister för 2016 är: MAJOR LAZER, LCD SOUNDSYSTEM, RUN THE JEWELS, JUNGLE, MIIKE SNOW, KATY B, CHET FAKER, GEORGE CLINTON, LE GALAXIE, JACK GARRATT, DIPLO, HEIDI, LUCIANO, STORMZY m.fl.

Mer information om Lovebox hittar du här.


bestival

Bestival

Datum: 8-11 september 2016
Plats: Isle of Wight, England
Camping: Ja

 

Bestival hålls på den engelska ön Isle of Wight. På Bestival kan man se mer än 300 olika artister och festivalen har mer än 60 000 besökare. De erbjuder ett stort utbud av stora artister samt mat och dryck från världens alla hörn. Festivalen har olika områden med matstånd som ska matcha de olika musikstilarna som finns representerade på festivalen. Det finns dolda, hemliga arenor och alltid ett par överraskningar. Det bästa med Bestival är maskeraddräkterna med ett nytt tema varje år.

Klara artister för 2016 är: THE CURE, MAJOR LAZER, HOT CHIP, DIPLO, FATBOY SLIM, YEARS & YEARS, LEFTFIELD, BASTILLE, SKEPTA, KATY B, RIDE, ANIMAL COLLECTIVE??m.fl.

Mer information om Bestival hittar du här.


Glastonbury Festival

Datum: 22-26 juni 2016
Plats: Pilton, Somerset (20 mil från London)
Camping: Ja

 

SLUTSÅLD INOM NÅGRA TIMMAR (200 000 BILJETTER)

Glastonbury Festival är Storbritanniens största musikfestival och hålls i en vacker dal på 1.200 hektar i Somerset. Festivalen brukar ha emot 170,000 musikälskande besökare och det är inte konstigt då Glastonbury oftast har en av de bästa line-upsen i England. Detta har resulterat i att biljetterna säljer slut strax efter att de släppts. Festivalen erbjuder så mycket mer än bara musik, här finns bland annat teater och cirkus, en bio, ett område för barn och områden där utklädda besökare och aktörer är utklädda efter olika teman. Dessutom finns det möjlighet att gå och se några av Englands största komiker eller lyssna på intressanta föreläsningar.

Artister som uppträdde 2016: ADELE, MUSE, COLDPLAY, FOALS, THE LUMINEERS, ZZ TOP, TWO DOOR CINEMA CLUB, TAME IMPALA, BECK, ELLIE GOULDING, MADNESS, WOLF ALICE, YEARS & YEARS, NEW ORDER, BASTILLE, PJ HARVEY, BAT FOR LASHES m.fl.

Mer information om Glastonbury Festival hittar du här.


T in the Park

Datum: 8-10 juli 2016
Plats: Perthshire, Skottland
Camping: Ja

 

T in the Park startade 1994 och har sedan dess hållits 21 gånger. Idag har festivalen kapacitet att ta emot 85,000 festivalbesökare och är Skottlands största festival. Förutom de olika spelningarna kan besökare besöka ”Healthy T”, ett område som bevisar att festivalmat inte alltid behöver vara ohälsosam och tråkig. Här finns en sushirestaurang och juicebarer, samt möjlighet att äta ostron eller lammstek. Dessutom hålls live-event där berömda kockar håller i matlagningsdemonstrationer. De har olika scener med helt olika teman samt ”Fancy Dress Fridays”!

Klara artister för 2016 är: THE STONE ROSES, DISCLOSURE, CALVIN HARRIS, RED HOT CHILI PEPPERS, JAMES BAY, FAITHLESS, JAMIE XX, DIPLO, TRAVIS, JAMES MORRISON, ALESSO, BASTILLE, TINIE TEMPAH, LCD SOUNDSYSTEM, JAKE BUGG m.fl.

Mer information om T in the Park hittar du här.


V Festival

Datum: 20-21 augusti 2016
Plats: Hylands Park i Chelmsford, Essex (6 mil från London) och Weston Park, South Staffordshire (24 mil från London)
Camping: Ja

 

V Festival hålls i två olika parker samtidigt. Efter dag ett skiftar alla artister plats så att de som spelade på lördagen i en park spelar på söndagen i den andra. Iden till festivalen, som startade 1996, föddes av Pulps frontman Jarvis Cocker. Festivalen som ursprungligen var en rockfestival har nu en stor blandning av olika sorters musik. Och ja, camping är det som gäller!

Klara artister för 2016 är:  JUSTIN BIEBER, RIHANNA, DAVID GUETTA,  LITTLE MIX, JAKE BUGG, YEARS & YEARS, SIA, FAITHLESS, BASTILLE, JESS GLYNNE, TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON, LOW STEPPA, JOHN NEWMAN, DJ EZ, JAMES MORRISON,  m.fl.

Mer information om V festival hittar du här.


