Fira St Patrick’s Day!

Mar 15, 2013 by

Share Button

Snart är det dags att klä sig i grönt, eller riskera att bli nypt. Vad pratar vi om? Irlands nationaldag – St. Patricks Day så klart.

Vill man vara extra irländsk kan man kalla det för Lá Fhéile Pádraig, vilket är dagens namn på det keltiska språket iriska (eller gaeilge). Men man behöver inte tala ett språk som endast 72 000 personer i hela världen använder sig av dagligen för att vara med och fira denna dag.

Det är inte många nationaldagar som firas lika stort runt om i världen som den irländska. Den infaller den 17:e mars varje år och firas i färgen grönt. Om man ser någon som v arken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem.

Hur kan du då fira denna nationaldag i London? Det finns mängder av sätt, men det största är den stora paraden. På St. Patricks Day, den 17 mars, hålls en parad längs Londons gator med representanter från Irland och den avslutas sedan med en stor festival på Trafalgar Square.

The Mayor of London presenterar denna paraddag med festival, en gratis dag med kul för hela familjen.
Dagen startar med en spektakulär parad av färgglada musikkårer, flottar, utklädda deltagare och gatuteater.

Paraden avgår från toppen av Piccadilly vid Green Park vid 12 tiden och fortsätter mot  Regents Street, Pall Mall och slutar vid Trafalgar Square.
Evenemanget fortsätter med en festival på Trafalgar Square med en matmarknad, barn områden och en eftermiddag i irländsk tradition.

Fira St Patrick’s Day 

Celtic knots and clover leaf shapes on a green background.