Finalkrock i London i sommar

Mar 26, 2020 by

Share Button

Finalkrock i London i sommar

Det är en sommar i idrottens tecken som går oss till mötes. De flesta har säkert koll på att 2020 är ett OS-år, men det kommer också att arrangeras ett europamästerskap i fotboll för herrar. Till skillnad mot andra år kommer värdskapet inte att ligga på ett enda land. Mästerskapet är fördelat mellan tolv olika städer och London är en av dem. London har även fått den stora äran att arrangera semifinalerna och finalen. Men datumen är inte optimala för den som gillar att följa fler sporter. Fotbolls-EM krockar med ett annat stort Londonevent, nämligen Wimbledon. 

 

Wimbledon 2020 (29 juni – 12 juli)

Sedan 1877 har Wimbledon arrangerats på All England Club i sydvästra London. Det är den enda av de fyra stora Grand Slam-turneringarna som spelas på gräs och det är en turnering som har en plats i hjärtat hos svenska tennissupportrar. Det var där som Björn Borg hade sina största framgångar och det är ingen som har slagit hans rekord på fem segrar i rad. Roger Federer har lyckats tangera rekordet men inte slå det. Totalt har han vunnit åtta titlar och förra året var det nära att det blev en nionde. Novak Djokovic satte däremot stopp för det och lyckades vända den sensationella finalen, som pågick i 4 timmar och 57 minuter. Det var den längsta finalen i turneringens historia, rapporterade Aftonbladet

 

 

Enligt bet365 nyhetsrapporter och tennis odds är oddset för att Federer vinner i år 5.00. Oddset för att den regerande mästaren Djokovic vinner är 2.50. Turneringen pågår mellan den 29 juni och 12 juli. Herrarnas final kommer att spelas den 12 juli, medan damernas final spelas dagen innan. Det innebär att tennismatcherna kommer att krocka med flera fotbollsmatcher, som spelas ca. 25 km från tennisparken.  

 

 

EM i herrfotboll (12 juni – 12 juli)

Att London skulle bli en av de tolv EM-städerna var det ingen som ifrågasatte. Wembley Stadium är en av Europas största fotbollsarenor som rymmer 90 000 åskådare vid fotbollsmatcher. När UEFA tog beslutet kring mästerskapsupplägget bestämdes det också att varje värdnation, om de tog sig vidare till EM, skulle få spela sina gruppspelsmatcher på hemmaplan. Det innebär att England kommer att spela sina första matcher i London, och i Glasgow, skriver Expressen. Totalt kommer sju matcher att spelas på Wembley: tre gruppspelsmatcher, en åttondelsfinal, två semifinaler och finalen. Gruppspelsmatcherna samt åttondelsfinalen kommer att spelas mellan den 14 och 27 juni. Däremot kommer semifinalerna och finalen att krocka med Wimbledon. 

 

 

Semifinalerna spelas den 7-8 juli, vilket är samma datum som kvartsfinalerna spelas i Wimbledon. Den som vill följa både fotbollsmästerskapet och tennisturneringen har en chans att kombinera de två, men det är ett snävt tidschema. EM-finalen kommer att spelas den 12 juli klockan 21.00. Wimbledonfinalen kommer att börja klockan 14.00. Det innebär att det är sju timmar mellan de två finalerna och än så länge har en Wimbledonfinal inte pågått i över sex timmar. 

 

London kommer att bli en metropol för fotboll och tennis i juni och juli. Det kommer att sättas upp supporterzoner och det kommer att samlas åskådare runt tennisbanorna för att se matcherna på storbildsskärmar. Har du tur hinner du se samtliga matcher live, annars måste du ställa dig frågan: tennis eller fotboll?