Reading and Leeds Festival

Datum: 26-28 augusti 2016
Plats: Reading  (6 mil från London) och Leeds (27 mil från London)
Camping: Ja

 

Reading and Leeds Festival är en av Englands största och äldsta festivaler. De hålls samtidigt i de olika städerna Reading och Leeds, där samma artister uppträder men på olika dagar. På festivalen finns 7 olika scener med blandade teman. Bland annat finns en scen för oetablerade band, en scen med dancemusik, en scen med punk och givetvis den stora ”main stage” där de allra största artisterna spelar. Det var bland annat här som Nirvana spelade sin sista spelning i England.

Klara artister för 2016 är: FOALS, RED HOT CHILI PEPPERS, BOY BETTER KNOW, DISCLOSURE, FALL OUT BOY, THE VACCINES, THE 1975, EAGLES OF DEATH METAL, GIGGS, HAIM, TWO DOOR CINEMA CLUB, IMAGINE DRAGONS m.fl.

Mer information om Reading festival hittar du här.

Mer information om Leeds festival hittar du här.


Creamfields

Datum: 25-28 augusti 2016
Plats: Daresbury, Cheshire (32 mil från London)
Camping: Ja

Denna dancefestival, som nuförtiden hålls utanför Liverpool, startade 1998. Här kan du förvänta dig elektromusik och kända DJs. Det finn en stor utomhusscen samt 8-10 DJ-områden. Festivalen har också hållts på andra ställen runt om i världen, t ex i Abu Dhabi, Istanbul, Moskva och Rio de Janeiro.

Klara artister för 2016 är: AVICII, ALESSO, ARMIN VAN BUUREN, KNIFE PARTY, AXWELL & INGROSSO, FOUR TET, MARTIN GARRIX, NICKY ROMERO, OTTO KNOWS, EDDIE HALLIWELL m.fl.

Mer information om Creamfields hittar du här.


Cornbury

The Cornbury music festival

Datum: 8-10 juli 2016
Plats: Great Tew Estate, Oxfordshire (13 mil från London)
Camping: Ja

 

Den elektriska och excentriska karnival som är Cornbury sker i The Great Tew Park i Oxfordshire i juli och firade nyligen 10 års-jubileum. Deras lineup passar alla åldrar och festivalen beskrivs som charmig med en blandad blandning artister för alla typer av musikälskare. Den gästas av superstjärnor, rockare, posh people, keltiska dansare, fashionistas, gourmetkockar och gamla tanter som lagar exceptionella pajer.

Klara artister för 2016 är: JAMIE CULLUM, BRYAN FERRY,  ALL SAINTS, SEAL, JAMES MORRISON, LUCINDA WILLIAMS, THE SHIRES, THE ZOMBIES m.fl.

Mer information om Cornbury Music Festival hittar du här.


 

Great British Beer festival

Datum: 9-13 augusti 2016
Plats: Olympia, London
Camping: Nej

 

Storbritanniens största ölfestival hålls runt stationen Kensington (Olympia) och erbjuder över 900 olika sorter av öl, cider och päronviner av olika internationella ursprung. På festivalen utses årets bästa öl och det delas ut flera priser-  samtidigt som det såklart dricks stora mängder öl! Priserna är låga, oftast kostar ölen under 1 pund. Vill du ta med glaset hem  får du gärna det, det brukar då kosta runt 3 pund inkl glaset. På festivalen serveras även mat. Bland annat kan du njuta av indiska rätter, piroger, skaldjur, ost, korv och sallader. Biljetter från 8 pund.

Mer information om Great British Beer Festival hittar du här.

 


Notting Hill Carnival

Datum: 28-29 augusti 2016
Plats: Notting Hill, London
Camping: Nej

 

I augusti varje år sedan 1966 hålls det största festivalfirandet av sitt slag i Notting Hill. Varje år vaknar gatorna i West End till liv med ljud och dofter från Europas största gatufestival. Över 40 000 volontärer uppträder och arbetar på festivalen som har hundratals matstånd och över en miljon besökare. Festivalen pågår under tre dagar, där lördagen som är dag 1 innehåller olika bandtävlingar. Söndagen är ”Kid’s day” som är mer passande för barn och familjer. På måndagen äger den tar den stora paraden rum. Den börjar oftast på Great Western Road, slingrar förbi Chepstow Road förbi Westbourne Grove och tar sig sedan till Ladbroke Grove. När den är slut så stannar inte festen utan det brukar bära av till de olika festerna, pubarna, barerna och klubbarna runt om i Notting Hill. Allt är gratis!

Mer information om Notting Hill Carnival hittar du här.


London Jazz Festival

Datum: 11- 20 november 2016
Plats: Olika platser i London
Camping: Nej

 

Londons stora jazzfestival firar jazz på ett stort antal klubbar runt om i London.?Det startade som en ”jazzvecka” på den etablerade Camden Festival? på 1970-talet. Under de senaste åren har festivalen gjort en stadig övergång  från norra London till att engagera Londons alla stadsdelar. Festivalen har vuxit till att inte bara bli Londons största musikfestival utan även en av de största internationella festivalerna i jazzsammanhang. Varje år har fått en egen karaktär, och det är än så länge okänt vad som kommer hända med detta års festival. Men vad man vet är att Londonborna i november kommer kunna fynda jazzskatter på såväl små indieklubbar i Camden som en stor konserthall i Mayfair.

Mer information om London Jazz Festival hittar du här.