Recension: The Secret Garden party 2012

Jul 25, 2012 by

Share Button

“Som en magisk scen ur Alice i underlandet”

The Secret Garden party, Cambridgeshire – 19-22 juli 2012

Jag överdriver inte om jag säger att The Secret Garden party är en av de mest roliga och händelserika festivalen jag varit på under hela mitt liv.
Som svensk i grunden har jag växt upp med bilden av festivaler som Hultsfred och Emmaboda. Welcome to the new mother av Englands festivaler.

Secret Garden Party är en årlig musikfestival som äger rum i Abbots Ripton nära Huntingdon, Cambridgeshire. Festivalen startades av Fred Fellowes 2004 som ett alternativ till de etablerade festivalerna I England som mest spelade mainstream. Sedan starten festivalen har ökat i popularitet och storlek, och har vuxit från en scen och 1.000 besökare under 2004, till mer än 30 000 besökare och 15 scener detta år.

Samma dag som festivalen började fick jag och min vän reda på att vi hade fått biljetter till The Secret Garden Party. Samma timme satt vi på tåget som tog oss mindre än två timmar utanför London. På plats fanns ett tiotal vänner med vans och tält och vi drog dit med mer eller mindre ingenting. Vi hade ingen aning om vad som väntade.

Den här festivalen är inte fashion show som Coachella utan på vägen möts du istället av tusentals personer i kostymer av olika slag, kreationer du aldrig sett förrut, färger, konstverk och magi. Du är mer eller mindre på väg in i en sagovärld. The Secret Garden party är inte bara om musiken utan om konst,natur och magi.

Under de fyra dagarna festivalen pågår kan du framförallt njuta av naturen och omgivningen då det är en stor del av festivalen, åka båt ute på sjön, se mudwrestling sittandes på stora hösäckar, hänga på de höga kullarna och se ut över 30 000 lyckliga dansande personer eller bara dansa dagarna i ända. Området fylls av artister, dansare, konstnärer, familjer och lyckliga människor och det finns alltid något att göra.

Festivalen har tidigare haft stora namn såsom Mando Diao, Lilly Allen, Gorillaz och Blondie men detta år var det Orbital som lockade den stora publiken. På över 15 scener dagarna i ändå spelades allt från dubstep och house till reggae och rock på de olika scenerna.
Hela landskapet är fyllt av konstverk. Stora skulpturer flyter omkring på vattnet och jag trodde ibland att jag var Alice i den påhittade världen Alice i Underlandet.

När mörkret faller möts du av en fantastiskt syn då hela landskapet kring festivlaen lyser upp av eldslukare och ljuskreationer. En av kvällarna var vi på en av favoriter scenerna som ligger ute på vattnet- Pagoda. Utan förvarning började den omtalade Fireshowen som fick mig att mer än en gång att tappa andan. Alla lampor släcktes ner och tystnaden av 30 000 förväntansfulla människor var nästan obehaglig. Helt plötsligt tänds hundratals ljusklot i omgivningarna och på andra sidan vattnet och showen var igång.

Därifrån och under 18 minuter pågår en eldshow som slutar med att en stor skulptur ute i vattnet tar eld och flammor upp i lågor. Jag skojar inte om jag säger att jag får rysningar varje gång jag ser tillbaka på just det här tillfället. Frågan är om någon annan festival kan ta priset nu?

 

– Charlotte Ågren 2012

Boka dina biljetter för 2013 här Secret Garden Party tickets 2013

Foto: Secret Garden Party